17.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HAAŠKI SUD

SUĐENJE MILOŠEVIĆU NEOČEKIVANO ZATVORENO ZA JAVNOST

SUĐENJE MILOŠEVIĆU NEOČEKIVANO ZATVORENO ZA JAVNOST

Sudsko vijeće u četvrtak je, neočekivano, na početku sjednice objavilo kako će se svjedočenje beogradskog novinara “Politike ekspresa” Jovana Dulovića na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, nastaviti na zatvorenoj sjednici.
“Sudsko vijeće smatra da je to u interesu pravde”, kazao je
predsjednik sudskog vijeća Richard May, objavljujući odluku o zatvaranju suđenja, ne navodeći pri tom razloge takve odluke.
Dulović je u srijedu vrlo detaljno svjedočio o uništavanju područja istočne Slavonije i zločinima u Vukovaru koje je sam vidio, a nakon toga trebao je opisati i zločine koje je vidio u istočnoj Bosni. Pokolj na Ovčari, po onome što su mu tada rekli zapovjednik Vojin Vučković i kapetan JNA Miroslav Radić, izvršili su pripadnici Teritorijalne obrane i Šešeljevih dobrovoljačkih jedinica.
Dulović je opisao kako je u zajedničkom zapovjedništvu, u kojem su stalno bili Šljivančanin i Radić, vidio nekoliko dana prije pada Vukovara i Vojislava Šešelja koji je kazao kako “nijedan ustaša ne smije izaći živ iz Vukovara”.
Dulović je s drugim novinarima bio i svjedokom izvođenja Hrvata iz vukovarske bolnice 20. studenoga te njihovu utrpavanju u kamione kao i odbijanju Šljivančanina da dozvoli pristup bolnici Međunarodnom crvenom križu.
Iz vukovarske bolnice izveden je 261 Hrvat, a 200 ih je nakon toga pobijeno na području poljoprivrednog dobra na Ovčari i zatrpano u masovnoj grobnici. Za taj zločin, osim Miloševića, u Haagu su optuženi i Šljivančanin, Radić i Mile Mrkšić.
Iz Dulovićeva svjedočenja vidjelo se kako je kao izvjestitelj režimske “Politike ekspres” u vrijeme rata imao otvoren pristup svim srpskim izvorima, kako u JNA tako i u drugim srpskim snagama koje su ratovale u Hrvatskoj i BiH te je tužiteljima ponudio dragocjeno svjedočenje temeljeno na osobnim zapažanjima i zabilješkama.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika