09.02.2011. / 16:57

Autor: Deutsche Welle

Kako spriječiti sukob interesa: Kad nema poštenja, dobar je i zakon

95 posto građana smatra da su obitelj i političke veze važni za dobivanje posla. Istraživanje, što ga je na 700 ispitanika provela jedna austrijska agencija, pokazalo je da Hrvati smatraju kako su često i diskriminirani po spolu i dobi

Zakon o sprečavanju sukoba interesa je za Hrvatsku u mnogo područja korak naprijed - ocijenili su predstavnici TI Hrvatske. Iako podsjećaju - u "normalnim" zemljama se korupcija kažnjava na izborima.

Istraživanja što ih Transparency Internatioanl Hrvatske, TIH, provodi od 2003. pokazala su kako građani Hrvatske očekuju od dužnosnika da tijekom svojeg mandata prijave svoju i imovinu bliskih rođaka, da ne primaju vrijedne darove i da budu posvećeni radu za javno dobro. One koje bi najdrastičnije kršili ta načela građani bi, pokazala su istraživanja, kaznili smjenjivanjem s dužnosti i doživotnom zabranom obnašanja javne dužnosti uz novčanu i zatvorsku kaznu.

Prijedlog zakona, što se ove srijede (9.2.) našao i pred saborskim zastupnicima u okviru usklađivanja hrvatskog i europskog zakonodavstva, po mišljenju predsjednika TIH-a Nikole Kristića, na mnogim je područjima pomak naprijed, „počevši od proširenja kruga osoba obuhvaćenih zakonom do preciznije razrade kaznenih odredaba." Čelnici TIH-a smatraju da bi prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa trebalo donijeti konsenzusom ili dvotrećinskom većinom zastupnika kako se ne bi događalo da se pri mogućoj promjeni vlasti promijene i članovi povjerenstva koje odlučuje o sukobu interesa.

"Po babi i stričevima"

Uz sukob interesa i korupciju, nepotizam je treća velika bolest što razdire hrvatsko društvo. Ovih se dana naveliko ističe kako je muž ministrice financija Martine Dalić imenovan članom Nadzornog odbora INE, odnosno da se radi o najočitijem sukob interesa jer se područje bračne ložnice debelo preklopilo s interesnim područjem javnih poslova.

Ništa nije sporno, smatra Zorislav Antun Petrović iz TIH-a, ako je osoba kvalificirana i natječe se za posao. „Ako se zapošljavaju nestručni kadrovi putem nekakvih rođačkih ili kumskih linija to košta najviše nas porezne obveznike", kazao je Petrović. A na lokalnoj razini taj rodbinsko - kumsko - prijateljski faktor još je naglašeniji nego na državnoj.

"Pametni" rođaci političara

S Petrovićem je suglasna i premijerka Jadranka Kosor. Ona smatra da bi „bilo dobro da se pravi razlika između onih koji su došli do nečega nečasnim putem i poprijeko i onih koji su to zaslužili svojim radom i pameću." Tako je, valjda pameću, kći bivšeg predsjednika Saša Mesić imenovana za direktoricu zagrebačke gradske tvrtke Terme Zagreb. Posao je dobila na preporuku INE, a zna je kako je bivši predsjednik gurao za prvog čovjeka INE upravo Tomislava Dragičevića. Pamet je presudila i da kći bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin dobije posao na zadarskom Općinskom sudu. I predsjednik Sabora Luka Bebić ima vrlo pametnog rođaka, kojemu je pomogao da dobije posao u Hrvatskim željeznicama. To je samo dio slučajeva kada su mnogi od visoko pozicioniranih dužnosnika svoj utjecaj iskoristili ne bi li omogućili posao i brojne druge povlastice svojim bližnjima, čak i kada ne ispunjavaju potrebne uvjete.

Hrvatske građane svi takvi slučajevi uopće ne iznenađuju. Čak štoviše, njih 95 posto smatra da su obitelj i političke veze važni za dobivanje posla. Istraživanje, što ga je na 700 ispitanika provela jedna austrijska agencija, pokazalo je da Hrvati smatraju kako su često i diskriminirani po spolu i dobi, više od polovice ispitanih spremno je potražiti posao u drugoj državi, a preko 50 posto anketiranih smatra da su veze važnije od stručnih kvalifikacija. To bi, ističe se u zaključku, u Hrvatskoj moglo dovesti do manjka kvalitetne radne snage.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Poboljšanje običaja hrvatskih političara

Poboljšanje običaja hrvatskih političara

U slučaju nastalom objavljivanjem poruke elektroničke pošte, koju je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy poslala predsjedniku uprave HŽ… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika