28.01.2011. / 19:22

Autor: Hina

Visković: Neću se ispričati Jergoviću, jer on to ne zaslužuje

Miljenko već godinama vrijeđa ne samo mene, moje suradnike, nego i moju obitelj, stoji u odgovoru Velimira Viskovića

Velimir Visković i Miljenko JergovićVelimir Visković i Miljenko JergovićPolemika između dva člana Hrvatskog društva pisaca, Miljenka Jergovića i Velimira Viskovića, prerasta u pravi obračun unutar HDP-a. Podsjetimo, predsjednik HDP Velimir Visković je za časopis "Vijenac" rekao da je "nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji".

O prepucavanjima se oglasio i sam HDP koji smatra kako nije njegov posao arbitrirati u polemikama među njegovim članovima, a takvo traženje književnika Ivana Lovrenovića smatraju pritiskom na HDP.

Pet članova HDP-a: Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić zatražili su od predsjednika toga društva Velimira Viskovića da se javno ispriča "za poticanje i sudjelovanje u medijskom linču kojem je očiti cilj simbolička, ali i moguća stvarna eliminacija Miljenka Jergovića iz javnoga života".

O svemu se očitovao i prozvani Visković koji je svojim kolegama poručio kako se ne namjerava ispričati Jergoviću. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Svojim uvaženim kolegama poručujem da se ne namjeravam ispričavati Miljenku Jergoviću, jer on moju ispriku ne zaslužuje. Smiješna mi je tvrdnja da ja "proganjam" Miljenka Jergovića jer iza mene ne stoji nitko, ja nemam nijedno novinsko glasilo koje će objaviti moj tekst. Iza mene nije čak ni niskotiražni "Vijenac" u kojem sam dao inkrimirani intervju koji više liči na boks-meč nego na normalni razgovor. Iza Miljenka Jergovića, pak, stoji najmoćniji novinski koncern u Hrvatskoj, stoji njegov gazda koji se osobno angažirao u obrani svojega glavnog autora, a - bogme - stoji i moj neposredni gazda, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Jergovićev šogor Vlaho Bogišić. A kao što je mojim dragim kolegama, uvaženim djelatnicima EPH, zasigurno dobro poznato - samo nerazuman čovjek može ući u sukob sa svojim gazdom.

Taj moj gazda, Sanaderov reprezentativni kulturnjački kadar, koji je izravno njegovom milošću postavljen za glavnog ravnatelja jedne dugovječne hrvatske kulturne ustanove, godinama proganja moje suradnike i mene, što je više-manje poznato cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Posljednjih godina čini to uz svestranu asistenciju svojega šogora od čijeg dolaska u redakciju "Jutarnjeg lista" nikad nije objavljen nijedan pozitivan redak o bilo čemu vezanom za Velimira Viskovića, a brutalnih napada bilo je bezbroj. Uostalom, posljednjih dana u glasilu kojega ste suradnici, objavljeno je više tekstova u kojima se razapinje Velimir Visković, a svojim pismom tome se pridružujete i vi, dragi moji prijatelji. Nemojte mi samo reći da sam na te napade mogao odgovoriti u vašim novinama jer sam i u ranijim pokušajima odgovora na napade morao danima čekati na odluku kolegija hoće li objaviti moje odgovore i hoće li se oni pojaviti u cjelovitu obliku.

Miljenko već godinama vrijeđa ne samo mene, moje suradnike, nego i moju obitelj; Miljenko Jergović već godinama brutalno vrijeđa i vaše kolege iz HDP-a od Dražena Katunarića (kojemu je vrijeđao i oca i dijete rođeno u vezi sa Srpkinjom nazvao alienom), pa do nedavnog vrijeđanja Andreje Zlatar, naše kolegice, koju svi znamo i cijenimo po iznimnoj pameti, darovitosti i moralnom integritetu.

Kako to da nikad niste, kao njegovi prijatelji, opomenuli svojega Miljenka da ne proganja na taj način svoje kolege zlorabeći moć koju mu daje pisanje u tiražnom dnevniku koji onemogućuje protivnike da odgovore?

Što se tiče mojeg "strašnog" napada na Miljenka, on je izrečen poluronično, bar bi to vama kao vrsnim humoristima trebalo biti prepoznatljivo; Miljenku sam posvetio dvadesetak redaka u tekstu dugom osamnaest kartica, mislim da on ne zaslužuje više moje pažnje. Ja mu nisam kriv što se on udvarao srpskoj čaršiji govoreći kako je Draža Mihailović ""trodimenzionalna ličnost koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju", ja znam da on to nije rekao zato što je postao iznenada četnik, znam da je bio vođen isključivo merkantilno-utilitarnim razlozima osvajanja tržišta, jednako kao što je početkom devedesetih bljuvao najgore pogrde protiv Srba dok je radio u državotvornom tisku, što je vama dragi moji kolege također i te kako poznato. Ne mislite li da je tada netko od tih Srba doista mogao nastradati? Danas se tom "četniku-početniku" sasvim sigurno u Josipovićevoj Hrvatskoj ništa neće dogoditi. Taj strah, ma kolika kukavica Jergović po svojoj prirodi bio, samo je maska. Jadni proganjani pisac kojemu veliki gazda mora organizirati obrambeni kolumnistički zdrug, jer se ne zna sam braniti.

Da vam dokraja budem iskren, znam da Jergovića osobno više bole moje kritičke primjedbe na račun nezgrapnosti i nedorađenosti njegovih knjiga, jer moje ironične zezalice na račun njegova kvazičetnikoljupstva već će on znati kapitalizirati na srpskom tržištu kao pisac proganjan zbog čiča Draže.", stoji u odgovoru koji je poslao Velimir Visković.

Vezane vijesti

'Tolerantniji pjesnici kritičara samo proglase idiotom'

'Tolerantniji pjesnici kritičara samo proglase idiotom'

Nikola Petković, novi predsjednik Hrvatskog društva pisaca, književnik je i sveučilišni profesor, a široj je javnosti dosad bio ponajprije poznat po… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 28.01.11. 20:33

Možda Visković nije uopće trebao spominjati Jergovića u svom izvornom tekstu, ali u ovom svom odgovoru je u nečemu debelo u pravu: Jergović je klasični (uspješni) uvlakač tržištu - u Sarajevu ima jednu priču, u Zagrebu drugu, a u Beogradu treću.
Sve prema potrebama i željama "publike".


registracija
7/1/11

djani, 28.01.11. 21:44

jERGOVIĆU VOZI ODAKLE SI I DOŠAO,JER TAMO SE inače RAĐAJU MUDRACI


registracija
14/9/09

Sargovac, 28.01.11. 22:24

Jergovic je prodana dusa, a po izgledu se vidi da mu je mjesto medju po(cetnicima)!


registracija
8/8/09

tovar62, 29.01.11. 03:24

Vidite li na sta slici ono mjmuna od cede,,,,


registracija
8/8/09

tovar62, 29.01.11. 03:50

Zar je narod toliko sljep i ne vidi di nas nase komunjare vode,cini mi se da klecimo pred Srbima,probudi se narode stanite opet u obranu ljepe nase,,,


registracija
14/11/07

laufer, 29.01.11. 11:10

Hrvatsku upropastile i opljačkale velike Hrvatine, a ovi još drobe o "komunjarama i Srbima".


registracija
16/6/10

nosonja, 29.01.11. 12:24

Dobro ,tovare62, uzmimo da si u pravu,reci nam onda što bi mi to trebali poduzeti da obranimo Lijepu našu.????
Molim te budi suvisao i explicitan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika