Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Marko Biočina

Procvat posrnule kompanije: Pevec u stečaju u 2010. godini poslovao s dobiti

Premda su mnogi sumnjali u mogućnost oporavka trgovačkog lanca Pevec, otkako je tvrtka završila u stečaju, a njezini osnivači, bračni par Zdravko i Višnja Pevec u pritvoru, posljednjih godinu dana hrvatska poslovna javnost svjedok je samo pozitivnih vijesti iz Peveca

Dejan Fičko najavljuje kako će se Pevec isprofilirati kao domaći prodajni lanac tehničke robe, namještaja i građevinskog materijalaDejan Fičko najavljuje kako će se Pevec isprofilirati kao domaći prodajni lanac tehničke robe, namještaja i građevinskog materijalaTrgovački lanac Pevec uspješno se oporavlja: jedanaest njegovih centara u prošloj je godini ostvarilo prihode od čak 350 milijuna kuna, a ove se godine taj uspjeh planira udvostručiti, odnosno ostvariti rekordni prihod od 720 milijuna kuna. O uspješnosti poslovanja Pevecovih centara svjedoče i nedavno objavljene informacije da je lani Pevec imao veće prihode od rashoda, što će u konačnici dovesti do epiloga u koji su samo rijetki vjerovali: tvrtka u stečaju čak će iskazati neto dobit, pa će državi morati platiti porez na dobit. Svi ti podaci pokazuju da je reanimacija jednog od rijetkih domaćih trgovačkih lanaca itekako imala smisla i da se novo rukovodstvo Peveca uspješno othrvalo svim teškim poslovnim izazovima s kojima se susreću mnogi hrvatski gospodarstvenici, od recesije, nepovjerenja u oporavak, nagomilanih dugova pa sve do problema s likvidnošću i neplaćanjima.

Premda su mnogi sumnjali u mogućnost oporavka trgovačkog lanca Pevec, otkako je tvrtka završila u stečaju, a njezini osnivači, bračni par Zdravko i Višnja Pevec u pritvoru, posljednjih godinu dana hrvatska poslovna javnost svjedok je samo pozitivnih vijesti iz Peveca: ekipa stručnjaka koju predvode stečajni upravitelj Darko Šket i komercijalni direktor Pevecovih trgovačkih tvrtki Dejan Fičko prije nepunih su godinu dana pokrenuli značajne promjene. Prvo su kod najvećeg broja vjerovnika uspjeli osigurati povjerenje i podršku za preustroj posrnule kompanije, a potom je polako pokrenut proces ponovnog otvaranja trgovačkih centara koji su mjesecima bili zatvoreni.

Tako je od nekadašnjih četrnaest Pevecovih centara u posljednjih godinu dana otvoreno njih jedanaest, a od 1143 nekadašnja zaposlenika u centrima ih danas radi 826, a Dejan Fičko sažeo je strategiju za iduće razdoblje: "U 2011. godini Pevec će se isprofilirati kao domaći prodajni lanac tehničke robe, namještaja i građevnog materijala."

Takvo dugoročno usmjerenje Peveca zapravo i ne začuđuje ako se uzme u obzir da se proteklih mjeseci istovjetna strategija pokazala vrlo uspješnom, što se najbolje očituje pri usporedbi s konkurentskim trgovačkim lancima: Pevec je lani, radeći zapravo samo pola godine, ostvario prihod od 350 milijuna kuna, odnosno preračunato oko 48 milijuna eura, što je vrlo blizu poslovnim rezultatima stranih trgovačkih lanaca sličnog profila, poput Baumaxa koji je u 2009. godini imao 55 milijuna eura prihoda ili Bauhausa s 57 milijuna eura prihoda. Ipak, u mjesecima koji predstoje Pevec još ima neriješen potencijalno vrlo velik problem: nesređen odnos s Raiffeisen bankom, hipotekarnim vjerovnikom koji polaže određena prava na Pevecov trgovački centar na zagrebačkom Jankomiru. Iako se svi preostali vjerovnici, među kojima i mnoge banke, od samog početka slažu s planom oporavka i preustroja Peveca, čelništvo RBA iz javnosti nepoznatih razloga uporno traži vlasništvo Instalotehne (društvo koje je sada u stečaju, ne posluje, i koje je kupio Pevec Zagreb d.o.o. prije stečaja) nad centrom u Jankomiru.

Takav stav RBA poznat je već dulje vrijeme, a sudbina jankomirskog centra drži u neizvjesnosti i oporavak cjelokupnog trgovačkog lanca jer Jankomir samostalno donosi više od 25 posto ukupnog prometa Peveca i bez njega je zapravo nemoguće otplaćivati 100 milijuna kuna kredita bankama godišnje. Iako odnos Peveca i RBA već dulje vrijeme budi neizvjesnost u preustroj cijele trgovačke grupacije, što je dakako velika tema u domaćim poslovnim i bankarskim krugovima, iz RBA već mjesecima odbijaju javno komentirati cijeli slučaj. Tako je i na Nacionalov upit iz RBA tek došlo objašnjenje da se o odnosu s Pevecom ne želi javno govoriti zbog toga jer RBA štiti povjerljivost odnosa banke i svojih klijenata.

Takav stav i šutnja oko interesa RBA vezanog uz Pevecovu nekretninu u poslovnim se krugovima smatra kao znak da RBA već neko vrijeme ima potencijalnog kupca za Pevecov prodajni prostor na Jankomiru, a u tom se kontekstu spominje Lutz, austrijski lanac trgovina namještajem. Sredinom prosinca stečajni upravitelj Peveca Darko Šket čak je u medijima izjavio da se RBA-u nudilo rješenje da Pevec proda svoje zemljište u Skoplju i tim novcem namiri potraživanje banke, no RBA ni na tu mogućnost nije pristala, nego traži vlasništvo nad jankomirskim centrom, a to je potom još dodatno pobudilo sumnje u stvarne namjere banke. Kako god bilo, komplicirana zavrzlama oko konačnog preustroja Peveca definitivno bi se trebala razriješiti u sljedećih nekoliko mjeseci, kad bi svi vjerovnici trebali odobriti podrobni stečajni plan poslovanja.

Vezane vijesti

Gospodarstvo u crnoj rupi: U Hrvatskoj ove godine dvostruko više stečajeva nego...

Gospodarstvo u crnoj rupi: U Hrvatskoj ove godine dvostruko više stečajeva nego lani

Samo u prvoj polovini godine na trgovačke sudove stiglo je 500 zahtjeva za stečaj, što je više nego cijele 2009., a u ovom trenutku vodi se više od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika