Objavljeno u Nacionalu br. 793, 2011-01-25

Autor: Plamenko Cvitić

KONAČNI PAD SANADEROVE MILJENICE

Dobivala bonuse iz crnog fonda

BIANCA MATKOVIĆ, koja je tijekom mandata Ive Sanadera bila njegova osoba od najvećeg povjerenja, pod istragom je Uskoka zbog sumnji da je mjesečno primala 10.000 kuna iz ilegalne blagajne HDZ-a

VLADARICA BANSKIH DVORA Bianca Matković s Petrom Selemom (lijevo) i Mladenom Barišićem,
bivšim rizničarom HDZ-a, koji je nekoć podmirivao njene troškove iz crnog fonda, a potom je prokazao Uskokovim istražiteljimaVLADARICA BANSKIH DVORA Bianca Matković s Petrom Selemom (lijevo) i Mladenom Barišićem, bivšim rizničarom HDZ-a, koji je nekoć podmirivao njene troškove iz crnog fonda, a potom je prokazao Uskokovim istražiteljimaBianca Matković, misteriozna desna ruka bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera već je nekoliko mjeseci pod policijskom obradom zbog sumnji da je godinama dobivala novac iz stranačkog ”crnog” fonda, blagajne iz koje je Ivo Sanader nekim svojim bliskim i povjerljivim suradnicima davao tajne i nezakonite ”dodatke na plaću”. Kako ističu Nacionalovi izvori, nju je Uskokovim istražiteljima još prije nekoliko mjeseci prokazao bivši šef carine Mladen Barišić, a osim tvrdnje da je iz crnog fonda svakog mjeseca primala oko desetak tisuća kuna ilegalnog novca, Barišić je navodno opisao i druge povlastice koje je uživala bivša premijerova desna ruka: ona i njezine prijateljice u luksuznim su zagrebačkim buticima godinama odabirale skupocjenu odjeću i obuću, pri čemu se posebno navodi modna kuća Linea Exclusive u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici, a sve je račune novcem iz tajne blagajne podmirivao bivši blagajnik HDZ-a Mladen Barišić.

Takav posebni tretman bivše ministrice bez portfelja i državne tajnice, a danas samo saborske zastupnice HDZ-a Biance Matković zapravo i ne čudi, jer se smatra da je ona godinama bila najmoćnija žena u Hrvatskoj.


ZBOG TOGA SU JE mnogi ministri, državni dužnosnici i ostali članovi vladajuće stranke istovremeno mrzili i strahovali od nje, a tog su se straha oslobodili tek nedavno, kad je Ivo Sanader završio iza rešetaka austrijskog pritvora, a Bianca Matković postala obična saborska zastupnica. Tako tek posljednjih mjesec dana članovi HDZ-a među sobom prepričavaju detalje koji daju naslutiti da je Bianca Matković u pravom smislu riječi godinama bila ”vladarica Banskih dvora”: osim što je od Ive Sanadera primala dodatnu plaću i poklone poput luksuzne odjeće te imala na raspolaganju službeni BMW, bivši je premijer u lipnju 2009. navodno čak po nju u Egipat poslao vladin zrakoplov, jer je ona na turističkom putovanju tom zemljom oboljela od svinjske gripe. S druge strane, i ona je bivšem hrvatskom premijeru radila usluge koje bi se teško dale svesti pod tipičan opis posla predstojnice ureda: budući da je Sanader uvijek veliku pažnju pridavao svom besprijekornom izgledu, prije svakog javnog nastupa imao je posebni kozmetički tretman: prije raznih sastanaka i sjednica vlade u Banskim dvorima u njegovu uredu Bianca Matković bi ga šminkala i puderom u prahu i drugim kozmetičkim sredstvima prikrivala njegove podočnjake. Za dugogodišnju odanost Bianca Matković bila je itekako nagrađena, jer je od potpuno nepoznate tajnice u samo nekoliko godina dogurala do funkcije ministrice, pa čak i više - autonomno je odlučivala tko može doprijeti do hrvatskog premijera, a ujedno je i bila kontrolor rada svih ministara Sanaderove vlade, koji su bili svjesni da se moraju povinovati svakoj njezinoj naredbi. Dok je trenutačno njezina politička karijera u očitoj silaznoj putanji, jer je teško vjerovati da će se naći na listama HDZa za sljedeći saziv Sabora, iz današnje perspektive zvuči gotovo bizarno da je prije dvije godine jedan od navodnih planova Ive Sanadera uključivao i to da Bianca Matković postane - hrvatska premijerka. Prema Nacionalovim izvorima, Sanader je, naime, u proljeće 2009. ozbiljno razmatrao mogućnost da se kandidira za hrvatskog predsjednika, a da je to i učinio te pretpostavljeno pobijedio, namjeravao je na svoju dotadašnju premijersku funkciju postaviti osobu u koju ima povjerenje te čiji rad i odluke može u potpunosti kontrolirati. Upravo je tom opisu najbolje odgovarala Bianca Matković.

OSIM ŠTO JE GODINAMA vjerno služila Ivi Sanaderu, među članovima HDZ-a vlada uvjerenje da ga se ona još nije odrekla te da je i danas spremna bespogovorno slijediti njegove naredbe. Upravo iz tog razloga vodstvo HDZ-a je proteklih mjeseci prema njoj imalo na prvi pogled kontradiktornu strategiju: s jedne strane su je željeli što više marginalizirati, odnosno smijeniti s funkcije državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva. No s druge strane su odugovlačili s tom smjenom i njezinim odlaskom u Sabor sve dok ondje nije izglasan proračun za 2011. godinu, jer se smatralo da bi ona kao saborska zastupnica mogla izići iz HDZ-a i uz neke druge ”spavače” pridružiti se Ivi Sanaderu te tako dovesti u opasnost HDZ-ovu saborsku većinu. Slične kontradiktorne stavove o Bianci Matković imaju i upućeni u recentne antikorupcijske istrage: prema nekim mišljenjima, smatra se da je ona primala novac i druge pogodnosti iz crnih fondova, što ju kvalificira kao suučesnicu u Sanaderovoj kriminalnoj hobotnici. S druge se strane vjeruje da bi ona, budući da je bila izuzetno bliska Sanaderu i da je bila ”vladarica” Banskih dvora, kad bi htjela, istražiteljima mogla dati vrlo vrijedne informacije o različitim aktivnostima svog bivšeg šefa a i nekih drugih aktera. U svakom slučaju, iako su dosad mnogi aspekti bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera već doprli do javnosti, njegova dugogodišnja suradnica Bianca Matković još je uvijek za mnoge veliki misterij. Tako nitko ne može predvidjeti hoće li i ona završiti na optuženičkoj klupi ili bi čak mogla biti i svjedok optužbe, a u domaćim kuloarima postoje i različita viđenja njezine bliskosti s bivšim premijerom.

BIANCA MATKOVIĆ (u
pozadini) navodno je
Sanadera šminkala
prije javnih nastupaBIANCA MATKOVIĆ (u pozadini) navodno je Sanadera šminkala prije javnih nastupaDANAS 36-GODIŠNJAKINJA, Bianca Matković rođena je 24. travnja 1974. godine u njemačkom mjestu Villingen-Schwenningenu. Svog budućeg šefa Ivu Sanadera upoznala je još početkom devedesetih, kad se četveročlana obitelj Sanader iz Austrije vratila u Hrvatsku: prvi smještaj u Zagrebu našli su iznajmivši stan u kući roditelja Biance Matković u zagrebačkim Remetama. Nakon što je u studenome 1996. Sanader smijenjen s funkcije predstojnika Ureda predsjednika Franje Tuđmana, vratio se na svoju nekadašnje radno mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova Mate Granića. U to vrijeme Bianca Matković još je bila studentica Ekonomskog fakulteta, pa joj je Ivo Sanader u zgradi ministarstva na Zrinjevcu pronašao honorarni posao - postala je njegova tajnica. Čak i njezini najveći oponenti često su spominjali da je još od studentskih dana na svakom poslu bila vrlo disciplinirana, vrijedna i učinkovita, a uz to je bila izuzetno odana Sanaderu, pa je ubrzo dobila i stalno zaposlenje. Kad je Sanader 2000. godine nakon smjene vlasti napustio Ministarstvo, Bianca Matković je ondje ostala najvećim dijelom zato što se zbližila s Vesnom Cvjetković-Kurelec, koja je za mandata Račanove vlade bila zamjenica ministra vanjskih poslova.

IDUĆE TRI GODINE Bianca Matković je nastavila raditi u Ministarstvu, a 2003. je primijećen njezin prvi značajniji politički angažman: bila je zamjenica voditelja izbornog stožera HDZ-a, a Ivo Sanader ju je u drugoj izbornoj jedinici u Zagrebu stavio na deveto mjesto. Kad je postao premijer, za predstojnicu svog kabineta postavio je Biancu Matković. Iako javno vrlo samozatajna, od tog je trenutka njezina karijera išla strelovito uzlazno: većina hrvatskih građana nije čak ni znala kako izgleda, no zato su svi ministri Sanaderove vlade bili itekako svjesni njezine moći. Odlučivala je o tome koga propustiti u Sanaderov ured, koga mu spojiti na telefon a koga pustiti da čeka danima, davala je premijeru kadrovske savjete ili potpuno autonomno kadrovirala u svom nekadašnjem ministarstvu, a mnogi vjeruju da je i sama odlučivala tko će na koju veleposlaničku funkciju. Mnogi u vladi i unutar HDZa godinama su bili itekako svjesni njezine velike moći, pa joj se nitko nikad nije usudio suprotstaviti jer je bilo jasno da bi zbog toga Ivo Sanader zapečatio njihovu političku karijeru. Jedine osobe koje se prema Sanaderovoj bliskoj predstojnici nisu odnosile ulizivački bile su - dvije žene. Prva od njih je današnja premijerka Jadranka Kosor, koja s Biancom Matković nikad nije bila u dobrim odnosima, a druga je bivša ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović. Budući da su njih dvije godinama zajedno radile u zgradi Ministarstva vanjskih poslova, Kolinda Grabar-Kitarović nikad nije pokazivala strahopoštovanje prema Bianci Matković, a smetalo joj je i što se predstojnica Sanaderova kabineta često bez ministričina znanja bavila kadroviranjem u Ministarstvu na Zrinjevcu. Prema nekim izvorima, upravo je sukob s Biancom Matković Kolindu Grabar-Kitarović mogao skupo stajati karijere: nakon što je Bianca Matković konstantno Ivi Sanaderu iznosila kritike na račun Kolinde Grabar-Kitarović, u vrijeme parlamentarnih izbora 2007. godine Sanader je pod pritiskom odlučio udovoljiti njezinim željama te je odlučio smijeniti Kolindu Grabar-Kitarović, odnosno ne imenovati ju za ministricu u drugom mandatu. Kako ističu Nacionalovi izvori, čak ni to nije bilo dovoljno Bianci Matković, pa je navodno inzistirala da Kolinda Grabar- Kitarović ne dobije nikakvu značajniju funkciju u ministarstvu, već se trebala vratiti za šeficu županijskog HDZ-a u Rijeci. Ipak, taj plan je propao jer je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić kod Sanadera inzistirao da Kolinda Grabar-Kitarović treba zamijeniti Nevena Juricu na veleposlaničkoj funkciji u Sjedinjenim Državama. Ipak, na početku drugog premijerskog mandata Ive Sanadera Bianca Matković promijenila je svoje dotadašnje radno mjesto, pa je umjesto nastavka rada kao predstojnica njegova ureda u Banskim dvorima, imenovana za državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih poslova. Iako ni do danas nisu poznati razlozi zbog kojih je došlo do te promjene, tu je odluku Ivo Sanader navodno donio na nagovor svoje supruge Mirjane. Kako ističu Nacionalovi izvori, Mirjana Sanader je dulje vrijeme bila ljubomorna na izrazitu bliskost svog supruga s njegovom predstojnicom ureda, koja se očitovala u raznim detaljima, od kadrovskih želja Biance Matković koje je Ivo Sanader bespogovorno izvršavao, pa sve do toga da ga je ona prije javnih nastupa šminkala u njegovu uredu. Doduše, Bianca Matković je svog šefa šminkala samo prije manje značajnih sastanaka dok je prije većih okupljanja i televizijskih nastupa za Sanaderov make up bila zadužena zagrebačka šminkerica Zdenka Mihelj. Ljubomora Mirjane Sanader navodno je s vremenom bivala sve veća, pa je u jednom trenutku navodno ultimativno zatražila da on Biancu Matković makne iz Banskih dvora. On je to i učinio, ali ona je i na novoj funkciji zadržala veliku moć: prvo ju je imenovao glavnom organizatoricom posjeta američkog predsjednika Georgea Busha Hrvatskoj, a uskoro je kao koordinatorica provedbe pregovora s Europskom unijom postala neformalna šefica svim ministrima Sanaderove vlade.

NAPETI ODNOSI Jedna od rijetkih koja nije prihvaćala njen autoritet
bila je Jadranka KosorNAPETI ODNOSI Jedna od rijetkih koja nije prihvaćala njen autoritet bila je Jadranka KosorDO VELIKE PROMJENE došlo je u srpnju 2009. godine: Ivo Sanader dao je ostavku na premijersku funkciju, no to nije bio kraj političke karijere njegove bliske suradnice Biance Matković. Čak štoviše, nova premijerka Jadranka Kosor nekoliko dana kasnije imenovala ju je ministricom bez portfelja. Premda nitko iz HDZ-a nikad nije objasnio razloge te odluke, to je po svemu sudeći bio jedan od uvjeta koje je bivši premijer Ivo Sanader prenio svojoj nasljednici jer je želio preko Biance Matković kontrolirati vladu Jadranke Kosor. Iako je napokon postala ministrica, što je navodno bila njezina dugogodišnja želja, bez prisustva Ive Sanadera Bianca Matković nije imala gotovo nikakvu moć. S premijerkom Jadrankom Kosor ubrzo se sukobila oko tepiha koji je iz jedne vladine prostorije prebacila u svoj ured, potom je neko vrijeme radila raspored korištenja službenih automobila po ministarstvima, a zatim ju hrvatska javnost mjesecima nije vidjela niti znala čime se bavi novopečena ministrica Matković. Zalazak njezine političke karijere počeo se naslućivati već u siječnju prošle godine, kad je njezin dugogodišnji šef Ivo Sanader nakon neuspjelog prevrata izbačen iz HDZ-a. Već u veljači 2010. premijerka Jadranka Kosor javno je kazala da Bianca Matković više ne koordinira provedbu pregovora s Europskom unijom, a već tada su u političkim kuloarima počele kružiti glasine da se vodstvo HDZ-a želi što bezbolnije riješiti Biance Matković, između ostalog i tako da joj se ponudi veleposlanička funkcija. Ubrzo je ni vlastita stranka nije pozivala na stranačke sastanke kojima je, kao članica Predsjedništva HDZ-a i predsjednica HDZ-ove Zajednice “Katarina Zrinski” trebala prisustvovati, da bi potkraj ožujka na zatvorenoj sjednici Vlade dobila novo radno mjesto: Vlada ju je razriješila ministarske funkcije, ali je postala državna tajnica u ministarstvu Đure Popijača, gdje je navodno trebala biti zadužena za vođenje projekta gospodarske diplomacije.

NAKON TOGA O BIANCI MATKOVIĆ mjesecima nije bilo nikakvih vijesti, a potom su početkom jeseni prošle godine počele kružiti glasine o Sanaderovim ”spavačima” - saborskim zastupnicima HDZ-a koji bi u određenom trenutku i pod Sanaderovim vodstvom izišli iz HDZ-a i tako ugrozili HDZ-ovu saborsku većinu. Među različitim imenima počela se spominjati i Bianca Matković koja je početkom studenoga najavila da želi aktivirati svoj saborski mandat, premda je formalno još bila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva. Nekoliko dana kasnije do medija je doprla i informacija da je Bianca Matković postala neformalni emisar Ive Sanadera: budući da je predsjednik Ivo Josipović mjesecima izbjegavao susrete sa Sanaderom, Bianca Matković je početkom studenoga posjetila Josipovića i prenijela mu Sanaderove poruke a navodno i pismo u kojem se bivši hrvatski premijer žali na svoje nekadašnje stranačke kolege. Zbog svega toga u HDZ-u su zaključili da je Bianca Matković još uvijek vjerna Sanaderu, pa su na sve načine željeli izbjeći da postane saborska zastupnica. Prvo je stranačka siva eminencija Vladimir Šeks javno objavio tumačenje zakona po kojem je Bianca Matković navodno izgubila pravo na saborski mandat, a kad to nije upalilo, pribjegli su drugoj ”tehnikaliji”: sve dok Vlada ne prihvati ostavku Biance Matković i ne razriješi je dužnosti državne tajnice, ona ne može zatražiti aktiviranje saborskog mandata. Tako su tijekom studenoga prošle čak dvije sjednice Vlade na kojima se izbjeglo donijeti odluku o razrješenju Biance Matković, no na kraju je 19. studenoga dobila željenu razrješnicu. Trećeg prosinca prošle godine Bianca Matković je u Hrvatskom saboru položila prisegu i postala zastupnica, a samo tjedan dana kasnije njezin dugogodišnji šef Ivo Sanader pobjegao je iz zemlje. Otad, pa sve do danas, hrvatska javnost polako saznaje za mnoge nečasne radnje bivšeg hrvatskog premijera koje Uskok i policija istražuju već mjesecima. U jednoj od njih - dodatnim plaćama iz crnog fonda - spominje se i ime bivše predstojnice Sanaderova ureda, a mnoge možda još i više zanima je li, nakon što Ivo Sanader već tjednima sjedi u austrijskom pritvoru, ona napokon shvatila da više nikad ništa neće biti kao nekad?

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 25.01.11. 09:09

Ova mi je uvijek bila posebno antipatična.


registracija
7/1/09

maggiore, 25.01.11. 09:26

Na protiv !! Mlada, jako zgodna i izuzetno pametna!!

O kakvih 10.000 se radi?(US$, €) Ma kakvim glupostima se to bavite!

Chuvajte Biancu, treba vam kadar!!


registracija
1/12/10

liberty, 25.01.11. 09:54

što su mi odvratni s tom rukom na srcu!
kako ih sram nije ?!?
jedna na srcu, a drugom krali milijarde, fujjj!!!


registracija
10/11/09

ruvil, 25.01.11. 21:55

Leglo pokvarenih kriminalaca !


registracija
9/8/09

vinko12, 26.01.11. 01:16

kakva jednoumna staljinisticko udbaska optuzba. A koliko je tek mesic dobivao provizije iz sdp-ovih crnih fondova. Ova bagra od oporba i komunjare em nas kradu em prodaju uz politicku korupciju na svakom koraku, sto staljin-fasisticka lijeva stampa ne spominje. Vec vas i vrapci citaju i vjeruju vam samo komunjarska dica.


registracija
25/6/10

vidra, 26.01.11. 06:31

Koliko materijala će imati naši filmaši za snimanje "naših vesterna", odnosno lopovluka na hrvatski način. Kako su naši lopovi maštoviti! Sanader i još mnogo naših Sanadera, izgledaju mi kao oni na divljem zapadu kad se stvarala prva akumulacija kapitala, samo sada na moderniji način. Sadržaj isti.


registracija
7/6/05

Marko, 26.01.11. 13:39

Kosor ne zna cijenu goriva; Milinović joj šapnuo odgovor
Na pitanje Marija Habeka tko ju je postavio na sve dužnosti, Kosor se naljutila i pozivala na poslovnik negodujući što ju zastupnik nije pitao o njezinom radu
Zadnja izmjena prije 1 sat i 19 minuta Piše: Snježana Krnetić
Loading ...
B.Ščitar/Pixssel Nije odgovorila ni na pitanje Marija Habeka Prijašnja slika Slijedeća slika

*
*
*

Prethodna Sljedeca
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

I prije aktualnog prijepodneva u Saboru osjetila se nervoza. Tijekom dopuna dnevnog reda Damir Kajin (IDS) usprotivio se hitnom postupku za izmjene Zakona o tržištu električne energije, kojim se legalizira prodaja jeftinije struje mostarskom Aluminiju da bi on šibenskom TLM-u davao jeftiniju sirovinu za nastavak proizvodnje.

- Svi znamo da se vode kazneni postupci protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca i bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Mravka. S jedne strane ljudima se sudi, a s druge strane njihovi nasljednici u Vladi predlažu odredbe kako bi se nekoga rehabilitiralo ili aboliralo. Ovaj zakon u javnosti je već popularno nazvan Jadrankin zakon i predlažem da se on skine s dnevnog reda - rekao je Kajin. Na dobacivanja HDZ-ovaca Kajin im je uzvratio riječima: "Vi šutite".

Njegovu interpretaciju zakona odbacila je premijerka Jadranka Kosor, ističući da se ovim zakonom osigurava transparentno poslovanje, zaštita države, ali i očuvanje radnih mjesta u šibenskom TLM-u.

- Ako ste ga već nazvali Jadrankin zakon, onda ga ja Jadranka iz sve snage podupirem - rekla je Kosor.
Kosor: Nećete me poniziti!

Od kada je Jadranka Kosor kao Sanaderova nasljednica došla na mjesto premijerke, standard građana pada, upozorila je Nadica Jelaš (SDP). Građani su očajni i svakoga dana strahuju da će ostaju bez posla, da će im kuća otići na bubanj ili da djeci neće imati što dati za jelo, kazala je. Dok građani strahuju, vama s lica ne silazi osmijeh. Na čemu temeljite optimizam i čemu se zapravo smijete, upitala je Jelaš premijerku.

- Osmijeh vam neću dati. Koliko god mene i Vladu želite poniziti, nećete uspjeti. Znamo što radimo i borimo se iz sve snage za izlazak iz gospodarske krize, za završetak pregovora s EU, a i u borbi protiv korupcije smo snažni iako nam u tome ne dajte podršku. Snažno ćemo ići naprijed koliko god vas to ne raduje, ali ima nas koje to veseli - uzvratila joj je Kosor. Podsjetila je SDP-ovku da nije ničija nasljednica, već da je s mandatom i potpisima većine zastupnika došla u Sabor koji ju je i potvrdio. Kosor je utvrdila i da ima dobrih naznaka za izlazak iz krize.

- Kao članica Vlade često ste pustili suzu, a kao premijerki vam osmijeh ne silazi s lica. Tako se smijao i bivši ministar Šuker pa ste ga smijenili, a vaš osmijeh smijenit će građani - replicirala joj je Jelaš.
Bauk: Ne treba nam TV Jadranka u državi

Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je da premijerka Kosor u posljednje vrijeme pokazuje izrazitu nervozu kada je u pitanju HRT. Podsjetio je na slučaj kada je u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a objavljena priča o portalu Vlade na kojoj je iza projekta 'Otvorena vrata' stajao nasmiješen lik Ive Sanadera. Kosor je tražio da mu objasni je li joj urednik Dnevnika kriv što ju je Sanader postavio na sve funkcije i što je izjavljivao da mu je ona bila najbliža suradnica i prijateljica, kao i zar joj je urednik kriv što Vladine službe nisu redizajnirale stranicu i sakrile za premijerku neugodne činjenice. Kosor mu je uzvratila da je staložena i da se dobro osjeća.

- Ne iskazujem nervozu. Ni na koji način ne miješam se u uredničku politiku ni jednog medija, a kamoli HRT-a. To što podmećete neće me omesti. Ono što činim jest da se ta kuća, u kojoj sam provela najbolje godine života, stabilizira - rekla je premijerka.

No, Bauk je uvjeren da Kosor u izbornoj godini želi ovladati medijima.

- Umjesto da obuzdavate krizu vi obuzdavate slobodu medija, umjesto da pokrenete gospodarstvo vi pokrećete hajke na novinare, preko svojih poslušnika ukidate svaki kritični ton na HRT-u. Bilo bi najbolje da ukinete mandat Vlade i da idemo na izbore. Mi u Hrvatskoj imamo lokalnu postaju TV Jadran i ne treba nam nacionalna postaja TV Jadranka - odgovorio joj je Bauk.

I sam spomen Ive Sanadera za premijerku je očito nezgodan. Mario Habek (SDP) upitao je Kosor tko ju je postavio na sve dužnosti, no ona na to pitanje nije odgovorila. Pozivala se na poslovnik negodujući što je zastupnik nije pitao o njezinom radu.
Kosor: Nismo utjecali na Inu oko cijene goriva

Još jedno nezgodno pitanje za Jadranku Kosor stiglo je od SDP-ovaca. Zdenka Franića zanimalo je zna li koliko stoji litra najprodavanijeg eurosuper 95.

- Ja kao što znate trenutno, obnašajući ovu poziciju, ne kupujem sama benzin i to je naravno poznato - odgovorila je Kosor iz čega je bilo jasno da ne zna odgovor. No, zato je ponovno ustvrdila da će Vlada učiniti sve da se ne pogorša standard građana te da cijene benzina ne budu takve da uzrokuju divljanje ostalih cijena. Tvrdi i da Vlada nije utjecala na Inu da ne poskupi gorivo. Kako ne bi ispalo da premijerka nema pojma o cijenama benzina, potpredsjednik Vlade Darko Milinović pobrinuo se da premijerka točno odgovori na postavljeno pitanje pa joj je prišapnuo odgovor.

- Evo, 9,31. Evo to je dogovor - rekla je na kraju Kosor.

Korištenje automobila građanima postaje luksuz, ali vas se to ne tiče jer vas voze dva blindirana BMW-a na račun građana, uzvratio joj je Franić.


registracija
27/8/09

Lujo1, 26.01.11. 20:29

ima računa čuvati sanaderove sličice!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika