26.01.2011. / 16:33

Autor: Nacional.hr

Karzai se boji afganistanske opozicije, traži ponovne izbore

Karzai nije uspio odgoditi zasjedanje i imenovanje novih članova parlamenta iako je tražio istragu o rujanskim izborima, koji su za njega nezakoniti

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai došao je u helikopteru pred parlamentAfganistanski predsjednik Hamid Karzai došao je u helikopteru pred parlamentPredsjednik Afganistana Hamid Karzai otvorio je zasjedanje parlamenta, i imenovao novih 59 zastupnika, izvještava portal BBC. Parlament se je već trebao sastati ove nedjelje.

Karzai nije uspio odgoditi zasjedanje i imenovanje novih članova parlamenta iako je tražio istragu o rujanskim izborima, koji su za njega nezakoniti. Htio je da specijalno izborno sudsko tijelo istraži valjanost izbora. Analitičari tvrde kako je on ustvari nezadovoljan izbornim rezultatima, koji su u donjem domu stvorili veću, glasniju i povezaniju opoziciju. Novoizabrani zastupnici usprotivili su se kako je takva istraga protuustavna i uperena protiv njih. Nove članove parlamenta podupire međunarodna zajednica, koja je zabrinuta kako bi se političke trzavice mogle pretvoriti u demonstracije.

Ovaj put opet je tražio odgodu zasjedanja od najmanje mjesec dana, kako bi komisija koju je ustanovio vrhovni sud, mogla istražiti pravovaljanost izbora. Nastavio je govoriti pred zastupnicima u Kabulu kako je to obavezno 'prema obziru na održane izbore, čuvajući volju naroda, sprječavajući iskorištavanje i stranu intervenciju te ako se to ne učini, suočeni smo s ozbiljnim problemima'. Rekao je kako su slični napori bili poduzeti kako bi dokazali da su zadnji predsjednički izbori bili nezakoniti. Policija je poduzela visoke mjere sigurnosti te je za vrijeme imenovanja zastupnika zatvorila ceste u krugu oko jednog kilometar oko zgrade parlamenta. Novoimenovani zastupnici bili su obučeni u tradicionalnu odjeću. Parlament sad ima više zastupljenih manjinskih etničkih grupa, Tađika i Hazara, koji bi mogli poljuljati moć predsjednika koji zastupa većinske Paštune. Iako je parlament u podređenom odnosu prema predsjedniku i vladi, ima pravo blokirati neke odluke i zastupa glas opozicije i istomišljenika u narodu.

Još uvijek nije postignut dogovor o ovlastima osporavane peteročlane komisije, koju je sastavio Karzai. Suci u vijeću kažu kako imaju pravo na ponovno računanje glasova i poništavanje izbora, ako je potrebno. Rekli su kako namjeravaju pokrenuti sudske slučajeve protiv 59 novih parlamentaraca. Izborni i međunarodni dužnosnici kažu kako su tvrdnje i izjave komisije kršenje ustava i izbornih zakona. Oko četvrtine od pet milijuna glasova su proglašena nevažećima, dok je 24 ranih pobjednika izbora diskvalificirano.

Vezane vijesti

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika