22.01.2011. / 11:01

Autor: Hina

Josipović Njemačkim poduzetnicima:

Josipović u Njemačkoj:'Promjene se događaju u Hrvatskoj koja svoja vrata širom otvara sposobnima'

"Ja vam prenosim poruku optimizma i kažem vam da je došlo do promjena u Hrvatskoj koja svoja vrata širom otvara sposobnima", rekao je Josipović obraćajući se 600-tinjak okupljenih na njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom u petak predvečer u Manzu

Ivo Josipović i Angela Merkel (Reuters)Ivo Josipović i Angela Merkel (Reuters)Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak je u Mainzu, trećeg dana službenog posjeta Njemačkoj, sudjelovao u radu njemačko–hrvatskog gospodarskog foruma u organizaciji Industrijske i trgovinske komore Rheinhessen te je tom prilikom izrazio optimizam glede gospodarskog razvitka Hrvatske.

"Ja vam prenosim poruku optimizma i kažem vam da je došlo do promjena u Hrvatskoj koja svoja vrata širom otvara sposobnima", rekao je Josipović obraćajući se 600-tinjak okupljenih na njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom u petak predvečer u Manzu.

Hrvatski je predsjednik istodobno ustvrdio da je Hrvatska još daleko od gospodarskih uspjeha Njemačke, koja se uspješno izvukla iz gospodarske krize.

"Mi smo još daleko od uspjeha Njemačke, ali se i mi moramo trgnuti kako bi s gospodarstvom krenulo nabolje i kako bismo privukli strana ulaganja", rekao je Josipović. Upozorio je na to da su dosadašnja iskustva nekih ulagača u Hrvatsku bila negativna, ali je dodao da se "stanje popravlja".

"Hrvatska vlada je pokrenula opsežan gospodarski program i nadam se da ćete biti zadovoljniji", rekao je hrvatski predsjednik njemačkim poduzetnicima.

"Uvjeren sam da će svi oni koji se odluče investirati u Hrvatsku profitirati", zaključio je. On je ujedno ustvrdio kako i hrvatski poduzetnici ulažu u njemačko gospodarstvo te da će, posebice kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, to biti od "obostrane koristi", kako za Hrvatsku tako i za Njemačku.

Prije toga, hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač predstavio je gospodarski program hrvatske vlade. Ujedno je ukazao i na uspjeh najnovijeg njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma.

"Tijekom dana ostvareno je preko 80 vrlo ozbiljnih kontakata koji bi mogli uroditi konkretnim projektima", rekao je Popijač.

Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle također se obratio sudionicima foruma te je, imajući u vidu skorašnji ulazak Hrvatske u EU, ukazao na potrebu jačanja europskog gospodarstva.

"Mi u Europi moramo se trgnuti kako ne bismo izgubili svoje pozicije na globalnom tržištu", rekao je Bruederle, aludirajući na sve snažnija gospodarstva zemalja poput Kine ili Indije.

Ispred zgrade Gospodarske i trgovinske komore Rheinhessena održan je i prosvjedni skup u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava za Njemačku. Petnaestak prosvjednika s transparentima od predsjednika Josipovića tražilo je da se „ogradi od zločina koje su počinili partizani“ i „udbini agenti“. Prosvjedni skup osiguravao je veći broj policajaca.

Prije toga Josipović se susreo i s bivšim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom.

Hrvatski predsjednik svoj trodnevni posjet Njemačkoj završit će u petak na večer susretom s gradonačelnicom Frankfurta na Majni Petrom Roth, nakon čega je predviđeno i druženje s predstavnicima hrvatskih iseljeničkih udruga.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika