18.01.2011. / 13:27

Autor: Hina

Film o Tomu Gotovcu premijerno u 'Tuškancu'

U dvadesetak minuta filma, snimljenog u Gotovčevu stanu, redatelj nastoji dokumentirati njegov fascinantan rad i odati počast velikom umjetniku i prijatelju, ali i stvoriti vrlo osoban film o umjetniku u vlastitoj intimi

Tom GotovacTom GotovacDokumentarno-eksperimentalni film "Le Samourai" Ivana Faktora, posvećen redatelju i hrvatskom umjetniku performansa Tomu Gotovcu, koji je preminuo prošle godine, premijerno će se prikazati večeras u zagrebačkom kinu "Tuškanac".

U dvadesetak minuta filma, snimljenog u Gotovčevu stanu, redatelj nastoji dokumentirati njegov fascinantan rad i odati počast velikom umjetniku i prijatelju, ali i stvoriti vrlo osoban film o umjetniku u vlastitoj intimi, o bivanju "sa samim sobom", o trenucima sjete, tuge i usamljenosti koje je on, kao i sav svoj život, razotkrivao i ugradio u svoj umjetnički rad, stoji u najavi Hrvatskog filmskog saveza (HFS), u čijoj je produkciji film nastao.

"Čim otvorim oči vidim film..." legendarna je Gotovčeva rečenica, slijedom koje je interijer njegova stana u Krajiškoj sniman subjektivnom kamerom, prikazujući kakav je život "u njegovom filmu" i kako je koncipiran autorov privatni prostor nakon dvadeset godina prikupljanja, gomilanja i prostornog povezivanja osobnih stvari i različitih pronađenih ili slučajno zatečenih predmeta iz svakodnevice, napominje se.

Film "Le Samourai" sniman je 2008., direktor fotografije je Vedran Šamanović, a montažerka Dubravka Turić. Ivanu Faktoru je to sedma suradnja s HFS-om, njegov posljednji film "Pustara", premijerno prikazan u studenom prošle godine, sada obilazi međunarodne filmske festivale.

Hrvatski filmski redatelj, glumac, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik Tom Gotovac umro je u lipnju prošle godine u Zagrebu, u 74. godini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika