27.01.2011. / 07:53

Autor: Hina

Medvedev o terorističkom napadu: Mislili su nas baciti na koljena, ali prevarili su se

Rušenje režima bivšeg predsjednika Ben Alija u Tunisu je "veoma važna pouka" za sve, rekao je u srijedu u Davosu, u Švicarskoj, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, izrazivši ipak želju da ono ne izazove lančanu reakciju u susjednim zemljama.

Dmitrij Medvedev (Reuters)Dmitrij Medvedev (Reuters)Rušenje režima bivšeg predsjednika Ben Alija u Tunisu je "veoma važna pouka" za sve, rekao je u srijedu u Davosu, u Švicarskoj, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, izrazivši ipak želju da ono ne izazove lančanu reakciju u susjednim zemljama.

"Vjerujem da je ono što se dogodilo (u Tunisu) veoma važna pouka za svaku vlast, bez obzira o kojoj je zemlji riječ", rekao je ruski predsjednik u prigodi službenog otvorenja 41. Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

"Nadam se da će se stanje u Tunisu stabilizirati i da neće izazvati lančanu reakciju u drugim zemljama u arapskome svijetu", istaknuo je.

Medvedev je rekao da ga je napad u kojemu je u ponedjeljak u Moskvi poginulo 35 osoba trebao spriječiti da dođe u Davos. "Mislili su da će tim činom baciti Rusiju na koljena", dodao je. "Ali prevarili su se", upozorio je.

Ruski predsjednik je ocijenio da je WikiLeaksovo objavljivanje povjerljivih dokumenata "dobro" za međunarodne odnose, kazavši kako Rusija nije pretrpjela štetu zbog objavljivanja povjerljivih američkih diplomatskih poruka na toj internetskoj stranici.

"Mislim da bi priča s WikiLeaksom trebala ozdraviti duh međunarodnih odnosa. Neke vlade možda smatraju da je nezakonit način na koji se to dogodilo, ali mislim da je ta priča pozitivno utjecala na međunarodne odnose", rekao je odgovarajući na pitanja u prigodi otvorenja WEF-a.

Medvedev je pozvao Međunarodni monetarni fond (MMF) da valute najvećih brzorastućih gospodarstava (Brazil, Rusija, Indija i Kina) uključi u svoja posebna prava vučenja (SDR). MMF nije dosad valute tih zemalja uključivao u SDR, a jedno od obrazloženja je da je to zato što kineski juan, valuta najjačeg gospodarstva u skupini tih zemalja, nije konvertibilan.

Medvedev je rekao i da će se Rusija suzdržati od uvođenja bilo kakvih novih poreza u financijskom sektoru kako bi potaknula priljev investicija u zemlju.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika