Objavljeno u Nacionalu br. 323, 2002-01-22

Autor: Berislav Jelinić

Konačan krah Dinama

Dinamo u stečaj, a NK Zagreb želi Maksimir

U operaciju preseljenja Zagreba u Maksimir navodno su uključeni Anđelko Leko, Nino Pavić i Milan Bandić

Nakon što je Općinski sud u Zagrebu prije desetak dana privremeno blokirao račun NK Dinama zbog duga Robertu Prosinečkom od 792.502 eura, postalo je pitanje vremena kad će nekoć moćni klub završiti u stečaju, potvrdio je za Nacional jedan od iskusnijih i uglednijih klupskih dužnosnika. On tvrdi da će Dinamo taj dug Prosinečkom morati platiti najkasnije za dvije godine, koliko se, po njegovim procjenama, najviše može oduljiti taj sudski postupak.
Tvrdi se da epilog slučaja Prosinečki sam po sebi neće Dinamo odvesti u stečaj, nego se procjenjuje da će se to dogoditi zbog još nekoliko najavljenih tužbi bivših igrača, koji će baš kao i Prosinečki sudskim putem naplatiti svoja potraživanja. Dinamo bi se stoga uskoro mogao naći u situaciji da svojim bivšim igračima mora isplatiti više od 4 milijuna eura, što ni novoizabrani izvršni odbor maksimirskog kluba neće moći osigurati.
Više iskusnih pravnika za Nacional je potvrdilo da Dinamo neće uspjeti izbjeći plaćanje tih dugova nikakvim pravnim smicalicama. Primjerice, neki klupski dužnosnici sugerirali su preregistraciju kluba iz dioničkog društva u udrugu građana, jer su vjerovali da tako sadašnja klupska garnitura neće morati odgovarati za dugove svojih kriminalnih prethodnika. No tvrdi se da je riječ o naivnom pokušaju kojim klub posve sigurno neće izbjeći plaćanje golemih novčanih potraživanja vjerovnicima koji nakon propasti Canjugina koncepta stvaranja jakog europskog kluba sve nervoznije traže svoj novac.
Da stvari za Dinamo budu još pogubnije, tvrdi se da klub sudskim putem neće uspjeti naplatiti ni navodna potraživanja od Roberta Prosinečkog zbog kredita koji mu je klub prije formalno dao. Takvi su ugovori o kreditiranju godinama sklapani s mnogim generacijama bivših i sadašnjih igrača. Zapravo su to simulirani ugovori koje će na sudu biti lako pobiti, jer su uz njih u pravilu sklapani i drugi ugovori kojima su se regulirali stvarni odnosi između kluba i igrača.
Kako se i u tim slučajevima radilo o pravnoj manipulaciji kojom se izbjegavalo plaćanje poreza, želja Dinamove uprave da tako zaprijeti Robertu Prosinečkom mogla bi klub također ubrzano usmjeriti prema gašenju, jer bi takvo svraćanje pozornosti na još jednu pravnu manipulaciju moglo državu potaknuti da od kluba naplati i tristotinjak milijuna kuna poreznoga duga.
Sve to Dinamo nezaustavljivo vodi u stečaj, koji neki maksimirski dužnosnici danas više uopće ne doživljavaju tragično. Oni smatraju da bi klub tek tako doživio pravu katarzu i da bi se te nakon naknadno provedene poštene privatizacije moglo razmišljati o eventualnom ponovnom uzletu Dinama. U takvoj situaciji i imenovanje novog izvršnog odbora ti su klupski dužnosnici doživjeli kao produbljenje agonije koja klubu teško može vratiti rezultate postignute u doba bivše vlasti, kad se klub financirao uglavnom političkim reketom.
U novi izvršni odbor Dinama izabrani su aktualni predsjednik kluba Mirko Barišić, privatni poduzetnik Mladen Vedriš, nogometni menedžer Zdravko Mamić, menedžer tvornice “Ledo” Mislav Galić, odvjetnik Marijan Hanžeković, bliski suradnik kompromitiranog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Ladislav Prežigalo, generalni menedžer marketinške tvrtke “McCann Ericsson” Ivica Vidović, član uprave Večernjeg lista Klaus Schauer, direktor u Privrednoj banci Zagreb Davorin Rimac te vlasnik tvornice “IV Konteks” za proizvodnju vatrogasnih cijevi Ivica Cvitković.
Iako su Sportske novosti i Jutarnji list Zdravka Mamića, koji je prošlog tjedna dodatno promaknut u izvršnog dopredsjednika Dinama, i Mladena Vedriša nazvali pojačanjima, neki klupski dužnosnici smatraju da ni njihov dolazak klub baš neće odveć usrećiti.
“Činjenica je da su u klub odbili doći brojni ugledni direktori i menedžeri, te da je ovaj izvršni odbor jedva sastavljen. Zanimljivo je i to da nitko od novih dužnosnika nije najavio nikakav konkretni program financijske konsolidacije kluba. Svima su puna usta fraza o velikoj odanosti klubu i problemima koje će klub uskoro riješiti. No sve dok klub ne bude privatiziran, Dinamo će mnogi legitimno napadati jer mu je na čelu menedžer koji pravno zastupa čak 39 Dinamovih igrača, a uvijek će se moći opravdano diskutirati o tome jesu li klupski dužnosnici u klubu samo zbog neupitne ljubavi, ili i oni od toga ipak imaju nekakvu korist. Stoga uopće nije čudno ni to što su i novi dužnosnici počeli frazirati o navodnim urotama ‘nekih moćnika povezanih s dijelom trenutačne vlasti koji Dinamu žele odrubiti glavu’”, tvrdi jedan klupski dužnosnik.
Nova Dinamova “vlada” najviše strahuje od “moćnika” koji su angažirani kako bi NK Zagrebu osigurali titulu prvaka države i navodno usput uništili Dinamo. Oni se neslužbeno ne ustručavaju tvrditi da je predsjednik NK Zagreba Miro Marčinković za glavne operativne provoditelje te akcije angažirao šefa hotela “Sheraton” Anđelka Leku i kompromitiranog ali vrlo moćnog nominalnog suvlasnika Europapress Holdinga Ninoslava Pavića. Ti Zagrebovi “moćnici” navodno već dugo tajno pregovaraju s kompromitiranim zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem kako bi osigurali preseljenje NK Zagreba na maksimirski stadion.
Bandić bi se prema tom scenariju trebao zauzeti i za to da se na zemljištu sadašnjeg Zagrebova stadiona u Kranjčevićevoj izgradi veliki poslovno-trgovački centar, čijim bi iznajmljivanjem NK Zagreb financirao dio svojih aktivnosti.
U Dinamu vjeruju da bi velik dio Zagrebova poslovanja trebao uglavnom financirati Ninoslav Pavić. On je nedavno navodno sklopio novi ekskluzivni ugovor o zakupu reklamnog prostora na Zagrebovim dresovima, za što bi trebao izdvojiti minimalno pola milijuna eura. Osim toga, u Dinamu su već mjesecima uvjereni da je zbog Pavićeve povezanosti sa Zagrebom maksimirski klub neprestano na meti Sportskih novosti i Jutarnjeg lista, novina koje Pavić kontrolira. Zato će i nadalje Dinamov izvršni odbor nastojati amortizirati kritičko pisanje Pavićevih medija o svom klubu, a to je bio i glavni razlog zbog kojeg su se potkraj prošlog tjedna trebali sastati Zdravko Mamić i Ninoslav Pavić. U Dinamu vjeruju da je Pavić izravno odgovoran za to što bivši član Dinamova izvršnog odbora i šef Raiffeisen banke u Hrvatskoj Zdenko Adrović nije financijski pomogao klubu koliko su to od njega očekivali. Njegovu nesklonost Dinamu oni vide i u svojedobnom blokiranju klupskog računa zbog dospjelih potraživanja njegove banke. Kako je Adrovićeva banka ujedno i Pavićeva poslovna banka, u klubu su uvjereni da je upravo Pavić presudno utjecao na Adrovićevu nesklonost maksimirskom klubu.
U Maksimiru vjeruju da je upravo zbog Pavića novi član izvršnog odbora Mislav Galić izjavio da klub neće dobiti ni kunu pomoći od “Leda” i “Agrokora”. Uvjereni su da je Galić to izjavio jer je Pavić zadužio njegova oca Mirka Galića, koji će se nakon eventualnog odlaska s Hrvatske televizije najvjerojatnije vratiti na iznimno dobro plaćeno mjesto u Pavićevu EPH.
U Maksimiru su uvjereni i u to da Pavić sve to radi ne iz ljubavi prema klubu iz Kranjčevićeve nego kako bi za svoju tvrtku isposlovao poslovne prostore u tamošnjem eventualnom budućem velikom poslovno-trgovačkom središtu. Stoga u Dinamu smatraju da je cijela ekipa koja logistički stoji iza NK Zagreba uz klub stala zbog svojih privatnih interesa te da bi se oni u slučaju Zagrebova podbačaja u međunarodnom natjecanju također vrlo brzo distancirali i od tog kluba.
Iako te procjene nisu lišene uporišta u realnosti, sadašnji ustroj maksimirskog kluba također omogućuje da suprotna strana isto ustvrdi i za maksimirsku vladajuću garnituru. Upravo zbog takvog ozračja dio maksimirskih dužnosnika već smatra da su odlazak Dinama u stečaj, koji se ionako teško može izbjeći, definitivno čišćenje bilance i poštena privatizacija kluba jedini put koji bi maksimirskom klubu, a posredno i cijelom hrvatskom nogometu, mogao u budućnosti osigurati razvoj na zdravim temeljima.
Oni smatraju da bi nakon privremenog gašenja maksimirskog kluba bilo mnogo lakše definitivno razriješiti vlasničke odnose u hrvatskom nogometu i poslovanje svih hrvatskih nogometnih klubova napokon učiniti transparentnim. Vjeruju i da bi izbjegavanje takvog rješenja pokazalo da ni aktualna hrvatska vlast, zajedno s postojećom maksimirskom garniturom, dugoročno ne želi čiste odnose u hrvatskom nogometu. To bi, kako tvrde, dodatno učvrstilo i sve učestalije sumnje da se iza izbjegavanja oštrog obračuna sa svojim kriminalnim prethodnicima i kod aktualne maksimirske “vlade” ipak krije želja da se pod izlikom bezrezervne ljubavi prema klubu nastavi loviti u mutnom i uživati relikte privilegija prethodnika.
Te sumnje pojavile su se kod dijela maksimirskih dužnosnika nakon što je postalo očito da predsjednik kluba Mirko Barišić ne želi podnositi kaznene prijave protiv svojih prethodnika zbog sklapanja štetnih ugovora i kriminalnih radnji o kojima je i Nacional više puta pisao. Barišiću neki dužnosnici u klubu sve više zamjeraju to što nije tužio čak ni Maju Freundlich kojoj je bivši direktor kluba Mirko Novosel pristao platiti 600 tisuća kuna za medijsko praćenje Dinamovih aktivnosti u irelevantnom internetskom časopisu Zrcalo. A Dinamo će morati platiti i taj dug.
Nesklonost spram Barišića dodatno je porasla i nakon što je postalo očito da je klub odlučio šutke prijeći i preko velikog broja pravnih poslova u kojima je klub zastupao odvjetnički ured Kos, a koji su od kluba navodno vrlo izdašno naplaćivali svoje usluge. Tvrdi se da se preko toga šutke prešlo samo zato da nova uprava danas podobnim odvjetnicima koje smatra neupitnim klupskim prijateljima može nastaviti isplaćivati jednako visoke honorare unatoč velikoj financijskoj krizi.
Zbog svega toga dio klupskih dužnosnika tvrdi da će maksimirski klub, ali i cjelokupni hrvatski nogomet i dalje nazadovati. Oni smatraju da domaće nogometno prvenstvo na proljeće može biti zanimljivo, ali da vodeći klubovi zasigurno neće dosegnuti kvalitativnu razinu koja će im osigurati kvalitetne rezultate u predstojećim međunarodnim natjecanjima, što bi publiku napokon moglo vratiti na stadione i osigurati velike novčane prihode. U postojećoj situaciji to se, kako tvrde, najmanje može očekivati upravo od Dinama, koji bi tek dvije godine nakon ogleda s najjačim europskim klubovima mogao krenuti prema definitivnoj propasti.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika