19.01.2011. / 14:34

Autor: Damir Petranović

Bačić reagirao na tekst u Nacionalu i ukinuo 'ostavštinu' Marine Matulović Dropulić

Spornim propisom bivša ministrica Dropulić utvrdila je nove standarde urbanističkih planova, no takvim birokratskim činom ujedno je i potpuno blokirala većinu novih investicija u cijeloj Hrvatskoj

Marina Matulović DropulićMarina Matulović DropulićNakon što je 'Nacional' u najnovijem broju objavio detalje o skandaloznom pravilniku kojega je posljednjeg dana mandata donijela bivša ministrica prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić, promptno je reagirao novi ministar Branko Bačić i sporni propis stavio van snage. "Ministar Branko Bačić s jučerašnjim danom donio je Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima, standardu elaborata i obveznih priloga prostornih planova", potvrđeno nam je u Ministarstvu prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva.

Spornim propisom bivša ministrica Dropulić utvrdila je nove standarde urbanističkih planova, no takvim birokratskim činom ujedno je i potpuno blokirala većinu novih investicija u cijeloj Hrvatskoj. Propisala je, naime, da se svi planovi koji su u ovom trenutku u izradi moraju uskladiti s pravilnikom, što u praksi predstavlja odgodu njihovog donošenja za šest do devet mjeseci, ponovno provođenje javnih rasprava i trošak za gradove i općine od minimalno 200 do 300 milijuna kuna. Upućeni sumnjaju da je posljednji potez bivše ministrice imao za cilj blokadu svih investicija i podmetanje predsjednici Vlade Jadranki Kosor i novom ministru Bačiću.

Pravilnik je, pored toga, usvojen bez ikakvih konzultacija sa strukom, pa su Udruga hrvatskih urbanista i Udruga općina oštro protestirali. "Povlačenje pravilnika je logičan, kvalitetan i obećavajući potez novog ministra, i po prepoznavanju problema i po brzini reakcije", komentar je predsjednika Udruge hrvatskih urbanista Ninoslava Duspera. U Ministarstvu prostornog uređenja najavljuju da će novu verziju pravilnika izraditi u roku od mjesec dana, i to nakon konzultacija sa stručnom javnosti, te da će on vrijediti samo za urbanističke planove čija se izrada ili izmjena tek pokreću.

Vezane vijesti

Afera PET ambalaža: Bivša ministrica Matulović Dropulić krajnji cilj istrage?

Afera PET ambalaža: Bivša ministrica Matulović Dropulić krajnji cilj istrage?

Uhićenje bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea u aferi oko reciklaže PET ambalaže moglo bi biti samo početak Uskokove istrage. Naime,… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 19.01.11. 16:24

Ta babuskara koliko je ružna toliko je i pokvarena


registracija
11/1/10

fluid, 19.01.11. 16:47

Ona je slika cijelog HDZ-a.I moralno i antropološki.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 19.01.11. 17:22

Iz njene kurbinske frustacije ispasta cijela Hrvatska.Eto koliko je ona volila tu domovinu.Pravi zlocinac i nikome nista.


registracija
29/11/09

Ivis, 19.01.11. 18:10

ona je poput svojih sefova i kolega po politici!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika