02.05.2005. / 00:00

Autor: Andrej Arnerić

SVIJET

TALIJANSKO IZVJEŠĆE O SMRTI AGENTA CALIPARIA TERETI AMERIČKE SNAGE U IRAKU

TALIJANSKO IZVJEŠĆE O SMRTI AGENTA CALIPARIA TERETI AMERIČKE SNAGE U IRAKU

Talijanska vlada najavila je kako će uskoro objaviti izvještaj o pogiblji tajnog agenta Nicole Caliparia kojeg su usmrtile američke vojne trupe u Iraku. U dokumentu se optužuju američke vojne snage za uplitanje u mjesto incidenta te naknadno mjenjanje dokaznog materijala prilikom istrage. Talijanski izvještaj se nadovezuje na prethodno objavljeno američko izvješće koje je zaključilo kako povlačenje stegovnog postupka protiv američkih vojnika koji su pucali na talijanskog agenta nije potrebno. Italija tvrdi kako su najmanje tri američke postrojbe pucale na vozilo novinarke Giuliane Sgrene u kojem se nalazio i Calipari. Prema američkim nalazima, talijansko vozilo nije usporilo nakon što su bili upozoreni o mogučnosti otvaranja vatre. Američki izvještaj koji je nedavno u necenzuriranom obliku procurio na internet sadrži podatke o imenima časnika umješanih u incident te detaljne podatke o samom događaju koji tereti američke snage.
Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u intervju za list Corriere della Sera kako namjerava napustiti političku scenu u sučaju stavranja jedinstvene stranke desnog centra. “Ako bismo ostvarili jedinstvenu stranku i potpuni bipolaritizam, ne bih imao ništa protiv da smatram svoje razdoblje zaključeno takvim velikim povijesnim uspjehom”, izjavio je Berlusconi.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika