Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Marko Biočina

Problemi znatno ozbiljniji? Vlasti Republike Srpske zataškale prvu eksploziju u rafineriji nafte

Pitanje je da li bi i ovaj put hrvatske institucije bile obaviještene da nakon eksplozije u rafineriji nije izbio požar i izazvao goleme količine crnog dima koje su se vidjele s nekoliko kilometara udaljenosti

Rafinerija u Bosanskom Brodu ima zastarjelu tehnologijuRafinerija u Bosanskom Brodu ima zastarjelu tehnologijuProšlotjedna eksplozija u rafineriji nafte Bosanski Brod koja je izazvala paniku i ekološko zagađenje na širem području tog grada i susjednog Slavonskog Broda drugi je incident te vrste u samo mjesec dana. Kako doznaje Nacional, manja eksplozija dogodila se u istoj rafineriji i 20. prosinca prošle godine, no cijeli slučaj zataškali su uprava rafinerije i službene institucije Republike Srpske, iako se radilo o kvaru koji je potencijalno mogao dovesti do lančanih eksplozija i u drugim dijelovima kompleksa.

Prema Nacionalovim informacijama do te eksplozije došlo je zbog zapaljenja vodika koji je istekao iz puknute cijevi, a s obzirom na visoku zapaljivost tog plina, pukom slučajnošću izbjegnuto je širenje eksplozije na druge objekte unutar rafinerije. Inače, zapaljenje vodika smatra se najopasnijim mogućim incidentom unutar rafinerijskih postrojenja. Informaciju o eksploziji u prosincu djelomično je potvrdio i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekavši kako je i on to neslužbeno doznao, ali da grad nikad nije dobio bilo kakvu službenu obavijest.

Također, pitanje je da li bi i ovaj put hrvatske institucije bile obaviještene da nakon eksplozije u rafineriji nije izbio požar i izazvao goleme količine crnog dima koje su se vidjele s nekoliko kilometara udaljenosti. Kao uzrok druge eksplozije u službenim izvješćima policije Republike Srpske naveden je kvar na elektromotoru pumpe, no neki stručnjaci s kojima se Nacional konzultirao sumnjaju u istinitost tih tvrdnji.

Ako su točne informacije da je prvu eksploziju uzrokovalo nekontrolirano curenje vodika, onda je vjerovati da su problemi u rafineriji mnogo ozbiljniji. Poznato je da planirana modernizacija te rafinerije kasni u odnosu na zacrtane planove, pa se nekoliko novih postrojenja u radu spaja s cijevima i aparaturom starom više od dvadeset godina. Takvi uređaji zbog dotrajalosti i loše kvalitete često ne mogu izdržati ritam rada novih postrojenja, pa je primjerice moguće da stare cijevi ne mogu izdržati visoke tlakove novih strojeva i zato pucaju.

Ako je to istina, slični tehnički problemi u rafineriji Bosanski Brod ponavljat će se sve dok objekt ne bude u potpunosti moderniziran, što znači da stanovnicima Slavonskog Broda slijedi još barem nekoliko godina opasnosti od mogućih većih eksplozija u rafineriji Bosanski Brod. Upravo zato, hrvatske vlasti morale bi pronaći način kako da potaknu Republiku Srpsku i tamošnju tvrtku Optima Grupa, inače vlasnika rafinerije, da ubrzaju proces modernizacije.

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 02.02.11. 23:07

.............Da je RH pomogla HVO B.Posavine '92-god da se obrani tada pod kontrolom držani B.Brod i Derventa,danas ne bi bilo ovakvih problema, bili bi Hrvati na obe strane Save!..............
...............Nek se Jaca sad žali Dodiku ili nek Josipović opet odsvira u B.Luci nešto na klaviru četnicima u Skupštini rs!!
Možda ih uspiju odobrovoljiti!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika