25.01.2011. / 15:45

Autor: Hina

Brazilski gitarist Egberto Gismonti prvi put u Hrvatskoj

14. veljače nastupit će u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a na zagrebačkom koncertu pratit će ga sin, također priznati gitarist, Alexandre

Egberto Gismonti Egberto Gismonti Egberto Gismonti, brazilski gitarist, skladatelj i pijanist te jedan od najistaknutijih autora današnjice prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri dolazi u Hrvatsku - 14. veljače nastupit će u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a na zagrebačkom koncertu pratit će ga sin, također priznati gitarist, Alexandre.

Gismonti se ističe po neobičnom glazbenom izričaju i tehnici sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj i četrnaestožičanoj gitari, a njegov stil reflektira glazbenu raznolikost Brazila i rezultat je bogatog obrazovanja, otvorenosti prema novim zvukovima i istraživanju različitih glazbenih žanrova, stoji u današnjem priopćenju Zagreb Jazz Festivala.

Egberto Gismonti, rođen je u glazbenoj obitelji 1947. u Carmou, a nakon petnaestogodišnje izobrazbe klasične glazbe u Brazilu, odlazi u Pariz kako bi se posvetio suvremenoj orkestralnoj glazbi. Početkom sedamdesetih u Brazilu počinje istraživati različite tonalitete i upotrebljavati različite instrumente, a dok je eksperimentirao s tradicionalnim glazbenim pravcem "choro" naučio je svirati gitaru. S obzirom na to da je radio pod utjecajem gitarista Djanga Reinhardta i Jimija Hendrixa, njegov je rad dobar primjer kako popularna i klasična glazba ne moraju biti suprotstavljene, što je za tadašnje vrijeme bila rijetkost, dodaje se.

Album "Sanfona" iz 1981. svrstava ga u red ponajboljih jazz glazbenika, a njegove skladbe "Loro", "Sonho", "Café", "Frevo" često su obrađivane i uvrštavanje na razna izdanja. Dosad je snimio 48 samostalnih albuma, a na 32 izdanja je gostovao kao solist, autor ili producent. U istom obimu radi glazbu za balet, film, televiziju, kazališne predstave, orkestralnu i dječju glazbu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika