04.02.2011. / 14:37

Autor: Nacional.hr

Njemački Dermapharm postao većinski vlasnik hrvatskog Farmala

Kupovinom 95 posto dionica Farmala njemački Dermapharm je postao većinski vlasnik hrvatske farmaceutske tvrtke iz Ludbrega.

Novi vlasnik osigurati će bolju poziciju Farmala na tržištuNovi vlasnik osigurati će bolju poziciju Farmala na tržištuPredstavnici njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm prošlog su tjedna zaključili kupovinu hrvatske farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega. Riječ je o preuzimanju 95-postotnog udjela, od kojeg su 85 posto otkupili od dosadašnjeg vlasnika, Miljenka Boršćaka i njegove tvrtke Bomark, a deset posto od malih dioničara. Procesom akvizicije upravljala je tvrtka Ascendant Capital Advisors.

Predsjednik uprave Farmala, Dražen Dedi, istaknuo je kako je vrlo zadovoljan potpisanim ugovorom s obzirom da će se na taj način osigurati brojne pogodnosti za tvrtku.

„Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharma imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom smo osigurali kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije", istaknuo je Dedi.

Prodaja Farmala od strane dosadašnjeg vlasnika predstavlja logičan potez s obzirom na to da se Bomark bavi proizvodnjom ambalaže te da uprava dobivena sredstva namjerava reinvestirati u razvoj i širenje svoje osnovne djelatnosti. Sredstva od prodaje Bomark će tako investirati u tvornicu za proizvodnju ambalažne stretch folije s ciljem da kapacitetom i tehnologijom postane vodeća tvrtka u regiji jugoistočne Europe. S druge strane Farmalu je već duže vremena trebao strateški partner koji bi mu omogućio daljnji rast i razvoj te lakši proboj izvan domaćeg tržišta na kojem je ostvarivao više od 90 posto prihoda. U sklopu Dermapharma Farmal će osigurati pretpostavke da se pozicionira kao značajna regionalna farmaceutska kompanija, posebice na susjednim tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije.

Wilhelm Beier predsjednik Dermapharma, napomenuo je kako ih je uz Farmalov postojeći portfelj lijekova te dobre poslovne rezultate u 2009. godini posebno zainteresirala izvozna orijentiranost tvrtke.

„Uz to što je prošle godine ostvario rast od 30 posto, Farmal je uz Bosnu i Hercegovinu i Srbiju osnovao tvrtke u Rumunjskoj i Bugarskoj. S obzirom na nama istovjetne planove za širenje u regiju, ova je činjenica također predstavljala jedan od značajnih čimbenika u našoj odluci", napomenuo je Beier.

Vezane vijesti

PharmaS se preselio u Popovaču i imenovao nove članove Uprave

PharmaS se preselio u Popovaču i imenovao nove članove Uprave

Tvrtka PharmaS preselila se u novi poslovno-proizvodni i skladišni centar u poslovnoj zoni Mišička u općini Popovača. Moderna PharmaS-ova tvornica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika