Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Davor Pašalić

Trovači i izdajice u obitelji gazde Pinka

ŽELJKO MITROVIĆ, vlasnik Pinka i jedan od najbogatijih Srba u svijetu, liječi se od trovanja u Njemačkoj, a za bolest okrivljuje bliskog suradnika i ženina šurjaka Zlatka Krmpotića

MITROVIĆ je poručio da se oporavlja od trovanja
olovom, benzenom i
arsenom, a tvrdi da
Krmpotić želi prodati
TV Pink kupcima iz
arapskih zemalja, jer je ondje radio kao nogometni trenerMITROVIĆ je poručio da se oporavlja od trovanja olovom, benzenom i arsenom, a tvrdi da Krmpotić želi prodati TV Pink kupcima iz arapskih zemalja, jer je ondje radio kao nogometni trenerKontroverzni međunarodni medijski magnat, bivša nogometna zvijezda, hollywoodska diva, sestre rastrgnute između uzajamne odanosti i ljubavi prema muževima, trgovina ljudskim organima, jahte i privatni avioni, vračevi, otrov, izdaja, prijevara… Teško je zamisliti latinskoameričku ili tursku sapunicu čiji bi autori sve te elemente strpali u jednu priču, ali se život pobrinuo da se takvo što dogodi, barem prema tvrdnjama vlasnika kompanije Pink Željka Mitrovića, koji se već tjednima liječi u Njemačkoj, jer ga je, kako kaže, netko mjesecima trovao. Mitrović je jedan od najbogatijih Srba na svijetu. Pink televizija gotovo je iznova ujedinila bivšu SFRJ – postoji u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji. Nije uspjela ući i u Hrvatsku, ali Mitrović godinama, okružen atraktivnim plavušama, ljeta provodi krstareći jahtom duž hrvatske obale.


Krajem rujna startala je slovenska verzija Pink TV. Uvod u početak emitiranja programa Pink.si bio je koncert na Prešernovu trgu u središtu Ljubljane, uz spektakularan vatromet i sudjelovanje Pinkovih zvijezda Lepe Brene, Jelene Karleuše, Željka Joksimovića, lokalnih atrakcija - Magnifica i zbora Perpetuum Jazzile, hrvatske estradne dive Nine Badrić. U pozadini spektakla čulo se da Pink ima problema da nađe radnike u Sloveniji i da je ekipa upućena iz Beograda u Ljubljanu radi pripreme programa bila nezadovoljna opsegom posla i nedostatkom novca. Ulazak Pinka na tržište Europske unije bio je Mitrovićev poslovni trijumf, ali su se uoči Nove godine pojavili osobni problemi - bolest ga je primorala da pomoć potraži u bolnici u Beogradu, zatim u Flensburgu, na sjeveru Njemačke. Beogradska čaršija odmah je našla niz podjednako uvjerljivih odgovora na pitanje šta se dogodilo Mitroviću - pretjerivanje s opijatima i lijekovima za mršavljenje, rak, AIDS, leukemija, hepatitis... Mitrović je prije nekoliko dana iz bolničkoga kreveta u Njemačkoj poručio da se oporavlja od aplastične anemije, zbog koje je bio na rubu smrti, ali i da su za bolest krivi ljudi iz njegova okruženja i da ima povjerenja samo u majku, suprugu Milicu i djecu.

Navodno su u Mitrovićevu organizmu nađeni izotopi olova, benzen, arsen, radioaktivne supstancije, zbog čega je posumnjao da ga je netko mjesecima trovao, kako bi mogao prodati Pink. U medijima su se pojavile tvrdnje, čiji su izvor neimenovane osobe iz Mitrovićeva okruženja, da je najsumnjiviji za urotu njegov blizak suradnik Zlatko Krmpotić, kojem je odmah zabranjen ulazak u sve Pinkove prostore. Krmpotić je bivši nogometaš Crvene zvezde i nekadašnji reprezentativac. Za Zvezdu je od 1977. do 1986. odigrao 180 utakmica, a dres reprezentacije SFRJ oblačio je osam puta i bio član ekipe koja je 1982. sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Krmpotić je dugo trener - ne osobito uspješan, a prije dvije godine bivši as beogradskih crveno-bijelih Dragiša Binić zatražio je njegovu smjenu s funkcije prvog čovjeka Zvezdine omladinske škole, s obrazloženjem da je - Hrvat. S Pinkom je Krmpotića dosad povezivalo samo to što je njegova supruga Lola sestra Mitrovićeve supruge Milice.

“Drugog dana bolesti, dok sam polumrtav ležao u bolnici, na mobilni telefon moje supruge Milice stigla je poruka od njezine sestre Lole i Krmpotića: ‘Imamo kupca za dionice Pinka. Poludio sam! Ja se borim za život, a oni prodaju Pink! Siguran sam da su kupci iz arapskih zemalja u kojima je moj pašanac radio kao trener”, navodno je ispričao Mitrović najbližim suradnicima.

U beogradskim medijima pojavile su se tvrdnje da je zahvaljujući Krmpotićevoj preporuci za direktora slovenskog Pinka postavljen Jure Zorčič, kojega je Mitrović nedavno smijenio, optuživši ga da je pronevjerio nekoliko milijuna eura. Krmpotić je na pisanje tiska odgovorio: “Željko je i prije optuživao bliske prijatelje, čak i članove obitelji, da ga truju. Ali sad sam zatečen. Mene je najvjerojatnije s nekim pobrkao. Čovjek je pod lijekovima i ne zna što priča. Ja nisam suradnik Pinka. Željka nisam vidio godinu dana, tri godine u Pink nisam ušao. Prije sedam dana Željko je optuživao i članove obitelji koji su uz njega da ga truju. Najvažnije je da se on oporavi.”

Beogradske Večernje novosti objavile su da je Pink u Sloveniji u krizi, s gubitkom od pola milijuna eura, zbog čega su ukinuti jutarnji i informativni program, koji su najavljivani kao udarni dio programa te televizije, i da je otpušteno 20-ak novinara i urednika, kao i dio režije. Večernje novosti prenijele su da ljubljanski mediji šire informacije da Pink u Sloveniji neće dočekati svibanj i da Milica Mitrović i njezina sestra Lola Krmpotić kane obustaviti investicije u Sloveniji. Mitrović je odmah odgovorio da se Večernje novosti ponašaju “kao glasilo kriminalnih krugova koji su uspostavljeni na relaciji Beograd-Ljubljana”.

Prema Mitrovićevim riječima, menadžment što ga je smijenio u ljubljanskom Pinku bio je “u dubokoj sprezi s Beogradom”, a rejting slovenskog ogranka kompanije porastao je za 15 posto, iako je broj zaposlenih smanjen sa 90 na 30. Prvi direktor slovenskog Pinka Zorčič izjavio je da nije umiješan u milijunske prijevare, jer nikakvih milijuna nije bilo, nego postoje samo dugovi.

“U godinu dana, koliko sam bio direktor, TV je vidjela samo 80.000 eura, a sad je u minusu pola milijuna. Mitrović ima samo dugove, nikakve milijune koje bi itko mogao pronevjeriti”, rekao je Zorčič, poričući da ga je u posao s Mitrovićem uveo Krmpotić. Pink TV u Sloveniji je kolateralna šteta Mitrovićevih financijskih problema. Opremu je poslao u Makedoniju, gledanost je na ništici, jer nema tko raditi, nema novca za produkciju, za ljude, a radnici hoće plaću svakog prvoga. Tako ne može ni u Srbiji, a kamoli u Sloveniji, izjavio je Zorčič. Za to su vrijeme, po Mitrovićevu nalogu, u sjedištu Pinka u Beogradu pojačane mjere sigurnosti, postavljeni metalni detektori, uz pretres pri ulasku i izlasku iz zgrade.

Uprava poriče da su radnici Pinka prisluškivani, ali je Mitrović rekao da ima stenograme iz kojih je doznao što su zaposlenici pričali o njemu, pa će, kad se vrati u Beograd, podijeliti stotinjak otkaza, “dok će vjerne suradnike nagraditi”. Vodstvo kuće tvrdi da je otkrilo i šifrirane poruke kojima su Mitrovićevi protivnici kontaktirali preko reality showa na jednoj konkurentskoj TV. U takvoj paranoičnoj atmosferi bilo je samo pitanje dana kad će u priču biti uvedena i crna magija, što se i dogodilo, jer beogradske novine tvrde da policija provodi istragu i provjerava mogućnost da su u pokušaj ubojstva bili umiješani i magovi i vračare. Iz policije poručuju da je Mitrović podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba, ali da tvrdnje o trovanju još nisu potvrđene medicinskom dokumentacijom, pa službena istraga još nije pokrenuta. Za znatan dio Srbije Mitrović je simbol režima Slobodana Miloševića, za čije je vladavine počeo graditi medijsko carstvo, čiji su zaštitni znak bili turbofolk i sisate pjevaljke, a pothvat za pamćenje cjelodnevni je prijenos vjenčanja turbofolk ikone Svetlane Cece Veličković i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

ZLATKO KRMPOTIĆ, bivši igrač Zvezde, tvrdi da nije suradnik Pinka, da Mitrovića nije vidio godinu dana i da je ovaj 'pod lijekovima i da ne zna što pričaZLATKO KRMPOTIĆ, bivši igrač Zvezde, tvrdi da nije suradnik Pinka, da Mitrovića nije vidio godinu dana i da je ovaj 'pod lijekovima i da ne zna što pričaMitrović je bio član Jugoslovenske levice (JUL), stranke koju je predvodila Miloševićeva supruga Mirjana Marković. Kao predstavnik JUL-a Mitrović je postao i članom parlamenta, ali tvrdi da je jedini razlog za njegov partijski angažman bila želja da, zahvaljujući ogromnoj moći Mirjane Marković, zaštiti svoje poslove. Nakon rušenja Miloševićeva režima mnogi su očekivali da će se Mitrović naći na udaru nove vlasti, ali je uspio Pink pretvoriti u glasilo Demokratske stranke tadašnjeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića i nastavio širiti poslove, pa je danas vlasnik izdavačke kuće City Records, tvornice CD-a i DVD-a, filmskog studija, aviokompanije Air Pink... Mitrović nije prezao ni od sukoba s moćnim ljudima. Direktora državne Radiotelevizije Srbije (RTS) i bivšeg ministra informiranja Srbije Aleksandra Tijanića prije nekoliko je godina optužio da je odgovoran za ogroman manjak u blagajni RTS-a i da je, “kao visoki oficir JUL-a”, svojedobno Mirjani Marković “namještao cvijet i mašnicu u kosi”. Tijanić je odgovorio da je Mitrovićeva TV “razglasna stanica doma za umobolne” i “oružje za masovno uništavanje Srba” i da pred sudom neće tražiti novčanu odštetu, nego dozvolu da se Mitroviću “ispiša u bazen s morskom vodom, a da ga vlasnik onda preroni”. Mitrović je na sudu proglašen krivim za uvredu Tijanića. Premda izbjegava govoriti o politici, Mitrović se ne susteže pokazati patriotizam kad procijeni da će to utjecati na poboljšanje njegova imidža. Kad su se pojavile tvrdnje da bi mogo s Angelinom Jolie surađivati u Srbiji na njenom prvom režijskom projektu, filmu o ratu u Bosni, Mitrović je izjavio da je odustao od posla jer je hollywoodska superzvijezda “prepuna predrasuda o Srbima”.

“Znam da suradnja s njom otvara vrata velikog filmskog biznisa, ali ne želim biti dio nečega što već tko zna koji put predstavlja Srbe kao vječite loše momke”, rekao je Mitrović pročitavši scenarij. Na patriotizam nije zaboravio ni sad. Iz bolničke postelje apelirao je na srpske medije da pokušaj njegova umorstva ne stavlja iznad državnog interesa, kao što je trgovina ljudskim organima na Kosovu, o kojoj je nedavno podnio izvještaj izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Dick Marty.

“Za državu Srbiju i sprski narod mnogo je važnije da istjeramo do kraja ovu priču o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Time bismo se svi trebali baviti, to je državno pitanje i nema tragičnije i jezivije priče od te, a slučaj Željka Mitrovića je nebitan”, poručio je vlasnik Pinka. Beogradski liječnici tvrde da postoji teorijska mogućnost da aplastična anemija bude izazvana trovanjem. Neki drugi u Beogradu smatraju da treba razmotriti mogućnost da je na Mitrovićevo zdravlje utjecala pretjerana izloženost programu Pink TV-a - latinoameričkim sapunicama, primitivnom humoru, lošoj glazbi, srpskim verzijama “Trenutka istine”, “Farme” i “Big Brothera”.

Vezane vijesti

Sve smo napravili zakonito i po redovnoj proceduri

Sve smo napravili zakonito i po redovnoj proceduri

Odluka dubrovačkog suda o zabrani prodaje zaplijenjene jahte Željka Mitrović ponukala je srbijanskog poduzetnika i vlasnika televizije Pink da u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika