31.01.2011. / 17:34

Autor: Hina

Šokantna svjedočenja na suđenju za 'kornatsku tragediju': 'Neprepoznatljiva tijela ležala su bez ikakvog osiguranja'

Copić je posvjedočio da je, kad je došao na mjesto stradanja, prepoznao zapovjednika Dina Klarića i Gabrijela Skočića, a ostale nije uspio prepoznati zbog teška stanja u kojem su bili

Dražen SlavicaDražen SlavicaU nastavku suđenja Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije, za kornatsku tragediju danas su na Županijskome sudu u Zadru svjedočila trojica vatrogasaca koji su taj dan, 30. kolovoza 2007., također sudjelovali u akciji gašenja požara, ali na drugim pozicijama otoka Velikoga Kornata.

Ta skupina vatrogasaca bila je iskrcana u uvali Kravljačici. Prvi je svjedočio šibenski profesionalni vatrogasac Nenad Alviž koji je rekao da su prvu vijest o stradalima dobili od Mirka Juričeva Mikulina, čiji je pokojni sin Ante ocu javio da će svi izgorjeti. Kako je rekao, tek oko ponoći dobili su zapovijed da traže preminulog vatrogasca.

"Rečeno nam je da se ne zna gdje je jedan vatrogasac pa smo ga nas četvorica uz brdo počeli tražiti svjetiljkama. Kad smo naišli na prvoga mrtvog, mislili smo da je to taj, ali smo onda vidjeli drugo, treće pa i četvrto tijelo. Nije nam bio jasno što se događa, jer smo vjerovali da su mrtvi već pokupljeni", rekao je Alviž. "Bilo mi je jako čudno da tijela samo tako leže na tlu, nitko ih nije čuvao, bez policije i bez ikakva osiguranja. Jednostavno ih je bilo ružno vidjeti", dodao je.

Također je rekao da je na Kornatima taj dana oko 13 sati djelovao kanader te da je njegov kolega komunicirao s pilotom koji je, posvjedočio je Alviž, rekao kolegi da je stanje na Kornatu katastrofalno, ali da mu je naređeno da gasi požar u zaleđu Vodica. Pošto su doznali o stradanju vatrogasaca, na Kornat je stiglo 50-ak vojnika, među kojima i skupina od 20-ak specijalaca iz Delnica, rekao je, među ostalom, Alviž.

Sljedeći svjedok, Ivica Perković iz DVD-a Zablaće, koji je zajedno s Joškom Klarićem prvi došao do stradalih vatrogasaca, rekao je kako nije osjetio miris benzina, već samo nagorena tijela. Posvjedočio je da nije vidio vojnike o kojima je govorio Alviž.

Profesionalni šibenski vatrogasac Šime Copić je na početku svjedočenja rekao da ni prije tragedije osobno nije bio u dobrim odnosima s optuženikom Slavicom. Copić je rekao kako mu Slavica preko mobitela i radio veze nije htio ništa govoriti o stradalima. Posvjedočio je da je, kad je došao na mjesto stradanja, prepoznao zapovjednika Dina Klarića i Gabrijela Skočića, a ostale nije uspio prepoznati zbog teška stanja u kojem su bili.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 31.01.11. 17:48

Napadaju čovjeka,a sami znaju da su na silu tražili krivca!!!!!!!!!!!!!!
a kada se zapošljavalo onda nitko nemože u vatrogasce nego djeca vatrogasaca koji u mirovine odlaze,gdje je tu pravda i kada se dogodi ovo zlo onda napad na druge bilo koga optužiti to je jedina satisfakcija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika