Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Zrinka Pavlić

HTV poslužio Šeksa

Nakon što je Šeks novinare nazvao piranama, hijenama i psima, ugostio ga je Dnevnik HTV-a te mu tako fino servirao pitanja kao da ih je sam glavom i bradom naručio u skupom restoranu. A sve je bilo naizgled u novinarskoj formi objektivnog intervjua

Zrinka PavlićZrinka PavlićZLATOUSTI Dnevnik, HTV1, petak, 19.30 Vladimir Zlatousti Šeks imao je prošli tjedan legendarni istup u intervjuu „Hrvatskom listu“, gdje je novinare – pardon, NEKE novinare – nazvao piranama, hijenama, psima i raznim drugim pripadnicima životinjskog podzemlja koje ne bih znala točno nabrojati jer u zadnje vrijeme nisam imala ozbiljnijih ozljeda glave pa da bih imala neobjašnjiv poriv čitati svakojake gluposti. Enivejz, naš domaći ljubimac Amnesty Internationala totalno je odlijepio u tom intervjuu i to mu bogme nije uopće pomoglo ionako, da prostite, usranom ugledu koji uživa među podan… pardon, građanima Republike Hrvatske. HTV-ovi dnevničari, pak, junaci objektivnog novinarstva po kakvom su inače poznati diljem svemira, odmah su incident krenuli pokriti i onim famoznim „neka se čuje i druga strana“ pa je u petak nešto prije osam navečer na stolicu u studiju preko puta Sandre Križanec zasjeo i siroti, javnoj kritici tako brutalno izložen Šeks. Na trenutak ću odbaciti šaljiv ton i posve ozbiljno konstatirati da sam se od te demonstracije poštenog i objektivnog novinarstva – skoro izbljuvala. Mlada Križanecova našem je junaku odmjerenog javnog govora tako fino servirala pitanja kao da si ih je sâm glavom i bradom naručio u skupom restoranu. Počelo je s time da ga je pitala misli li doista to što je rekao ili se samo malo nasekirao „jer svi smo mi ljudi, zar ne?“ I tu nije bio kraj. Slijedila su i pitanja o tome je li mu sad žao, želi li se ispričati, te – ovo mi je bio najdraži dio – misli li da je za pritiske na njega zbilja samo odgovoran Amnesty International ili mu to podmeću njegovi protivnici. Jedino me paraliza od šoka i briga za vlastitu pokretnu imovinu spriječila da ne bacim daljinski (i pokoji komad težeg kućnog alata) u televizor. Jer super mi je to. Trube nam o novom Dnevniku i novim vremenima koja stupaju na HTV, a ovo je bilo u najboljoj maniri Bunjevac-Filipović/Čuljak-Šelebaj škole novinarstva. Samo što se suvremeni pandan s druge strane stola čak niti ne zna tako bogato izražavati da bi se mimo životinjskog svijeta sjetio i pokojeg „smutljivca i mutikaše“. Da rezimiram – naravno da je davanje prostora drugoj strani jedan od osnovnih novinarskih imperativa. Ali u normalnim se situacijama toj drugoj strani jednostavno daje mogućnost demantija, javne isprike ili kakve druge izjave, snimljene, napisane ili nekako drugačije sastavljene u vlastitoj režiji. Jedino na HTV-u facama poput Šeksa sâmi novinari smještaju zicere s kojima će se što efektnije, što opširnije i naizgled u novinarskoj formi objektivnog intervjua – posipati pepelom za svoja vlastita sranja. Kladim se da bih – samo da sam malo dulje buljila u prizor Šeks-Križanec novinarskog vrhunca tjedna – u pozadini spazila obrise šaptača R.K.

Ocjena: katastrofa (-1)


DVORANA PAUKDora 2011., HTV1, subota, 20.10Oho, vidim da je dizajner studija za „Doru“ do ove emisije stigao do kraja urediti ili barem pospremiti prostor, pa ovaj put nismo imali razbacane kockice po podu i slične shizofrene ekscese, ali smo zato dobili (ili sam ga ja tek sada primijetila) pauka iznad pozornice ko da je netko na Prisavlje preselio onaj poznati aerodrom iz Los Angelesa ili studio uredio u stilu zadnje turneje grupe U2, Božjakovina edition. No da je uređenje studija jedini problem, bili bismo na konju, ali naravno da nije. Aleksandar Kostadinov i dalje je kao voditelj vrckav, opušten i šarmantan ko da je netko u emisiju pustio ušiljenog poslovnog bankara koji inače iz hobija vodi natjecanje u karaokama na after partyju u lounge baru onkraj svoje moderne poslovnice. I onda još kaže: „Ja ipak nisam Tarik Filipović“. Ma, nisi ti, kume, ni Tončica Čeljuska. Leonu Paraminski su, pak, odlučili nagrditi stajlingom iz „Dinastije“, što konkretno znači da bi s jastučićima na haljini koju je nosila u subotu mogla mirne duše odigrat koju prijateljsku američkog nogometa. Žena doista nije naročito talentirana za posao voditeljice, ali barem bi joj mogli dopustiti da bude lijepa kao što inače jest. Izvođači su i dalje mladi anonimusi među kojima neki od nas prepoznaju pripadnike sekte koja stalno kruži po talent showovima, a ove je subote tu bio i drugi veteran te grupe – Saša Lozar. Budući da je prošle subote nastupio Kedžo, ja se ovom prilikom moram zauzeti za prava i slobode nepravedno zanemarenog Tina. No pošalice na stranu, Lozar je barem zaslužio prolaz u sljedeću emisiju jer je sasvim pristojno otpjevao „Billie Jean“ Michaela Jacksona. S druge strane, prilična je nepravda što prolaz nije zaradio Mijo Lešina, usprkos činjenici što momku hitno treba estradni pseudonim i netko tko će ga naučiti da se na pozornici pri nastupu ne meškolji ko da mu se piški. I ovaj put, kao i prošli, glavni su hit debilna predstavljanja natjecatelja, s centimetrima do kojih su narasli i kilogramima koje žele ili ne žele otkriti (ko da smo na stočnom sajmu, majketi), a moj omiljeni moment – navođenje omiljenog albuma jedne od natjecateljica kao „How to DESMANTLE an Atomic Bomb“. Kraće rečeno…Ocjena: tipična HTV-ova prčkarija (2)

UŠUTKAVANJE NEZADOVOLJSTVA GLEDATELJA

Gruntovčani, HTV1, ponedjeljkom, 20.10„Gruntovčani“ su, uz „Velo misto“, „Malo misto“ i još nekoliko drugih – jedno od rijetkih remek-djela nastalih u domaćoj TV produkciji. Zato pozdravljam svako ponovno emitiranje, a vjerujem da je i gledateljima drago. No nešto me ipak u cijeloj priči smeta. Po novome se „Gruntovčane“ emitira u udarnom terminu ponedjeljkom nakon Dnevnika, u vrijeme koje je tradicionalno bilo rezervirano za „Latinicu“ ili kakav drugi društveno relevantan i/ili politički sadržaj. Nije baš logično da se u taj isti time-slot ubaci repriza serije snimljene prije više od 35 godina, ma koliko izvrsna, legendarna i u narodu popularna bila. Imam zbog toga neugodan osjećaj da je riječ o potezu kojim HTV preventivno ušutkava nezadovoljstvo gledatelja provjerenom strategijom iz rubrike „kruha i igara“ te dodatkom jedne žličice nostalgije.

Zato…Seriji: odličan (5)HTV-u: ne vjerujemo vam ništa (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika