Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Jasna Babić

Ratni put

Od vojnika Legije stranaca do generala Hrvatske vojske

Kako je tekao ratni put generala Gotovine

Ante GotovinaAnte GotovinaRatni put generala Ante Gotovine, bivšeg pripadnika Legije stranaca, počinje njegovim dolaskom u Zagreb sredinom 1991. Pridružio se Prvoj brigadi Zbora narodne garde na ratištu u Novskoj i preuzeo obranu grada na prostoru od Novske do Jasenovca, gdje je i ranjen. Nakon zapadne Slavonije 1992. je otišao u Hercegovinu, a u proljeće iste godine postaje zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane Stožera Livno.
Tada se prvi put susreo i s generalom Jankom Bobetkom koji je tada bio zapovjednik Južnog bojišta. Uspješno je provodio obranu Hercegovine oko Livna pa ga je zamijetio i Bobetko koji je za njega tvrdio da je bistar, vrlo discipliniran vojnik koji postupno uči.
Ratni put generala Ante Gotovine, bivšeg pripadnika Legije stranaca, počinje njegovim dolaskom u Zagreb sredinom 1991. Zajedno s generalima Rahimom Ademijem i Damirom Krstičevićem planirao je "Oluju". Poslije rata Gotovina je odlukom Franje Tuđmana potkraj 1995. imenovan glavnim inspektorom Hrvatske vojske a dužnost je obnašao do listopada 2000. Nakon oslobađanja dubrovačkog zaleđa Gotovina početkom 1993. postaje zapovjednikom operativne zone Split te se angažira za pripremu i planiranje vojno-redarstvene operacije “Maslenica” na zadarskom području, gdje vodi Četvrtu gardijsku brigadu u osvajanju Zemunika, Škabrnje i zračne luke u Donjem Zemuniku.
Zajedno s generalima Rahimom Ademijem i Damirom Krstičevićem planirao je “Oluju”. Prije pokretanja “Oluje” otišao je u BiH gdje je potkraj 1994. i u prvoj polovici 1995. vodio operacije HV-a i HVO-a u oslobađanju Glamoča, Grahova i Dinare kako bi omogućio stratešku prednost hrvatskim snagama za “Oluju”. U “Oluji” je bio na čelu snaga koje su oslobodile cijelu Dalmatinsku zagoru, Knin i Drniš. Nakon oslobođenja Knina Gotovina je 7. kolovoza 1995. razriješen dužnosti kako bi u zajedničkoj operaciji s Armijom BiH nastavio oslobađati jugozapadni dio BiH u operacijama “Maestral” i “Južni potez”. Pod njegovim zapovjedništvom hrvatske postrojbe ušle su u Drvar, Mrkonjić Grad i Jajce te doprle nadomak Banje Luke.
Poslije rata Gotovina je odlukom Franje Tuđmana potkraj 1995. imenovan glavnim inspektorom Hrvatske vojske a dužnost je obnašao do listopada 2000. kad je zbog potpisivanja pisma generala o odnosu sadašnje vlasti prema Domovinskom ratu izišao iz okvira profesionalnog vojničkog djelovanja.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika