17.10.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

GUANTANAMO

KOMANDANT LOGORA SMIJENJEN ZBOG BLAGOSTI

Brigadni general Rick Baccus, koji je u američkoj bazi Guantanamo na Kubi zapovijedao logorom u kojem su zatvoreni uhvaćeni talibani i pripadnici “Al Qaede”, smijenjen je jer je bio odviše blag prema zatvorenicima, te neuviđavan prema žalbama svojih vojnih policajaca na njihove životne uvjete u bazi. Baccus je zapovijedao samo logorom, te se brinuo za potrebe zatvorenika, dok je generalbojnik Michael Dunlavey bio zadužen za ispitivanje zatvorenika. Prema tvrdnjama američke štampe Dunlavey se žalio da mu se Baccus miješao u posao, te otežavao ispitivanje zatvorenika.
Baccusu se zamjera što je odviše insistirao da se zatvorenicima promjeni status, te im se prizna da su ratni zarobljenici, što bi značajno popravilo njihov pravni status. On je postavio u logoru plakate Međunarodnog Crvenog križa, na kojima su bili savjeti zatvorenicima da ne odgovaraju istražiteljima, jer su po međunarodnim konvencijama obavezni samo reći svoje ime, postrojbu i čin, te ništa drugo. Svaki puta kada bi se preko megafona obraćao zatvorenicima on je to počinjao riječima “Neka mir bude s vama.” On se jako brinuo da se poprave životni uvjeti zatvorenika, koji su sada preseljeni iz prvotnog logorskog prostora u nešto bolji okoliš.
General Baccus pripada nacionalnoj gardi američke savezne države Rhode Island, čiji ga je zapovjednik general Reginald Centracchio sada smijenio. U Guantanamu se nalazi 598 afganistanskih zatvorenika.

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika