19.01.2011. / 17:13

Autor: Nacional.hr

Teške optužbe: 'Vojska u istočnom Kongu silovala 50 žena'

Iz običnog fizičkog obračuna dvojice muškaraca zbog žene te nakon što je ubijen vojnik ispred bolnice, nastali su neredi

Prizor iz Demokratske Republike KongoPrizor iz Demokratske Republike KongoVojni zapovjednik u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo (DRC) optužen je kako je vodio masovno silovanje 50 žena, izvještava BBC. Kibibi Mutware niječe optužbe za kazneno djelo silovanja na prvi dan Nove godine u gradu Fiziju. Kaže kako su njegovi vojnici odbili poslušati zapovijedi. Iz običnog fizičkog obračuna dvojice muškaraca zbog žene te nakon što je ubijen vojnik ispred bolnice, nastali su neredi.

Doktor Faise Chacha šef bolnice u Fiziju, objašnjava kako su nakon ubojstva vojnika svi pacijenti, vjerojatno znajući što će se dogoditi, pobjegli iz bolnice. Vrativši se sutra rano u jutro počeo je primati izbodene, ranjene i silovane žene. Doktor Chacha i organizacija Medecins Sans Frontieres zabilježili su 51 slučaj silovanja i pribojavaju se kako ih ima još.

Jedna od silovanih žena tvrdi kako su ju zapovjednik i još četvorica njegovih vojnika silovali pred očima njene četvero djece. Ukrali su joj novac i sve vrijedno iz kuće. U nemirima koji 16 godina traju u istočnom Kongu silovane su mnoge žene i djevojčice. Pobunjeničke grupe silovale su oko 300 žena, muškaraca i djece.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika