09.02.2011. / 14:52

Autor: Nacional.hr

Osnovana zadruga "Hrvatski otočni proizvod"

Dobitnicima oznake HOP Ministarstvo pomaže na različite načine u cilju njihovog boljeg pozicioniranja na domaćem i inozemnom tržištu, a ovu oznaku proizvođači dobivaju besplatno

Hrvatski otočni proizvodi dobiti će i posebnu oznaku (Foto:Patrik Macek/Večernji list/Pixsell)Hrvatski otočni proizvodi dobiti će i posebnu oznaku (Foto:Patrik Macek/Večernji list/Pixsell)U cilju što boljeg plasmana proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod", u Splitu je jučer osnovana zadruga „Hrvatski otočni proizvod" sa sjedištem u Visu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture vjeruje da će osnivanje zadruge pridonijeti razvoju projekta „Hrvatski otočni proizvod", kojeg je pokrenulo 2007. godine, ali isto tako i dobrom plasmanu proizvoda nositelja ove oznake te ostanku stanovništva na hrvatskim otocima.

Nakon održane Skupštine, koja je okupila 19 nositelja oznake „Hrvatski otočni proizvod", predstavnike Hrvatskog saveza zadruga i predsjednicu Savjeta projekta, Ugovor o osnivanju zadruge potpisalo je 19 osnivača.

Predsjednik skupštine je Joško Šantić, vlasnik obrta „Brač fini sapuni". Toni Bunčić, vlasnik obrta „Poje" (Vis), Andrija Carić, upravitelj PZ Svirče (Hvar), Fanito Žuvela, vlasnik obrta „Torkul" (Korčula), Zrinka Tolno, vlasnica „Gorke naranče d.o.o." (Vis), i Duško Vidov, upravitelj ribarske Zadruge Kali (Dugi otok) imenovani su za članove nadzornog odbora, a upravitelj zadruge je Velimir Mratinić, vlasnik obrta „Brojne" s otoka Visa.

Oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod" (HOP) do sada je dobilo 70 otočnih proizvođača (od kojih 5 ekoproizvođača) za 168 proizvoda i proizvodnih linija s 16 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Prvić, Ugljan, Pašman, Mljet, Lošinj, Pelješac). Riječ je o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Dobitnicima oznake HOP Ministarstvo pomaže na različite načine u cilju njihovog boljeg pozicioniranja na domaćem i inozemnom tržištu, a ovu oznaku proizvođači dobivaju besplatno. Ono po čemu je ovaj projekt prepoznatljiv i specifičan je što je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i većinom manufakturne proizvodnje. Zbog tih karakteristika ovaj projekt, koji nema masovno obilježje, a uz elitnost nudi i raznovrsnost, postao je hrvatski brend.

Vezane vijesti

Nema pregovora dok prosvjedujete

Nema pregovora dok prosvjedujete

Seljaci koji već danima blokiraju mljekare tražeći veću otkupnu cijenu mlijeka morati će prestati prosvjedovati ako žele da se pregovori nastave.… Više

Komentari

registracija
2/2/11

MarkoKraljevic, 10.02.11. 12:06

e dobro je danemate neku braniteljsku zadrugu...u Splitu ima barniteljskatako je zovu/ zadruga "Domacin"...pa ubacite je u svoje redove ili pripazite...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika