27.01.2011. / 14:28

Autor: Nacional.hr

Reakcija Unije Albanaca: 'Stavovi Helene Novak su anti-albanski i anti-kosovski'

Reakciju Unije zajednica Albanaca u RH na tekst objavljen u posljednjem broju Nacionala prenosimo u cijelosti

Predsjednik Unije zajednica Albanaca u Republici Hrvatskoj Ton Marku (Foto: Pixsell)Predsjednik Unije zajednica Albanaca u Republici Hrvatskoj Ton Marku (Foto: Pixsell)Unija zajednica Albanaca u Republici Hrvatskoj u pismu redakciji Nacionala reagirala je na članak objavljen u posljednjem broju tjednika, a u kojem smo objavili stavove članice SDP-a Helene Novak o Kosovu i kosovskim Albancima. Nakon objave članka reagirali su i u SDP-u te su Helenu Novak smijenili s mjesta glavne tajnice izbornog stožera 9. izborne jedinice.

Podsjetimo , Helena Novak je na Facebook profilu pisala o 'šiptarima koji u Trogiru varaju, lažu, švercaju, dilaju i pucaju'. Osim njezine navedene rečenice o 'šiptarima', mlada SDP-ovka na svom je profilu jednako skandaloznim načinom komentirala i činjenicu da Kosovo više ne pripada Srbiji. "Kosovo je Srbija, a to što se netko pravi pametan u EU, a nikad na ovim prostorima nije bija, to je problem... I to su nacisti novog doba...", dio je razmišljanja Helene Novak o statusu Kosova i ulozi Europske unije. "Kosovo je srpski teritorij otkada je svijeta i vijeka... razumiš... ovo će se EU razbit o glavu jer su dozvolili Albancima da imaju još jednu mafijašku državu".

Reakciju Unije zajednica Albanaca u RH prenosimo u cijelosti.

ANTI ALBANSKI I ANTI KOSOVSKI STAVOVI

Čitajući tekst objavljenog u tjedniku Nacional od 21.siječnja 2011.godine, čovjek ne može a ne biti zapanjen sa onim što mlada «dama» Helena Novak piše o jednom narodu koji je najstariji u ovim prostorima. Sa velikom indignacijom odbacujemo sve one uvrede koje je ste izrekli o Albancima mlada «damo» mi se grozimo da ih citiramo jer su monstruozne. Moramo vas podsjetit upravo zbog vaše mladosti da morate voditi računa i o privatnim stavovima jer oni kada se objave onda više nisu samo privatni već postaju i javni. Demokracija na koju se vi pozivate u vašim tekstovima jeste i to da se uvijek mora voditi računa o izgovorenoj riječi.

Sve one negativne epitete kojima ste počastili Albance a koje nam je mučno citirati neka su vama na čast jer čovjek ne može biti pametan a da se ne upita što se to dogodilo sa tom mladom osobom da tako govori o jednom drevnom narodu. Ako se bar malo sjetimo dobre izreke «Čovjek sam i ništa mi ljudskog nije strano» onda možemo kazati da u svakom narodu a ne samo albanskom ima pojedinaca koje čine takve stvari kojima vi kitite Albance. Ne služi Vam na čast draga Helena da o napaćenom Albanskom narodu govorite tako, narod koji je toliko propatio od fašističkog režima Slobodana Miloševića.

Ako u vama ima malo ljudskosti trebate se ovom narodu ispričati to je najmanje što možete učiniti.

Za sada nećemo se baviti time da u vašim stavovima ima i elemenata kaznenog djela, o čemu ste trebali voditi računa.

2.

Namjerno nećemo ulaziti u povijest Albanskog naroda jer je očito da vi imate skromno znanje jer ono što o tom narodu pišete na najbolji način to potvrđujete. Albance kao i duge narode ne krase samo one negativne osobine koje vi ponosno nabrajate nego Albanski narod ima mnoge druge pozitivne osobine koje ga uzdižu kao plemeniti narod. Vama na znanje iz toga naroda je povijesna ličnost Gjergj Kastrioti Skenderbeg, nobelovka Agneze Gonxhe Bojaxhiu-Majka Terezija, dva Sveta Oca, Papa Eleunter i Papa Klement-Albani, pisac Ismal Kadare i mnogi drugi koji su na ponos Albanskom narodu.

A što se pak tiče pripadnika nacionalne manjine Albanaca u Hrvatskoj možemo kazati da oni nisu samo pekari, slastičari, zlatari i dr. koja zanimanja po našem sudu su plemenita, i kao takva doprinijeli su razvitku hrvatskog turizma, ima i doktora znanosti, profesora, poznatih umjetnika, športaša, liječnika. ekonomista, pravnika i dr. Pripadnici ove manjine su dali veliki doprinos demokratskim procesima u Hrvatskoj a posebno svojim učešćem u domovinskom ratu (pripadnici ove manjine su jako ponosni na dva generala hrvatske vojske). Zbog svega ovoga nikako ne možemo se pomiriti sa time da vi o tom narodu tako govorite.

Što se pak tiče Kosova još i više dolazimo do spoznaje da vi vrlo malo poznajete povijest Kosova. Kosovo svojom voljom nikada nije pripadalo Srbiji, ono je bilo okupirano i stoljećima u srcu Europe Srbija je imala svoju koloniju, e toga više nema, napaćeni albanski narod konačno je dobio svoju demokratsku državu koja je u potpunom skladu sa međunarodnim pravom što je svojom odlukom presudio Međunarodni Suda Pravde u Hagu. Kosovo nije priznala samo EU, kako vi navodite već i SAD, Kanada, Japan i mnoge druge države. kao i naša država Hrvatska na veliku radost nacionalne manjine Albanac u Hrvatskoj.

Kada se tekst pročita ne može se čovjek odmetu dojmu da su vaši stavovi potpuno antialbanski i antikosovski .

Nije nam jasno zašto tvrdite da se vaši privatni stavovi vezuje sa SDP-om, pa vi ih sami vežete, ali, uvjereni smo da velika većina SDP-ovca ne dijeli vaše stavove i najbolje je bilo da SDP uopće niste spomenuli. Jer da vam je stalo do SDP valjda biste vodilji malo računa o tome što ste napisali da su «Nacisti Europe dali šiptarima novu mafijašku državu», jer ste time nanijeli štetu SDP-u i doveli u pitanje kredibilitet najeuropskije stranke u Hrvatskoj.

Vaši stavovi o Hrvatima i dalmatincima nitko pametan ne razumije jer su jako upitni, ali time će se baviti oni na koje se to odnosi.

Jako nam je drago da tjednik Nacional se odredio svojim naslovom portala «Ksenofobični skandal, prešao okvire facebooka» što u biti odgovara pravom stanju koje je proisteklo iz sadržaj članka.

S štovanjem, Predsjednik Unije Ton Marku

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 27.01.11. 15:21

Ma milina, od A do Z !


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 27.01.11. 15:53

I sve sto je napisala je tocno.


registracija
26/1/11

trepca, 30.01.11. 00:59

pogledajtei slusajte Lindu Halimi sa Kosova koja je pevala Kad se jednom vratiš ti u cast Terezi Kesoviji jucer u Dubrovniku
http://www.youtube.com/watch?v=AOVxv5DHNP0


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika