27.01.2011. / 16:20

Autor: Hina

Sessa: Usvojeno 90 posto standarda neovisnog sudstva

Na novinarski upit koliko se u Hrvatskoj poštuju odgovornost i etička načela sudaca, Sessa je kazao da su načela usvojena u preporuci potpuno preuzeta u hrvatskom zakonodavstvu

Đuro Sessa (Foto: Reuters)Đuro Sessa (Foto: Reuters)Hrvatska je usvojila gotovo 90 posto standarda neovisnoga, samostalnog i nepristranog sudstva, a promjene koje su počele lani u lipnju plod su gotovo desetljeća borbe hrvatskih sudaca za ta načela, rekao je danas u Zagrebu Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) i hrvatski predstavnik u Savjetodavnom vijeću europskih sudaca pri Vijeću Europe, predstavljajući preporuke toga vijeća o neovisnosti, učinkovitosti i odgovornosti sudaca.

Dva dokumenta "Preporuke Vijeća ministara Vijeća Europe (2010) 12: neovisnost, učinkovitost i odgovornost sudaca" te "Magna Carta sudaca - temeljna načela" predstavljeni su predstavnicima najviših pravosudnih tijela - Hrvatskog sabora, ministarstva pravosuđa, pravnih fakulteta, diplomatskog zbora - te polaznicima prvog naraštaja Državne škole za pravosudne dužnosnike Pravosudne akademije.

Sessa je kazao kako se u preporukama, uz ostalo, ističe da suci mogu biti neovisni samo ako je to i sudstvo u cjelini te da je za to važno i financiranje sudova te način izbora i imenovanja, stegovna odgovornost i etika sudaca.

Ustvrdio je kako Hrvatska već desetljećima poštuje preporuku da sudska odluka ne smije biti preispitivana nigdje osim u žalbenom postupku. No, smatra, kako u Hrvatskoj nema jasna sustava progona onih koji izvan sudbenog sustava pokušavaju utjecati na sudske odluke.

Navevši da se u preporukama velika pozornost pripisuje sudbenim vijećima, dodao je kako je Hrvatska u tom dijelu potpuno usvojila kriterije koji se preporučuju.

No upozorio je kako bi se još trebao poboljšati način sudjelovanja sudaca u kreiranju proračuna za sudove te da bi suci trebali i više sudjelovati u upravljanju sudovima. Smatra kako je glede kaznene odgovornosti sudaca postigla standarde te ih čak i pomaknula.

Predstavljajući "Magna Carta sudaca - temeljna nečela" ravnateljica Pravosudne akademije Ivana Goranić istaknula je da ona, uz ostalo, ističe misiju sudbene vlasti - održavati vladavinu prava osiguravajući primjenu zakona na nepristran, pravedan, pravičan i učinkovit način - te da se bavi neovisnosti sudstva koje mora biti zajamčeno nacionalnim propisima na najvišoj razini.

Na novinarski upit koliko se u Hrvatskoj poštuju odgovornost i etička načela sudaca, Sessa je kazao da su načela usvojena u preporuci potpuno preuzeta u hrvatskom zakonodavstvu.

"Po broju stegovnih postupaka koji se vode protiv sudaca Hrvatska je mnogo stroža od mnogih razvijenih demokracija", kazao je Sesaa, koji je bio dugo godina član Državnog sudbenog vijeća, tijela zadužena za imenovanje i razrješenje sudaca te njihovu stegovnu odgovornost.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika