Objavljeno u Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Autor: Maroje Mihovilović

Operacija

Operacija "Anakonda"

Operacija "Anakonda"

Operacija "Anakonda"Operacija "Anakonda"Operacija “Anakonda” združena je vojna akcija američkih, protutalibanskih i savezničkih snaga na jugoistoku Afganistana kojom se nastoje uništiti preostale militantne talibanske snage i pripadnici terorističke mreže Al Qaeda koji se skrivaju u dolini Shah-i-Khot i planinskom području Amar na istoku Afganistana.
U borbama protiv talibana i Al Qaede sudjeluje ukupno 2300 vojnika (1000 američkih, 1100 vojnika antitalibanskih snaga, 200 savezničkih specijalaca) iz sastava 2. bojne 187. pješačkog puka 101. zračnodesantne divizije američke vojske, 1. bojne 87. pješačkog puka 10. planinske divizije američke vojske, vojnici protutalibanskih snaga koje su bili pripremani nekoliko tjedana po instrukcijama američkih časnika, te 200 vojnika specijalnih snaga Australije, Francuske, Britanije, Njemačke, Kanade, Norveške i Danske.
Operacija "Anakonda" Snage antiterorističke koalicije predvođene američkim postrojbama vode borbene operacije na području Afganistana južno od Gardeza i na području doline Shah-i-Khot uz pomoć bombardera AC-130, zrakoplova A-10, jurišnih helikoptera “apache” AH-64, helikoptera AH-1 “cobra”, a za transport vojnika i opreme zaduženi su američki helikopteri tipa “chinook”.
U potpori snagama na zemlji saveznički zrakoplovi napadaju talibanska vozila, utvrđene postrojbe, skrovišta u planinama, protuzračne i topničke položaje talibanskih snaga. Pretpostavlja se da uporišta talibana oko Gardeza brani još 400 talibanskih vojnika i pripadnika Al Qaede, jer je oko 500 talibana ubijeno u desetodnevnim borbama. Područje vojnih operacija izrazito je nepristupačno, teško prohodno i klimatski teško za ratovanje jer se borbe odvijaju i na 2500 metara nadmorske visine. Talibanske snage iznimno su dobro utvrđene i opskrbljene streljivom, oružjem, vodom i hranom sakrivenom u nepreglednom lancu podzemnih planinskih tunela i pećina.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika