Objavljeno u Nacionalu br. 324, 2002-01-29

Autor: Mladen Pleše

Pašalić će se kandidirati za šefa HDZ-a

Ako postane predsjednik najjače oporbene stranke, bit će potpuno zaštićen od sudskih progona

Pašalić zna da je pobjeda na izborima u HDZ-u za njega lakši dio operacije Pašalić zna da je pobjeda na izborima u HDZ-u za njega lakši dio operacije Pašalić zna da je pobjeda na izborima u HDZ-u za njega lakši dio operacije

Ivić Pašalić će se na VII. općem saboru HDZ-a kandidirati za predsjednika stranke. To je za Nacional potvrdilo više izvora bliskih vrhu HDZ-a. Premda Pašalić iz taktičkih razloga ne želi potvrditi svoju kandidaturu, kako bi kidao živce Ivi Sanaderu, njegovi sljedbenici uvjereni su da je to gotova stvar. Pašalić se, po tim izvorima, odlučio domoći vlasti ponajprije stoga što zna da će, ako postane predsjednikom HDZ-a, biti potpuno zaštićen od mogućih sudskih i policijskih. Malo koja vlast mogla bi si priuštiti da proganja šefa najsnažnije oporbene stranke. Osim toga, Pašalić želi preuzeti vlast u stranci jer očekuje da će sadašnja vladajuća koalicija doživjeti poraz na sljedećim izborima te da će se HDZ vratiti na vlast unutar desne koalicije.
Pašaliću je jasno da još možda nije vrijeme za njegov povratak jer su još svježa sjećanja na njegove zloporabe tajnih službi i ortačko prisvajanje banaka i medija. Ali ohrabrili su ga neodlučnost vladajuće koalicije da dokraja istraži njegovu upletenost u razne kriminalne radnje i njena nesposobnost da preokrene negativne gospodarske i društvene trendove.
Pašalić želi pripremiti javnost za svoj povratak na čelo stranke i pridobiti kolebljive članove HDZ-a. Izvukao je iz pričuve rashodovane agente i policajce, korumpirane i potrošene političare, medije koji su u njegovu izravnom vlasništvu ili pod kontrolom njegovih tajnih ortaka, dio hijerarhije Katoličke crkve, pripadnike hercegovačke oligarhije, dio dijaspore i skupine ekstremnih desničara. Svima je njima zadaća da osiguraju izbor Ivića Pašalića za predsjednika HDZ-a.
Pašalić zna da je pobjeda na izborima u HDZ-u za njega lakši dio operacije. No neusporedivo će biti teže osigurati podršku najšire javnosti. To ovisi o tome hoće li uspjeti pacificirati medije koji nisu pod njegovom kontrolom te o tome hoće li njegove televizijske i radijske postaje i novine uspjeti izmijeniti sliku Pašalića kao političara manipulatora, ogrezlog u kriminal i malverzacije. Nemojte se stoga čuditi ugledate li Ivića Pašalića na televiziji kako uvjerava gledatelje da je poštenjačina bez premca, pravi demokrat i borac za ljudska prava ili pak pročitate u novinama njegov intervju pod naslovom “Europske vizije Ivića Pašalića”.
Nacional je doznao da se pojedini visoki dužnosnici HDZ-a već neko vrijeme žale Ivi Sanaderu da su pod stalnim pritiskom Pašalića i njegovih izaslanika koji od njih traže da na Saboru HDZ-a glasuju protiv sadašnjeg predsjednika stranke. Zauzvrat obećavaju razne funkcije, privilegije i usluge. Sanaderovi pristaše uvjeravali su Nacional da su se saborski zastupnici i članovi najužeg vodstva HDZ-a Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Ljerka Mintas-Hodak i Dubravka Šuica osobno požalili na takvo Pašalićevo ponašanje. Na primjedbu kako su se oni uvijek dosad na kraju ipak priklanjali Pašaliću, odgovoreno je da su Kalmeta i Dubravka Šuica odbili Pašalićev prijedlog da HDZ na lokalne izbore izađe u koaliciji sa strankama Hrvatskog bloka. Kalmeta i Šujica prihvatili su Sanderov model samostalnog nastupa i tako osvojili vlast u Zadru i Dubrovniku.
Pašalić je Sanaderovu inicijativu da se njih dvojica sastanu protumačio kao znak Sanaderove slabosti. Zbog toga što je tražio sastanak s Pašalićem, Sanader je pak navukao na leđa nove protivnike. Drago Krpina otvoreno ga je optužio da se pokušava iza leđa vodstva stranke nagoditi s Pašalićem pa je zaprijetio da će se i on kandidirati za predsjednika stranke. Sanader se brani da je samo pokušao detektirati što smjera Pašalić. U tome, naravno, nije uspio, jer je Pašalić zapravo ispitivao njegovu snagu. Tako je najprije tražio od Sanadera da mu unaprijed osigura mjesto potpredsjednika stranke, zatim zamjenika predsjednika, a potom da pristane na dogovor o članovima Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a. Pašalić je ujedno plašio Sanadera pričama kako ga na kandidaturu nuka nova slika o njemu koja se širi u javnosti, da mu se ugled bitno povećao.
Budući da je spremna prihvatiti svaku ulogu u rušenju Sanadera, Maja Freundlich upustila se po Pašalićevu nalogu u predizbornu utrku kako bi već u ranoj fazi počela iscrpljivati Sanadera. Njoj je Pašalić, po procjenama Sanaderove frakcije, dodijelio ulogu zeca koji će u predizbornoj utrci nabijati tempo i mrcvariti Sanadera dok njezina ultraradikalna desna nacionalistička retorika nastoji natjerati Sanadera da joj kontrira sličnom terminologijom. To pak Sanadera treba kompromitirati među umjerenijim članovima HDZ-a, u dijelu domaće javnosti i kod predstavnika međunarodne zajednice. U Sanaderovu taboru očekuju da će se pojaviti još nekoliko Pašalićevih predsjedničkih kandidata poput Maje Freundlich. Pašalić računa da je njegovo izborno tijelo najhomogenije te da će za pobjedu biti dovoljno da podijeli potencijalne Sanaderove glasove među nekoliko drugih kandidata. Kolika je njegova snaga, najbolje se vidi po tome što je uspio nametnuti da na Saboru ima pravo glasa čak 250 izaslanika Mladeži HDZ-a. To je njegovo čvrsto izborno tijelo i tako već sada ima osiguranih 13 posto glasova.
Andrija Hebrang na svojoj se koži uvjerio u djelotvornost taktike kojom Pašalić lomi svoje političke suparnike. Kad je Hebrang najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, Pašalić mu je odlučio pokazati kako diše stranačko članstvo. Stoga ga je pozvao da održi predavanje na tribini HDZ-a u Dubravi, svom najčvršćem uporištu. Šašalić je namjerno zakasnio i ušao u dvoranu kad su svi mogli vidjeti njegov ulazak. Kad je ušao, dvoranom se prolomio frenetičan aplauz. Tako je pokazao Hebrangu tko je glavni u HDZ-u. Hebrang je uskoro odustao od kandidature.
Pašalić uživa, priznaju u Sanaderovu taboru, bezrezervnu podršku saborskih zastupnika Ljube Ćesića Rojsa, Milana Kovača, Ivice Tafre, Zdravke Bušić, Krunoslava Gašparića, Jurja Njavre, Ante Belje, Darija Vukića, Krunoslava Kordića, predsjednika Mladeži HDZ-a Hrvoja Zoričića, potpredsjednice HDZ-a Maje Freundlich, bivšeg zagrebačkog župana Branimira Paseckog, šefa bjelovarskog HDZ-a Vinka Jelića Balte te hadezeovskih prvaka u Splitu i Vukovaru Krište i Papca. Neutralni članovi HDZ-a upozoravaju da je Pašalićeva izborna baza mnogo šira od one koju vidi Sanaderov tabor. Tvrde da će za Pašalića glasovati i političari koje se svrstava među liberalnije i demokratskije, poput tajnika HDZ-a Joze Škare i saborskog zastupnika Ivice Kostovića, koji se tobože zalažu za pomirbu Pašalića i Sanadera. A za odbjeglog saborskog zastupnika Đuru Njavru tvrde da priprema Pašalićev ekonomski program.
Najbolji dokaz da Pašalić ima prevlast i u samom vodstvu stranke jest to što Sanader nije iz HDZ-a uspio isključiti predsjednika Mladeži Hrvoja Zoričića i potpredsjednika stranke Matu Šimića, iako je to najavljivao.
I u stranačkoj bazi Pašalić uživa veću potporu od Sanadera. Tvrdi se da je hadezeovsko članstvo desno i nacionalističko pa mu je bliža Pašalićeva populistička, radikalno nacionalistička retorika nego Sanaderova proeuropska orijentacija. To je navela Sanadera da zaoštri retoriku, naivno vjerujući da će pridobiti Pašalićevo izborno tijelo.
Pašalić je pokazao Sanaderu da i on ima prijatelje u inozemstvu. Nedavno je u organizaciji desničarske zaklade bavarskog CSU-a “Karl Seidel” posjetio Slovačku, Mađarsku i Austriju. U Beču se sastao s vodećim političarima Političke akademije austrijske Narodne stranke i njenim međunarodnim tajnikom Alexom Vintowniakom. Među Sanaderovim pristašama odmah se pronio glas da su domaćini dali do znanja Pašaliću da je Sanader njihov favorit za predsjednika HDZ-a. Nacional je iz diplomatskih izvora u Zagrebu doznao da to uopće nije bila tema razgovora: Pašalić se predstavio kao umjereno konzervativni političar koji je spreman izgraditi novi, moderni HDZ. U desnim strankama Srednje Europe ističu da se neće miješati u izbor predsjednika HDZ-a te da je njima jedino stalo da on bude izabran po demokratskoj proceduri. Potvrđeno je i da je aktualna vlast SAD-a i država EU apsolutno protiv Pašalićeva povratka na čelo HDZ-a. Pašalićeva europska miniturneja pokazuje da se njegova predizborna kampanja proširila i izvan granica Hrvatske te da grozničavo pokušava dobiti potporu za svoju kandidaturu i među europskim konzervativcima i desničarima.
U vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj Pašalić tu potporu već uživa. Nekoliko visokih dužnosnika stranaka petorke potvrdilo je Nacionalu da vodstva njihovih stranka priželjkuju da on postane predsjednik HDZ-a jer bi to vladajućoj koaliciji zajamčilo ostanak na vlasti.
Izbor Ivića Pašalića, najomraženijeg političara u Hrvatskoj, za predsjednika HDZ-a potvrdit će da se ta stranka ne može odlijepiti od rigidne nacionalističke, antidemokratske i antieuropske pozicije te da se ne može uklopiti u moderne i napredne političke procese u Europi. Građani više neće imati iluzija da se HDZ može preobraziti u narodnjačku, demokratsku stranku europskog svjetonazora. Ako pak pobijedi Sanader, uvijek će postojati nada da je on sposoban promijeniti HDZ. U tom slučaju mnogi razočarani birači stranaka vladajuće koalicije mogli bi svoj glas dati HDZ-u. A Pašalić je u očima većine građana ipak sinonim za hadezeovske pljačke, privatizacijske malverzacije, zloporabe tajnih službi i kriminal. Za njega neće glasovati ni mnogi hadezeovci. Ako HDZ s Pašalićem na čelu čak i dobije na izborima najviše glasova, sa strankom kojoj je on predsjednik neće koalirati ni jedna ozbiljna politička grupacija u državi. Tako će HDZ u svakom slučaju ostati u opoziciji, što strankama sadašnje koalicije, koliko god razočarale svoje izborno tijelo, širom otvara vrata za ostanak na vlasti, zaključio je Nacionalov sugovornik
Pašalića na ubrzani povratak posebice ohrabruju primjeri Silvija Berlusconija u Italiji i Vladimira Mečiara u Slovačkoj. Poput Pašalića, i ta dva političara bila su osumnjičena za brojne kriminalne radnje, korupciju i financijske zloporabe. Mečiaru je čak dokazano da su tajne službe po njegovu nalogu otele i maltretirale sina njegova protukandidata na predsjedničkim izborima. Sve to ipak nije bilo dovoljno da ih zauvijek izbaci s političke pozornice. Mečiar, po istraživanjima javnog mijenja, uoči izbora u Slovačkoj ima značajnu prednost pred ostalim kandidatima, dok se Berlusconi, unatoč protivljenja EU i SAD-a, uspio vratiti na predsjedničku funkciju. Povratak Mečiara i Berlusconija dogodio se po istom obrascu: za svoju izbornu kampanju imali su na raspolaganju praktički neograničena materijalna sredstva, a pod kontrolom im je bila i većina elektronskih i pisanih medija. S istih pozicija sada starta i Pašalić: ni njemu financijska sredstva, koja je njegova kriminalna sljedba stekla malverzacijama u pretvorbi, nisu problem, a opće je poznato da preko ganga Grupo kontrolira najutjecajnije televizije, radije i novine.
Doda li se tomu i zaboravljivost koja krasi ove prostore, jasno je da su Pašalićeve šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima u HDZ-u iznimno velike. Posljedice će biti neusporedivo teže nego što neodgovorni političari vladajuće koalicije mogu zamisliti. Jer Pašalić nije ni Berlusconi ni Mečiar, on je mnogo gori od njih. Njegov povratak u državni vrh vratit će Hrvatsku u hadezeovski mrak, posvemašnju izolaciju i gospodarsku propast. To što će za to biti najodgovorniji nesposobni političari vladajuće koalicije, bit će slaba utjeha.

Vezane vijesti

Nova ljubav: Simona Gotovac (ni)je u vezi s nećakom Ivića Pašalića

Nova ljubav: Simona Gotovac (ni)je u vezi s nećakom Ivića Pašalića

Dok Ante Gotovac traži novu djevojku koja će mu ostvariti financijsku sigurnost, njegova supruga Simona se zabavlja s drugim muškarcem. Navodno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika