07.02.2011. / 17:09

Autor: Hina

Polovina toksičnog mulja u Mađarskoj očišćena

Polovina dijelova zapadne Mađarske, poplavljenih u listopadu prošle godine toksičnim crvenim muljem očišćena je, izvijestio je u ponedjeljak Odjel za nesreće mađarskoj agencija MTI.

Toksični mulj čisti se posebnim agensimaToksični mulj čisti se posebnim agensimaPolovina dijelova zapadne Mađarske, poplavljenih u listopadu prošle godine toksičnim crvenim muljem očišćena je, izvijestio je u ponedjeljak Odjel za nesreće mađarskoj agencija MTI.

Stambeni dio grada Devecsera i dvaju obližnjih sela 4. listopada poplavio je veliki val toksičnog mulja koji nastaje tijekom prerade aluminija. Toksični mulj iscurio je iz provaljenog spremnika obližnje tvornice aluminija.

Lužnata otrovna mješavina opasna je za ljude i nagriza sve pred sobom te izaziva opekline, a ako dođe u dodir s očima može izazvati i sljepoću. Od posljedica ove nesreće smrtno je stradalo deset osoba, a uništeno je oko 300 domova. Toksični val je 4. listopada na nekim mjestima pomeo automobile s ulica i oštetio mostove, a mjestimice je poplava bila duboka i preko dva metra. Procjenjuje se da je iz spremnika isteklo oko 12 milijuna prostornih metara mulja.

Veći dio područja bio je prekriven s oko 400 prostornih metara mulja, koji je vraćen u tvorničke rezervoare. Usto se područje od tri četvorna kilometra, na kojemu je mulj bio debljine samo nekoliko cm, tretira kemijskim agensima koji neutraliziraju toksične elemente. Ukupni trošak čišćenja cijeloga poljoprivrednog područja procjenjuje se na oko 8,3 milijarde forinta ili oko 31 milijuna eura.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika