09.02.2011. / 14:57

Autor: Renato Baretić

R. Baretić

Američko gospodarenje hrvatskom vodom? Nema šanse! Gordan to nikad ne bi napravio!

Tko zna što je ministar imao na umu. Sigurno je samo jedno - ni na kraj pameti mu, tristo posto, nije bilo davanje Amerikancima koncesija na hrvatske izvore pitke vode. Ma kakvi, to hrvatski ministar vanjskih poslova svojoj Hrvatskoj nikad ne bi napravio, nema šanse!

Prije tjedan dana, pri samom kraju televizijskog izvještaja (u Dnevniku HTV-a, ako se ne varam) o posjetu Gordana Jandrokovića Washingtonu, glas spikera prevodio je ministrove engleske riječi o nadi u jačanje gospodarske suradnje SAD-a i Hrvatske. Nabrajajući u kojim sve gospodarskim granama očekujemo jaču nazočnost američkoga kapitala, spiker je (ministra se nije čulo) niz zaključio riječima "i u gospodarenju vodom". Molim?! Gospodarenje vodom?! Hrvatski ministar vanjskih poslova priželjkuje da američki kapital gospodari potencijalno najvažnijim hrvatskim prirodnim resursom?! Au, pomislio sam, sad će mu se krvi napit svi redom, od oporbe do ekologa, lele! Pa i zaslužio je.

Sutradan, međutim, u novinskim izvještajima ni "g" od gospodarenja vodom, baš kao ni na portalima. Oporba i ekolozi - ni zuc! Ni prekosutra, niti cijeli tjedan! Ništa! Ni admiral Domazet se nije oglasio, ni Glas koncila, nitko... Čekaj malo, pa nisam to valjda sam sebi izmislio, onako za internu uporabu, da se imam oko čega nervirati u rijetkim trenucima opuštanja?! Izgleda da ipak jesam, jer na službenim stranicama MVPEI-a, u priopćenju za medije koje potpisuje glasnogovornik Mario Dragun, lijepo stoji da je ministar Jandroković "izrazio i nadu kako će američki investitori pronaći brojne prilike za ulaganje u Hrvatskoj, primjerice u područjima poput turizma, energetike i prometne infrastrukture". Za ne vjerovat, stvarno sam prolupao! Ili ja ili onaj hatevejac, spiker.

Gordan Jandroković i Hillary Clinton (foto: MVPEI)Gordan Jandroković i Hillary Clinton (foto: MVPEI)Ipak, za svaki slučaj, kliknem još i na ljubičasta slova "konferenciju za novinare" unutar tog priopćenja potom, u dva koraka, dođem na ovu adresu, gdje je potpuni stenogram Gordanove i Hillaryne pressice. A u tom pismu piše: "It is our hope that American investors will find numerous opportunities for investment in Croatia in areas such as tourism, energy, transport, and water management". Aha!

Što bi bilo to gospodarenje vodom, taj voter meneđment? Sanacija obale u Metkoviću možda? O, pa to bi bilo sjajno, a i dionice američke tvrtke koja bi izvodila radove jamačno bi strelovito porasle na Wall Streetu! Hm, a da nije možda riječ o investiranju u specijalne agente i forenzičare koji će pod okriljem noći tajno upadati u urede hrvatskih državnih i inih javnih službi pa najsofisticiranijim metodama detektirati pije li se tamo kroz dan obična ili ipak nečim industrijski zašećerena voda? "CSI na Jani", to bi bilo nešto...

Tko zna što je ministar imao na umu. Sigurno je samo jedno - ni na kraj pameti mu, tristo posto, nije bilo davanje Amerikancima koncesija na hrvatske izvore pitke vode. Ma kakvi, to hrvatski ministar vanjskih poslova svojoj Hrvatskoj nikad ne bi napravio, nema šanse! Da je na to mislio, sigurno ne bi u priopćenju za građane Hrvatske prešutio "water management", zar ne?

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

registracija
8/2/11

petrusss, 09.02.11. 15:01

Ma dajte, svi imalo pametni znaju da će oni sve rasprodati za priliku da se malo uvlčae EU i SAD-u. Sve su izdali, pokrali a sad će i vode prepustiti drugima. Gdje je kraj uništavanju lijepe naše. Hrvatsku od danas možemo zvati LIJEPA NJIHOVA ili LIJEPA, A NIJE NAŠA.


registracija
7/1/09

maggiore, 09.02.11. 17:59

Za mene je to socijalna patologija. Tu ochito fali pamet, ali ne Amerima. Ameri sa jedne a protitucija sa druge strane. Ne,ne kod nas, tamo negdje na Balkanu.


registracija
24/3/10

bagsy, 09.02.11. 18:02

pa dobro,jel imamo mi sabor za takve stvari ili ne?
pa jel imamo mi nekoga u saboru tko će reći bar jednu riječ na tu temu ili će svi šutke promatrati predaju hrvatske mega korporacijama,ako nitko u saboru ne pokrene raspravu o strateškim resursima poput voda,šuma,cesta,onda su svi veleizdajnici


registracija
4/1/09

miroljubiv, 09.02.11. 18:51

Neubrojivima i njihovim isto takvim glasačima preostaje još jedino da preprodaju i svjež hrvatski zrak.očigledno je Hrvatska postala zemlja ludnica koja priziva na samu sebe neizlječivu bolest.nakon ovakve vijesti i mikročipiranje i vađenje organa bit će organizirano kao od šale.Hrvati,moderni robovi bolesni od neizlječivih bolesti puštaju da im čupaju dušu,dok sve ne proguta besmisao američkog zloduha.


registracija
27/8/09

Lujo1, 09.02.11. 19:14

Izdajice samo streljati ko Čaušeskuovu familiju - sve redom koji su imali bilo kakve sveze s ovom izdajničkom politikom.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.02.11. 21:48

Zakaj se čudimo malom kreštavom Jandrokoviću i njegovim nebulozama?
On je bokček kak lutka bez mozga svojih "dobrotvora" - dviju nakaza - Sanadera i Jace.
P.S.
kod rukovanja s Hillary Clinton tak joj je drmal i mahal ruku kak da se na sajmu stoke pogađa za prodaju pajceka.


registracija
14/11/07

laufer, 09.02.11. 21:56

Ma, sasvim je jasno što slijedi.
Veliku lovu treba vratiti ove godine, plus izbori i izborna podmićivanja - a love nema.
Obzirom na vanjsku kreditnu (pre)zaduženost i nemogućnost daljeg zaduživanja, ostaje samo jedno - rasprodaja onoga što je još ostalo.
Voda i struja.


registracija
25/1/11

zubicvila, 09.02.11. 22:13

s vodom treba znati: http://www.gricni.com/bljuc-bljuc


registracija
10/2/11

jk56, 11.02.11. 09:31

Izgleda da engleski jezik veliki problem i kod novinara i kod citatelja, Nizozemska je donedavno imala Ministarstvo Water management a koje je ustanovljeno 1806, a nemaju niti jedan izvor vode.
Ovdje se ne radi o izvorima vode, ovdje se radi o navodnjavanju, odvodnjavanju, kanalima i t.d.


registracija
24/3/10

bagsy, 11.02.11. 12:37

jako si pametan,hvala na objašnjenju


registracija
24/3/10

bagsy, 11.02.11. 12:38

sad mi je lakše kad znam da će mi amerikanci doći čistiti kanalizaciju


registracija
23/1/11

lovacLuka, 11.02.11. 20:41

rodijaci, prste dalje od vode
jer bi vam se mogao dogoditi narod!


registracija
12/12/10

Klarens, 12.02.11. 03:39

Stoko moja sitnozuba...pa mi smo vech sad
PODSTANARI u vlastitoj zemlji
Ne proizvodimo nishta osim DUGOVA !
STRUJA , VODA , PLIN......Ma nemamo
nishta osim vode.... i sad i to treba sjebat ????
USTAJTE VI ZEMALJSKO ROBLE !!!
Sve je to remek djelo KPJ !!!
To su pravi LUTKARI !!!!


registracija
31/1/11

siniša, 12.02.11. 16:05

SVE ĆE PRODATI ZBOG EU
ZATO NARODE NE U EU


registracija
16/6/09

Trenk, 13.02.11. 00:09

@bagsy
Da ali cistit ce ju sa tobom !


registracija
29/11/09

Ivis, 14.02.11. 13:52

Treba Jaca, kao strucnjak za strane ezike, to javno objaviti. Treba uvesti u ustav, da sume, voda i nacionalni parkovi mogu biti samo drzavni.


registracija
22/12/09

cobra, 14.02.11. 19:28

U Svjernoj Americi sve vise ljudi odustaju od vlasiranih voda. Sada kompanije nastoje razviti nova trzista kao Global South, privatizacijom vodenih resursa jer to ne mogu u svojim zemljama. Dobro znaju kako su Hrvatski politicari potkupljivi i to svakako nastoje iskoristiti.
Politicar nema pravo trgovati javnim dobrom, privatizacija mora biti ogranicena, voda je javno dobro i temelj zivota. Nije za vjerovati sto se sve u Hrvatskoj dogada


registracija
8/7/10

Maroje, 15.02.11. 11:22

Što Dalje od SAD i EU oni ništa ne daju bez da stostruko uzmu." Uzdaj se u se i u svoje kljuse"Pazite da tiha većina nebude peglasna većina.


registracija
17/10/07

Radmila, 17.02.11. 22:24

Ma nema nam spasa Balkan sa svim resursima: Voda, sume livade, pasnjaci, vojvodanske njive pa k tome ugalj sa KIM i ostali minerali ( nikal za streljivo i puske), ljekovito bilje i secer na kraju Jadransko more za njihovo odmaranje. A mi balkanci njihove sluge Cista kolonijalizam. A mi cemo raditi za 1$ na dan kolonijalistima anglosaksonske elite.I Afrika se oslobodila kolonijalizma SATRO, IMAJU GLAD I BIJEDU. Eto to nam sljedi.NATO ce sve to da kontrolira, tko ne slusa proci ce ko Sbija- bombe. I tisina!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika