Objavljeno u Nacionalu br. 325, 2002-02-05

Autor: Mladen Pleše

Zagrebačka kriza trese SDP

Otvoreni rat Bandića i Račana za Zagreb

Unatoč protivljenju Račana, Bandić se odlučio za prijevremene izbore, u čemu ga podržava 15 od 20 vijećnika SDP-a

Ako Bandić raskine koaliciju sa HNS-om u Zagrebu te ako se raspadne koalicija SDP-a i HSLS-a u Splitu, Račan će raspisati nove izboreAko Bandić raskine koaliciju sa HNS-om u Zagrebu te ako se raspadne koalicija SDP-a i HSLS-a u Splitu, Račan će raspisati nove izborePredsjednik Vlade i SDP-a Ivica Račan odaslao je koalicijskim partnerima u subotu, 2. veljače, još jedno dramatično upozorenje. Nacionalu je potvrđeno da je u stanci sabora HSLS-a, razgovarajući s vodećim političarima vladajuće petorke i ostalih parlamentarnih stranaka, zaprijetio da će smjesta raspisati prijevremene izbore na nacionalnoj razini ako se raspadnu koalicije u Zagrebu i Splitu. Time je, po ocjenama koalicijskih partnera, definitivno potvrdio da se SDP ubrzano priprema za prijevremene izbore. Socijaldemokrati su, zaključuju u strankama petorke i opoziciji, zaključili da opstanak koalicije više ne ovisi samo o njihovoj dobroj volji nego prije svega o HSS-u, HSLS-u, HNS-u i LS-u, koji pak, prema procjenama SDP-a, ne žele podržati Vladin program reformi za druge dvije godine mandata. A SDP više, ponovio je Račan, neće sam podmetati leđa. I zamjenik premijera Goran Granić ustvrdio je da ga prijevremeni izbori zbog ponašanja vladajuće koalicije ne bi iznenadili.

Račan je Ivu Jelušića, koji je Bandićev čovjek ali je lojalan i Račanu, planirao postaviti za novog zagrebačkog gradonačelnika, dok je Bandića, protivno njihovom ranijem dogovoru da ostane u poglavarstvu, odlučio preseliti u Sabor Scenarij za izbore

Dio vodećih političara vladajuće koalicije i opozicije uvjeravao je Nacional da su krize u Splitu i Zagrebu samo izlika Račanu da izazove nacionalnu krizu. On je, po njihovu mišljenju, već razradio scenarij za prijevremene izbore. Čeka samo pravi povod i trenutak da ih isprovocira.
Po tim procjenama, nakon što, zbog opstrukcije HSLS-a, padne gradska vlada u Splitu, SDP će postaviti neprihvatljive ultimatume HNS-u u Zagrebu, što treba dovesti do raskida partnerstva i raspuštanja gradskog poglavarstva. A nakon što se raspadne vlast u dva najveća grada u Hrvatskoj, opstanak koalicije i na nacionalnoj razini postaje bespredmetan.
SDP očekuje, tvrde njegovi partneri, da će u Splitu proći bolje nego na prošlim izborima jer vjeruju da će splitski birači kazniti HSLS zbog sramnog ponašanja i političke trgovine Ivice Škarića i njegove frakcije. U Zagrebu će pak socijaldemokrati, smatra se, uvjerljivo pobijediti jer će njihovu listu ponovno predvoditi Milan Bandić. Trijumf u Zagrebu postat će zamašnjak SDP-ove pobjede na prijevremenim izborima na državnoj razini koji će se održati već u jesen.
Račanove prijetnje, međutim, nisu u funkciji priprema izvanrednih izbora nego bi trebale disciplinirati koalicijske partnere, ali prije svega vodstvo zagrebačkih socijaldemokrata. Račan zna da je većina građana protiv prijevremenih izbora, da to smatra bespotrebnim rasipanjem novca i vremena te vjeruje da će kazniti svakoga tko izazove izvanredne izbore. Stoga je njegova poruka upućena Budiši da obuzda liberale u Splitu i Vesni Pusić da smiri narodnjake u Zagrebu, ali ponajprije zagrebačkim socijaldemokratima koji se sve otvorenije zalažu za prijevremene izbore.
Nacional je doznao da je Račan planirao postaviti Ivu Jelušića, koji jest Bandićev čovjek, ali je lojalan i Račanu, za novog zagrebačkog gradonačelnika. Račan je odlučio i, suprotno dogovoru s Bandićem, da on ne ostane u gradskom poglavarstvu nego da se preseli u Sabor.

Bandićevi i Tomčevi planovi

Čim su razotkrili taj Račanov tajni plan, Bandić i njegovi sljedbenici odlučili su mu se suprotstaviti svim sredstvima. Svjesni su da je to početak demontaže Bandića i njegove ekipe te da ga Račan želi pacificirati u Saboru kako bi preuzeo kontrolu nad zagrebačkom organizacijom SDP-a. Jedini način da preduhitre taj Račanov scenarij jest provociranje raskid koalicije s HNS-om u Zagrebu i izazivanje prijevremenih izbora na kojima bi se Bandić na velika vrata vratio na vlast.
U Bandićevu taboru, doznao je Nacional, sigurni su da on sada može dobiti najmanje 35 posto glasova. Istodobno priželjkuju da izborni prag prijeđu HSLS i eventualno HSS kako bi koalirati s njima, a ne s HNS-om. Narodnjaci su po ocjenama Milana Bandića i Zdravka Tomca preradikalan, nekontroliran i nepouzdan partner, ne uvažavaju potrebu za pragmatičnim ponašanjem, taktiziranjem i kompromisima, posebice s desnicom. Predimenzioniranjem aktualnog sukoba SDP-a i HNS-a Bandić i Tomac žele pokazati da te dvije stranke ne mogu surađivati te da su jedino HSLS i HSS partneri na koje se može osloniti SDP. Tako sukob u Zagrebu prerasta u unutarnje pitanje SDP-a i poprima ozbiljne ideološke dimenzije. Ishod će odrediti put kojim će nastaviti SDP: prema centru, gdje su HSLS i HSS, ili će pak zadržati poziciju lijevog centra gdje su HNS i LS. Ta se dvojba prvi put postavila pred socijaldemokrate za predsjedničkih izbora. Tada je pobijedila Račanova politička strategija koja je kao kandidata socijaldemokrata za predsjednika države istaknula Dražena Budišu, a protivila se izboru Stipe Mesića. To je dovelo do prvih većih podjela unutar SDP-a, ali i među njegovim biračima. Većina glasača SDP-a, pa i samih socijaldemokrata, suprotno volji vodstva stranke, opredijelila se za Mesića koji je uvjerljivo trijumfirao na izborima zahvaljujući i glasačima SDP-a. Oni su mu poklonili povjerenje smatrajući ga političarom koji je bliži idejama socijaldemokracije negoli Budiša. Račanovi potezi potvrđuju da on želi situirati SDP u čisti centar, što je, naravno, posve legitimno. No problem je što se o tome nije izjasnilo ni stranačko vodstvo, a kamoli članstvo. Stoga će to pitanje izazivati sve više nesporazuma u bazi, ali i u vrhu stranke.
Nastojeći produbiti sukobe s HNS-om, zagrebački socijaldemokrati čak su se udružili s Hrvatskim blokom, odnosno s HDZ-om i HIP-om, tražeći smjenu Radimira Čačića s ministarske funkcije. To neodoljivo podsjeća na zbivanja u Saboru kad je Vesna Pusić stigmatizirana samo zbog toga što je izrekla općepoznatu istinu da je HDZ bio agresor na BiH. Iako ne baš s odviše takta, Čačić je ipak izrekao notornu istinu da u gradskim strukturama ima korupcije. Premda su međunarodne ankete pokazale da je Hrvatska korumpirana država, a domaće da građani masovno potkupljuju državne i gradske činovnike, Bandić i Tomac uvrijeđeno su zatražili od Čačića da dokaže svoje tvrdnje ili će SDP raskinuti koaliciju s HNS-om.
Da zajednički nastup SDP-a i HDZ-a ipak ne ispadne prvorazredni politički skandal, pobrinuo se sam Račan: dan ranije prije glasovanja u zagrebačkoj gradskoj skupštini, na opće iznenađenje, nije isključio mogućnost suradnje SDP-a i HDZ-a, objašnjavajući da će to biti moguće ako se HDZ demokratizira. Time je relativizirao sramotan učinak zajedničkog izjašnjavanja SDP-a i HDZ-a. No Račan nije solirao niti je iskočio izvan okvira stranačke politike. Samo je izrazio stajališta stranačkog vodstva koje je o tome raspravljalo prije nekoliko mjeseci. Na Predsjedništvu SDP-a Tomac je postavio pitanje koliko je opravdano to što stranke vladajuće koalicije sustavno odbacuju HDZ-a. Ocijenio je da to nije dobro za Hrvatsku, jer produbljuje društvene rascjepe i sve više politički i ideološki antagonizira cijelo društvo. Po Tomčevoj procjeni getoizacija HDZ-a unutar te stranke jača radikalnu desnicu i ekstremne političke skupine koje udaljavaju HDZ od demokratskih stranaka pa se time onemogućava potreban dijalog između vlasti i opozicije. Zbog izolacije HDZ je prisiljen koalirati s ekstremističkim strankama i političkim skupinama. Istodobno se time slabi pozicija onih snaga unutar HDZ-a koji se zalažu za demokratsku preobrazbu te stranke.
Ako SDP ne prevlada stare ideološke sheme i političke isključivosti, to će ga, tvrdi Tomac, stalno gurati u sukobe s desnicom i davati za pravo političkim suparnicima iz političkog centra koji upozoravaju da upravo SDP i HDZ, odnosno crveni i crni, generiraju društvene podjele i sukobe. Takva politika udaljava SDP od političkog centra, ideološki ga radikalizira i jača unutar njega rigidne političke struje.
Tomac je također postavio pitanje zašto u velikom broju izbornih jedinica, nakon lokalnih izbora, partneri SDP-a na nacionalnoj razini nisu željeli koalirati sa socijaldemokratima premda je ta stranka bila druga ili treća po broju dobivenih glasova. Pritom je spomenuo Split, ali i prilike u nekim dalmatinskim izbornim jedinicama gdje je SDP ostao u opoziciji. Stoga je predložio da ne treba zabranjivati nego ohrabrivati ogranke SDP-a da na lokalnim razinama ulaze u koalicije s HDZ-om, posebice tamo gdje je politički umjereniji i kooperativniji od svog središnjeg vodstva.
Nakon Tomčeva istupa nije bilo polemičkih tonova.
Kad se sredinom prošle godine dogovarala koalicija SDP-a i HNS-a, Vesna Pusić to je smatrala sjajnom prilikom da socijaldemokrati i narodnjaci pokažu kako njihovo partnerstvo može jamčiti gospodarsku obnovu Zagreba i Hrvatske. Takva koalicija, međutim, nije Račanov prioritet. Znajući za takve Račanove procjene, Bandić i Tomac provociraju sukob s HNS-om vjerujući da ih Račan mora podržati. Račan bi to zacijelo i učinio kad raskid s HNS-om ne bi donio i mogućnost Bandićeve rehabilitacije. Sva istraživanja predviđaju da će Bandić uvjerljivo trijumfirati na izborima u Zagrebu, da će se za njega glasovati neovisno o stranačkoj pripadnosti te da većina građana neće svoj glas dati SDP-u nego baš Bandiću. A to znači da će nakon toga njegov položaj u gradu i stranci postati još snažniji nego prije incidenta. U tom slučaju Bandić će postati još neovisniji o Račanu. A takvo što Račan i vodstvo SDP-a ne mogu dopustiti. Pitanje je, međutim, hoće li Bandić ići do kraja te izazvati prijevremene izbore i protiv Račanove volje. Za to mu je sada potrebna samo odlučnost, sve ostalo je na njegovoj strani. Od dvadeset SDP-ovih članova zagrebačke skupštine, čak 15 nepokolebljivo stoji iza Bandića i spremni su ga slijediti čak i pod prijetnjom raskola u SDP-u. A to je za Račana kudikamo opasniji i teže rješiv problem nego nagodba s Budišom i HSLS-om. Račan će, ne bi li očuvao vladajuću koaliciju, uvažiti zahtjeve HSLS-a da Budiša uđe u Vladu i žrtvovati sve ministre čiju će glavu tražiti Budiša. Prednost je tog scenarija što on ne odgovara samo Račanu i Budiši nego i ostalim strankama vladajuće koalicije. Nijednoj stranci petorke ne odgovaraju prijevremeni izbori, svjesne su da će dobiti mnogo manje glasova i zastupničkih mjesta nego na prošlim izborima. Odgovaraju jedino Bandiću kojemu je to jedini način da spasi političku kožu i vrati se na vlast. Stoga o prijevremenim izborima odlučuje vodstvo SDP-a, a ne ostale stranke vladajuće koalicije, kako to želi sugerirati Ivica Račan.

Račanov favorit za gradonačelnika

Račanov favorit za zagrebačkoga gradonačelnika je Ivo Jelušić, prvi čovjek socijaldemokrata u Novom Zagrebu. On je bez svake sumnje jedan od Bandićevih kadrova, ali u prvi plan je izbio jer ga smatraju samosvojnom političkom ličnosti i čovjekom koji je lojalan predsjedniku Ivici Račanu i vodstvu SDP-a. Za Ivu Jelušića u njegovoj stranci, ali i u HNS-u i HSLS-u nemaju prigovora. Smatraju ga poštenim i nekonfliktnim političarom uvijek spremnim na suradnju i dogovore. U HNS-u ne kriju da bi bili iznimno zadovoljni kada bi Jelušić postao novi zagrebački gradonačelnik. Jedini mu je minus to što ga šira javnost ne pozna i što legitimitet za gradonačelničku funkciju nije dobio na izborima. Jelušić se, naime, na SDP-ovoj gradskoj izbornoj listi nalazio tek na 12. mjestu.
Ivo Jelušić rođen je 1960., a u Zagrebu je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Član je SDP-a od 1990. Bavi se poduzetništvom i na čelu je mješovite hrvatsko-austrijske tvrtke TIM-ZIP. Kao i ostali Bandićevi ljudi, Jelušić je član više nadzornih odbora, a u gradskom poglavarstvu predsjednik je Odbora za izbor i imenovanja.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika