26.01.2011. / 20:52

Autor: Hina

U Strasbourgu prihvaćene tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

Više od 20 godina nakon rata "dokazi su nestali i potrebni su svjedoci", rekao je izvjestitelj Jean-Charles Gardetto iz Monaka, dok mandat Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) "uskoro istječe", a njegove će predmete preuzeti nacionalni sudovi

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (VE) prihvatila je u srijedu u Strasbourgu tri rezolucije koje se odnose na zemlje bivše Jugoslavije - o zaštiti svjedoka, obvezi država članica da surađuju u suđenju za ratne zločine te o pomirbi i političkom dijalogu.

Talijanski izvjestitelj Pietro Marcenaro je, obrazlažući rezoluciju o pomirbi i političkom dijalogu u zemljama bivše Jugoslavije, kao najveće zapreke na tom putu naveo pitanja nestalih, izbjeglica i progona ratnih zločina te utvrdio da potpuna pomirba ovisi o brzini rješavanja tih pitanja.

Naveo je da je u sukobima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. život izgubilo oko 140.000 ljudi, da se još ne zna za sudbinu 14.000, da je 300.000 raseljeno, a oko 120.000 izbjeglica još se ne može vratiti kući.

Izvjestitelj iz Hrvatske Miljenko Dorić rekao je, predstavljajući rezoluciju o suradnji u procesuiranju ratnih zločina, da je trenutačno najveći problem u izvođenju pred sud osoba koje su u "trećim zemljama" jer su tada zapravo izvan domašaja pravosuđa i "mogu umaći pravdi".

Više od 20 godina nakon rata "dokazi su nestali i potrebni su svjedoci", rekao je izvjestitelj Jean-Charles Gardetto iz Monaka, dok mandat Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) "uskoro istječe", a njegove će predmete preuzeti nacionalni sudovi.

Gardetto je ocijenio da se "pravila kojima se uređuje zaštita svjedoka na Kosovu" moraju "temeljito dopuniti" i da bi "trebalo nadzirati financiranje agencija koje sudjeluju u zaštiti svjedoka i obuku njihovih zaposlenika".

U utorak je Švicarac Dick Marty u svom izvješću o navodnoj trgovini organima zatvorenika u Albaniji u 90-im istaknuo važnost pružanja pomoći svjedocima i njihove zaštite. Svjedoci su "zastrašeni, nemaju povjerenja u nacionalno i međunarodno pravosuđe koje ih nije moglo i ni danas ih ne može" zaštititi, rekao je.

U tom dokumentu s 30 stranica u kojemu se daje pregled stanja u svim zemljama bivše Jugoslavije, ocjenjuje se da "nijedna od njih ne nudi potpun sustav zaštite svjedoka". Iako je u Hrvatskoj i u Srbiji ostvaren stanoviti "napredak", "osobito tragične posljedice osjećaju se na Kosovu, gdje su svjedoci ubijani". U drugim zemljama svjedoci su izloženi prijetnjama i zastrašivanjima.

Parlamentarci su usvojili rezoluciju u kojoj traže od Europske unije da osigura veći broj ljudi u snagama za zaštitu svjedoka i u Eulex-u (Europska pravosudno-redarstvena misija).

Vezane vijesti

Stara dama gubi privlačnost

Stara dama gubi privlačnost

Ekonomska kriza u Europi i posljedično jačanje ekstremizma ugrožavaju ranjive skupine i manjine, a stari kontinent postaje manje privlačan za… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 26.01.11. 22:36

300000 raseljenih???
pa gdje su tu HRVATI iz Banjaluke itd što se tiče Bosne,samo srbe tu u izvješću spominju koji se vraćaju,a Hrvatima više nikad povratak u banjaluku i Bosnu tj R.SRPSKU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika