Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Maroje Mihovilović

KONTROVERZNA TV PRIČA O 'FOXY KNOXY '

Film za spas ubojice anđeoskog osmijeha

Medijski eksponirana stvarna priča o Amandi Knox, zgodnoj američkoj studentici osuđenoj za brutalno ubojstvo svoje cimerice u Perugii 2007., pretočena je na film, a obitelj ubijene tvrdi da je riječ o filmskoj propagandi u korist ubojice

Amandu Knox zbog njezine su ljepote novinari prozvali 'Foxy
Knoxy' ('Seksi Knoxy'); iako je u
Italiji osuđena na 26
godina zatvora za ubojstvo, u SAD-u
još uvijek traje medijska i politička
akcija za njezino
oslobađanjeAmandu Knox zbog njezine su ljepote novinari prozvali 'Foxy Knoxy' ('Seksi Knoxy'); iako je u Italiji osuđena na 26 godina zatvora za ubojstvo, u SAD-u još uvijek traje medijska i politička akcija za njezino oslobađanjeIz SAD-a se nastavlja snažni pritisak na Italiju u vezi sa spektakularnim suđenjem u talijanskom međunarodnom studentskom gradu Perugii. Riječ je o suđenju mladim studentima, nekadašnjim ljubavnicima Talijanu Raffaeleu Sollicitu i Amerikanki Amandi Knox, optuženima da su u studenome 2007. tijekom nasilne seksualne orgije - zajedno s jednim Afrikancem - ubili 21-godišnju Engleskinju Meredith Kercher.

Afrikanac Rudy Hermann Guede, raspačavatelj droge, koji je priznao ubojstvo, na odvojenom procesu osuđen je na 30 godina zatvora, ali mu je poslije zbog priznanja kazna smanjena na 16 godina. Amanda Knox i Raffaele Sollicito prvostupanjski su u prosincu 2009. osuđeni na 26, odnosno 25 godina zatvora. Slučaj je u SAD-u izazvao golemo zanimanje, roditelji osuđene Amande Knox, koja potječe iz Seattlea u saveznoj državi Washington, pokrenuli su veliku akciju da se njihovoj kćeri pomogne, a pritisak je bio tako velik da je kod talijanskih vlasti intervenirala čak i američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton. U tijeku je žalbeni postupak, a obitelj Amande Knox, kao i njeni simpatizeri u SAD-u, uvjereni su da je nevina o nastavljaju pritisak. Vrhunac njihove sadašnje akcije bit će 21. veljače. Toga će dana na američkoj televizijskoj mreži Lifetime Television biti prikazan igrani film “Amanda Knox: Talijansko suđenje za ubojstvo”, snimljen u iznimnoj produkciji.


Film je igrana rekonstrukcija ubojstva Meredith Kercher i suđenja osumnjičenicima, ali uvelike iz perspektive obrane osumnjičenika. O koliko je ambicioznoj produkciji riječ vidi se i po tome tko je u filmu u glavnim ulogama. Na audiciju za ulogu Amande Knox došle su i Lindsay Lohan i Megan Fox, ali ju je dobila 22-godišnja Hayden Panettiere. Njezinu majku glumi iskusna Marcia Gay Harden. Na konferenciji za novinare u povodu skorog prikazivanja tog filma, koji će sigurno vidjeti nekoliko milijuna Amerikanaca i o kojem će se sigurno raspisati tisak, autori su rekli da su tim filmom htjeli otvoriti pitanje je li Amanda Knox doista ubojica ili je žrtva pogrešnog postupanja talijanskog pravosudnog sustava.

BRITANSKA STUDENTICA Meredith Kercher pronađena je mrtva 2. studenoga 2007. u stanu što ga je dijelila s Amerikankom Amandom Knox. Ubijena djevojka nađena je polugoproglašela, prerezan joj je grkljan, a odmah se vidjelo da je bilo i seksa. Krvi je bilo posvuda, a netko je očito pomicao tijelo i pokrio ga poplunom, počinitelj je uklanjao tragove. Također je bilo vidljivo da u stan nije bilo provaljeno pa se pretpostavlja da ju je ubio netko koga je poznavala. Talijanska policija pokrenula je istragu i usredotočila se na njoj bliske osobe. Njezina cimerica Amanda Knox tvrdila je da je te noći bila kod svojegs ljubavnika Raffaelea Sollecita, studenta iz imućne obitelji iz Barija, koji je također studirao u Perugii i ondje imao unajmljen studentski stan. Istražiteljima je rekla da joj je sumnjiv jedan Afrikanac, vlasnik bara u Perugii, s kojim se Meredith Kercher poznavala. On je uhićen, držan više dana u zatvoru, a na kraju je utvrđeno da je nevin i da je Amanda Knox lagala.

TADA SU SE ISTRAŽITELJI počeli malo više zanimati za nju i njezina tadašnjeg ljubavnika pa su pronađeni svjedoci koji opovrgavaju njihov alibi. Oni su uhićeni. Policija je provodila vrlo dugu i minucioznu istragu i na kraju podignula optužnicu protiv njih dvoje, i Guedea, tvrdeći da su njih troje kobne noći nagovarali Meredith Kercher da im se pridruži u orgiji, što je ona odbila. Potom su je svi troje prisiljavali na seks, a budući da se ona tomu opirala, prerezali su joj grkljan. Tužitelji su tvrdili da to mogu dokazati i pomoću DNK, jer je na jednom nožu, koji je pronađen u stanu Sollecita, otkriven DNK Meredith Kercher, a na kopči grudnjaka Meredith Kercher DNK Raffaelea Sollecita. Bilo je i drugih dokaza koji su upućivali na njih. Oni su pak na suđenju, koje je počelo u siječnju 2009., sve energično poricali, dokazujući da su bili kod Sollecita. Bilo je poprilično proturjrčnih tvrdnji. Kad je dokazni postupak nakon deset mjeseci suđenja završen, pa su završnu riječ dali odvjetnici u petak 4. prosinca 2009., dvoje sudaca i šest lokalnih porotnika povukli su se na vijećanje i nakon 13 sati rasprave nešto poslije ponoći objavili presudu. Oboje su proglašeni krivima: Amanda Knox osuđena je na 26, a Raffaele Sollecito na 25 godina zatvora. Od samog početka proces je bio iznimno medijski praćen i u Italiji, Engleskoj i SAD-u. U svakoj od te tri zemlje reakcije su bile različite. U Italiji su mediji to pratili kao još jedan spektakularan proces sa zanimljivim mladim akterima. Medije je posebno zanimala Amanda Knox, vrlo lijepa, ali za koju su mediji tvrdili da je hladna i proračunata i prikazivali ju kao osobu koja je potaknula ubojstvo. U Engleskoj su mediji događaj pratili zbog žrtve i mnogo pisali o reakcijama roditelja ubijene djevojke na proces i presudu. U SADu su pak sve promatrali iz perspektive obitelji Amande Knox.

HAYDEN PANETTIERE i Marcia Gay Harden na
promociji filmaHAYDEN PANETTIERE i Marcia Gay Harden na promociji filmaKAD JE 4. STUDENOGA 2009. u Perugii objavljena presuda, CNN je prekinuo redoviti program i emitirao izvještaje dvoje svojih reportera koji su se uživo javljali iz Perugie, govoreći vrlo kritično i o presudi i o vođenju procesa. CNN i drugi američki mediji najveću su pozornost posvetili reakcijama obrane i članova obitelji Amande Knox, koji su osudili presudu i najavili žalbu. Američki mediji posebno su kritizirali nekompetentnost talijanskog pravosuđa i spregu tužiteljstva i medija, koji su iz tužiteljstva stalno dobivali ekskluzivne informacije, što je od samoga početka stvaralo predodžbu da postoje čvrsti materijalni dokazi kako su Sollecito i Amanda Knox krivci. Američki je tisak tvrdio da dokazi protiv okrivljenika jednostavno nisu dovoljno uvjerljivi da bi oni bez ikakve dvojbe mogli biti proglašeni krivcima za ubojstvo, barem ne u skladu s američkim pravosudnim standardima po kojima - ako postoji i najmanja sumnja da je optuženi možda ipak nevin - optuženoga treba osloboditi. Neki američki pravnici upozorili su na jednu pojedinost. Budući da Sollecito i Amanda Knox nisu dobili doživotnu robiju, nego manju kaznu, to znači da su i sami talijanski suci pomalo nesigurni u njihovu krivnju. Uz to, američki pravnici kritizirali su talijansko pravosuđe i za sporost, jer je kazna izrečena tek dvije godine nakon ubojstva, a sam je proces trajao godinu dana. Nakon žalbe bit će održan novi proces na drugostupanjskom sudu, a on sigurno neće početi prije jeseni sljedeće godine. Nakon tog suđenja zacijelo će stvar završiti nana Vrhovnom sudu, jer će na drugostupanjsku presudu također sigurno biti uložena žalba presudom nezadovoljne strane, a nema mogućnosti da Vrhovni sud taj predmet završi za manje od pet godina.

KAO ŠTO JE BILO najavljeno, žalbeni postupak počeo je tek godinu dana nakon izricanja prvostupanjske presude, a u njemu je ključna osoba Giulia Bongiorno, jedna od odvjetnica Raffaela Sollecita, trenutačno vjerojatno jedna od najboljih, najagresivnijih odvjetnica u Italiji. Iako su joj samo 44 godine, iza sebe ima niz velikih uspješnih procesa. S 28 godina bila je odvjetnica bivšem talijanskom premijeru Giuliju Andreottiju, kad se na spektakularnim suđenjima morao obraniti da je bio član mafije i da je naručio političko ubojstvo. Tu je briljirala i Andreotti je oslobođen. Branila je i princa Vittorija Emmanuelea, sina posljednjeg talijanskog kralja optuženoga za financijske makinacije i poticanje na prostituciju. Ona je u ušla i u parlament, prvo na listi stranke Narod i sloboda premijera Silvija Berlusconija, a nedavno je napustila tu stranku sa skupinom pristaša predsjednika talijanskog parlamenta Gianfranca Finija, s kojim je politički vrlo bliska. U sudnici je na prvom suđenju Sollecitu i Amandi Knox dominirala i bila vrlo nezadovoljna kada su oni proglašeni krivima i osuđeni. No potom je još snažnije nastupila u žalbenom postupku i postigla u jesen velike stvari. Uspjela je pronaći svjedoke koji su srušili neka prethodna, za optuženike neugodna svjedočenja očevidaca njihova kretanja, a najvažnije je bilo ono što je učinila u vezi s DNK dokazima: uvjerila je sudsko vijeće da su se pri obradi DNK uzoraka potkrale ključne pogreške, vrlo nezgodne jer su uzorci posve mali pa ih je bilo nemoguće naknadno provjeravati.

SADA JE SUDSKO VIJEĆE zadužilo dvoje vrhunskih stručnjaka za DNK s rimskog sveučilišta La Sapienza da oni vještače te uzorke, a o njihovu mišljenju, koje će biti izrečeno tek u svibnju, mnogo će toga ovisiti. Ako i oni ospore vrijednost DNK dokaza, znatno će oslabiti argumenti tužitelja, a ojačati položaj obrane. Talijansko sudstvo poznato je po tome što se teško odlučuje na izricanje kazni ako dokazi nisu potpuno čvrsti, pa je moguće još dugo sudsko natezanje, gdje ne bi trebalo začuditi niti da se pojave i posve proturječne presude. A sve će se to događati u atmosferi kad će taj događaj pažljivo pratiti i u SAD-u, a bit će poznat najširoj javnosti nakon prikazivanja spomenutog filma, što će za talijanske suce biti dodatni pritisak. Giulia Bongiorno u ovoj fazi postupka - unatoč svojim zaduženjima u parlamentu i u drugim procesima - namjerava iznimno aktivno sudjelovati, što posljednjih mjeseci nije baš mogla jer je bila u visokoj trudnoći i ovih je dana rodila sina. Talijanski tisak sada otkriva još jednu zanimljivost u vezi s njom. Nije htjela rećii tko je otac njezina djeteta (nagađa se da je to jedan američki odvjetnik), a svojedobno je izjavila da se nikada neće udati “pa da joj se neka muška budala vrzma po kući”. Iako nije odvjetnica njihove kćeri, roditelji Amande Knox mnogo očekuju od Giulije Bongiorno, ali i od filma koji će se prikazati 21. veljače, u kojem je prikazan i lik Giulije Buongiorno. Nju igra glumi Yasemin Sannino. Sve ovo što se sada događa, naravno, pozorno prate i roditelji ubijene Meredith Kercher. Oni su zgroženi time što je o ubojstvu njihove kćeri snimljen film, a još više načinom na koji je to napravljeno. Autori su u filmu minuciozno rekonstruirali tijek zločina. Roditelji ubijene djevojke John i Arline Kercher izjavili su za londonski tabloid Sun da prizori iz filma “krajnje uznemiruju”, a da su oni “užasnuti onim što su autori učinili pa traže da se iz filma izbace scene gdje se vidi kako je Meredith ubijena”. Njezina je majka dodala:

“OGAVNO JE TO ŠTO SU autori ovog filma napravili. Mi znamo što se dogodilo, ali prikazati to na filmu zaista je grozno. Zapanjena sam da su išli tako daleko. Rekli su nam da u sinopsisu i scenariju nema prizora ubojstva. Ne samo da su tako povrijedili mene i moju obitelj, nego su se sada izložili i opasnosti da budu tuženi.” Prema njezinu mišljenju to može zakomplicirati i samo suđenje. I jedan od odvjetnika Amande Knox izjavio je da je nezadovoljan što je film snimljen, ali čuju se mišljenja da ne bi trebao, jer će film ići njegovoj klijentici naruku. Sama Hayden Panettiere u intervjuu je ovih dana rekla da je Amandu Knox glumila kao djevojku “koja, neovisno o tome što se dogodilo, ostaje nevina u onome što ona jest, jer ona nije zla osoba, ona nije ljuta ili mračna, i - neovisno o onome što se te noći dogodilo - četiri su ljudska života uništena”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika