26.01.2011. / 10:40

Autor: Hina

Ratifikacija START-a: Rusko Vijeće Federacije odobrilo sporazum, Medvedev treba samo potpisati

Zastupnici gornjeg doma ruskog parlamenta, Vijeća Federacije, odobrili su u srijedu novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD-om.

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevZastupnici gornjeg doma ruskog parlamenta, Vijeća Federacije, odobrili su u srijedu novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD-om.

Novi START u utorak su u donjem domu, Dumi, zastupnici odobrili s 350 glasova za i 96 protiv. Tekst sporazuma bi sada trebao potpisati ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Novi sporazum, koji su potpisali Medvedev i američki predsjednik Barack Obama u Pragu u travnju prošle godine, zamijenit će START 1, koji je istekao u prosincu 2009.

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava, ostavljajući na svakoj strani 1550 komada. Za polovicu se smanjuje broj dalekometnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, a bit će ih po 700.

Sporazum ponovno uspostavlja sustav u kojemu svaka strana provodi inspekcije nuklearnog oružja druge strane, kakav je do kraja 2009. postojao po sporazumu START 1.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika