Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Robert Bajruši

Najviše stipendije za najbolje studente

Traži se 8 najboljih studenata

Propozicije za sudjelovanje u natječaju 'Top stipendija za top studente'

TOP STIPENDIJA ZA TOP STUDENTETOP STIPENDIJA ZA TOP STUDENTEU srijedu, 20. ožujka, mediji su hrvatskoj javnosti predstavili dosad najambiciozniji projekt stipendiranja vrhunskih studenata. Tri uspješne tvrtke, redakcija Nacionala i uprave VIPneta i Erste&Steiermarkische Bank sljedeće akademske godine dodijelit će 320.000 kuna stipendija osmorici najboljih studenata koji pohađaju domaća sveučilišta. Svaki od nagrađenih studenata sljedećih će deset mjeseci – od listopada ove godine do srpnja 2003.- primati mjesečnu stipendiju od 4000 kuna. Riječ je o dosad najvišim stipendijama u Hrvatskoj (oko 550 eura) koje premašuju prosječni mjesečni osobni dohodak i osiguravaju ne samo nastavak studiranja nego i ugodan život sve do sljedećeg ljeta.
Već i prije samog početka akcija je odlično primljena. Potvrdili su to svojim dolaskom na prezentaciju u “Sheratonu” 20. ožujka predstavnici znanstvene elite, gotovo svih domaćih medija kao i brojni studenti koji su doznali za mogućnost da dobiju u ovom trenutku najvišu stipendiju koja se nudi u Hrvatskoj. Malo koji događaj može okupiti ministra školstva Vladimira Strugara, prvu rektoricu u povijesti zagrebačkog sveučilišta Jasnu Helenu Mencer, brojne dekane, predstavnike Ureda predsjednika Republike, ministarstava i državnih institucija. Već sutradan počeli su zvoniti redakcijski telefoni i Nacionalove tajnice imale su pune ruke posla kako bi objasnile zainteresiranima da akcija “Top stipendija za top studenta” počinje s brojem koji upravo držite u rukama.
Posebna objašnjenja i nisu potrebna jer sve je vrlo jednostavno. Dovoljno je biti samo jedan od najuspješnijih studenata, po mogućnosti dobiti i poneku preporuku, ispuniti Nacionalov kupon i uz malo sreće ući među 50 kandidata za nagrade. Najbolji od najboljih, njih osmero, bit će izabrani, dostavit će nam svoje žiro-račune i time će inicijativa biti dovršena. Dakako, do sljedeće godine, kad će se akcija ponoviti, i to s još većim nagradnim fondom za najbolje hrvatske sveučilištarce.
Akcija kakva je “Top stipendija za top studente” u zemlji gdje prema službenim podacima samo 5,4 posto stanovništva ima fakultetsku naobrazbu, pokušaj je afirmiranja znanja, osnovne pokretačke snage u globaliziranom svijetu. U usporedbi s razvijenim zemljama Zapada, u Hrvatskoj ima 2-3 puta manje visokoobrazovanog stanovništva. Doda li se tomu podatak da je u prošlom desetljeću u inozemstvo otišlo približno 100.000 mladih i obrazovanih građana, postaje jasno kolika je važnost ulaganja u perspektivne studente.
Uostalom, ovakav oblik investiranja u Hrvatskoj je još uvijek u povojima, a često je riječ o relativno skromnim svotama i malom broju studenata koji mogu računati na pomoć. Tako Hrvatska narodna banka studentima uplaćuje približno 3000 kuna svaki mjesec, dok koncern Lura godišnje izdvaja 1.000.000 kuna koje se dijele u razne svrhe, od stipendiranja nadarenih studenata do izgradnje školskih igrališta i veslačkog kampa. “Ina” također subvencionira perspektivne studente koji, nakon što diplomiraju, dobivaju posao u toj tvrtki. Stipendije su dijelile i dvije najjače političke stranke, SDP i HDZ. Svi socijaldemokratski zastupnici, ministri i zamjenici ministara mjesečno uplaćuju 800 kuna u “Zakladu SDP-a za studente”, dok je između 1996. i 1999. HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta s 950.000 kuna stipendirala 122 studenta i postdiplomca. No nijedna od tih dviju stranaka u zadnje dvije godine nije ulagala u perspektivne studente.
Dodatna je pogodnost akcije “Top stipendija za top studente” i u tome što Nacional, VIPnet i Erste&Steiermarkische Bank od nagrađenih studenata ne traže ništa zauzvrat, pred dobitnicima je samo jedna obveza, a to je redovito i kvalitetno ispunjavanje studentskih zadataka i postizanje vrhunskih rezultata u nastavi. Cjelokupne pripreme trajale su vrlo kratko, od trenutka kad se u redakciji Nacionala rodila zamisao o doniranju pa do prvih kontakata i uskoro zatim dogovora s partnerima proteklo je samo dvadesetak dana. Dio razloga za tako brzu realizaciju može se naći i u strukturi djelatnika tvrtki koje su pokrenule cijelu operaciju: prema riječima predsjednice Uprave VIPneta Tatjane Holjevac, čak 60 posto zaposlenih u njezinoj kompaniji mlađi su od 35 godina. Takva kadrovska politika afirmirala je VIPnet kao vodećeg inovatora na hrvatskom tržištu komunikacija, a stipendiranje studenata izvrsna je investicija jer su upravo oni predvodnici modernih ideja na području novih tehnologija. Gotovo istovjetnu politiku vodi i Erste & Steiermarkische Bank koja zadnjih godina stipendira studente zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, otkupljuje umjetnička djela mladih slikara, a sponzorirala je i nekoliko osnovnih glazbenih škola na jadranskim otocima.
I Nacionalovu imidžu najkvalitetnijeg političkog tjednika u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina značajno su pridonijeli brojni novinari i suradnici koji su tek nedavno završili fakultete ili još uvijek studiraju. Po broju visokoobrazovanih urednika i novinara redakcija Nacionala zasigurno je u samom vrhu hrvatskog novinarstva.
Sama akcija i izbor osam “top studenata” izrazito su jednostavni. Od ovog broja u četiri sljedeća tjedna Nacional će objavljivati natječajni kupon u koji će svaki kandidat morati upisati osnovne podatke o sebi. Kandidirati se mogu i redoviti i izvanredni studenti koji moraju poslati kopiju prvih stranica indeksa sa svojim osnovnim podacima, prijepis ocjena s prijašnjih godina studija (osim ako su brucoši), te životopis i fotografiju. Dobrodošli su i podaci i potvrde o izvanstudijskim aktivnostima kao i nagradama osvojenim na raznim natjecanjima. Ako to žele, kandidati mogu poslati i pisma preporuke, koja će stručna komisija također uzeti u obzir. Nacional će svaki tjedan objavljivati popis pristiglih kandidatura, kao i najzanimljivije biografije.
Dva tjedna nakon završetka natječaja bit će objavljen popis 50 finalista koje će odabrati specijalno povjerenstvo sastavljeno od šest članova: po dvojica predstavnika Nacionala, VIPneta te Esrte & Steiermarkische Bank. Eksperti u povjerenstvu izabrat će sedmoricu najboljih studenata, dok će o osmom odlučiti glasovi Nacionalovih čitatelja koji će glasačkim kuponima odabrati svog favorita. Student koji zasluži najveći broj čitateljskih glasova postat će osmi stipendist akcije “Top stipendije za top studente”, a time i dobitnik stipendije od 40.000 kuna. Pobjednici će stipendije dobivati od listopada 2002., a jedini uvjet za preuzimanje nagrada bit će prijepisi ocjena kojima će nagrađeni studenti dokazati da su uspješno završili i aktualnu akademsku godinu. Redakcija Nacionala svim će sudionicima natječaja koji u svoj kupon unesu i vlastitu e-mail adresu omogućiti jednomjesečnu besplatnu pretplatu na Nacionalovo internetsko PDF izdanje. Studentima fakulteta društvenih znanosti omogućit će se i pokusni rad u redakciji koji im, čak ako i ne dobiju neku od pobjedničkih stipendija, otvara dobru profesionalnu perspektivu u budućnosti. Dugoročno, to bi mogla biti još isplativija investicija za mlade, obrazovane i ambiciozne studente.

Propozicije za sudjelovanje u natječaju ‘Top stipendija za top studente’

1. Svaki kandidat koji želi sudjelovati u natječaju mora imati status redovitog ili izvanrednog studenta jednog od hrvatskih sveučilišta.

2. U natječajni kupon svaki kandidat dužan je upisati svoje osobne podatke: ime i prezime, datum rođenja, adresu, kontakt telefon i (ako je ima) e-mail adresu.

3. Sudionici natječaja uz ispunjeni natječajni kupon trebaju poslati kopiju prvih stranica svog studentskog indeksa.

4. Sudionici natječaja trebaju dostaviti svoju kratku biografiju (do dvije kartice teksta) i fotografiju. Uz biografske podatke treba dostaviti i informaciju o dosadašnjem uspjehu na studiju (prijepis ocjena sa svih godina studija ovjeren u studentskoj referadi).

5. Svaki kandidat može poslati i informaciju o svom eventualnom sudjelovanju u nekim projektima, pisanim radovima koji su mu objavljeni (stručni radovi, članci, pjesme, knjige), kao i nagradama koje su eventualno već osvojili na područjima uz koja namjeravaju vezati svoju poslovnu budućnost. Kandidati koji to žele mogu poslati i do dva pisma preporuke koja stručnoj komisiji, koja će na kraju natječaja odabrati najuspješnije studente, također mogu pomoći pri konačnom odabiru.

Top stipendija za top studente

Natječaj ‘Top stipendija za top studente’ započinje 26. ožujka 2002., a studenti se mogu prijaviti u jednomjesečnom razdoblju. Posljednji natječajni kupon bit će objavljen 16. travnja. 2002. Krajnji rok za dospijeće prijava za sudjelovanje u natječaju je 23. travnja 2002.

Prijave se šalju na adresu: Tjednik Nacional – ‘Top stipendija za top studente’, Vlaška 40, 10 000 Zagreb.

Tjednik Nacional će tijekom prijavnog razdoblja objavljivati podatke o broju pristiglih kandidata, kao i najzanimljivije prijave.

Tjednik Nacional će 7. svibnja 2002. objaviti popis od 50 studenata koji će ući u finalni izbor. U istom broju Nacional će objaviti i popis svih kandidata koji su se prijavili na natječaj.

Od 7. svibnja do 9. srpnja 2002. tjednik Nacional će objaviti ukupno 10 kupona na kojima će čitatelji moći izabrati komu bi oni dodijelili stipendiju. Čitatelji ne moraju glasovati samo za finaliste nego mogu svoj glas dati bilo kojem sudioniku natječaja.

Krajnji rok za dospijeće svih kupona čitatelja je 16. srpnja 2002. Nacional će objaviti imena dobitnika stipendija 23. srpnja 2002.

Tjednik Nacional organizirat će svečanu dodjelu stipendija top studentima početkom sljedeće akademske godine. Jedini je uvjet za preuzimanje stipendija dokaz da je student uspješno završio tekuću akademsku godinu i stekao uvjete za upis u sljedeću akademsku godinu.

Helena Jasna Mencer, rektorica:

Svakako podržavam akciju ‘Top stipendija za top studente’ koju je pokrenuo tjednik Nacional, a VIPnet i Erste Steiermarkische Bank financijski podržali. Bilo bi društveno korisno kad bi se i druge novine pridružile projektu stipendiranja najboljih studenata. U svom programu koji sam izložila kao rektorica Zagrebačkog sveučilišta naglasila sam kako su upravo izvrsnost i kvaliteta one snage koje mogu pokrenuti čitavu Hrvatsku, posebice gospodarstvo i visoko školstvo. Na stipendiranje studenata ne treba gledati kao na trošak, nego kao na investiciju, koja će se jednog dana višestruko vratiti.

Vladimir Strugar, ministar prosvjete i športa:

Pridružujem se svima koji su podržali ovu akciju jer cijenim napore Nacionala, VIPneta i Erste&Steiermarkische Bank koji su perspektivnim mladim ljudima omogućili da izraze vlastite potencijale. Osobito me veseli to što je riječ o novim nadama ove zemlje. Važno je da shvatimo kako oko nas rade i žive daroviti i sposobni mladi ljudi koji će zahvaljujući stipendijama poput ove moći pokazati koliko vrijede. Kao ministar prosvjete i sporta potpuno podržavam vašu akciju.

Ivan Šiber, dekan Fakulteta političkih znanosti:

Svaka akcija koja potiče izvrsnost na zagrebačkom sveučilištu i inače u Hrvatskoj hvale je vrijedna, jer su mladi intelektualni potencijali snaga koju treba maksimalno aktivirati i koja u relativno kratkom roku može dovesti do pozitivnih pomaka. Ova akcija skreće pozornost društva na još jednu bitnu stvar: da diploma sama po sebi nije dovoljna za uspješno obavljanje posla. To je jedan od koraka koji bi trebao afirmirati sustav nagrađivanja studija i stvoriti svijest o tome da najbolje posao sam traži, a da nema nikakva razloga da oni koji su diplomirali, a nisu dobri, kao u Americi, ne voze taksi ili prodaju pizze.

Siniša Tatalović, prof. na Fakultetu političkih znanosti:

Ova akcija će, ako ništa drugo, makar malo pridonijeti kvaliteti studiranja na sveučilištu. S jedne strane, potaknut će konkurenciju među studentima, a s druge, realno je očekivati da će oni koji su uložili u studente i njihovo školovanje imati potrebu da ih poslije i zaposle, što može i smanjiti nezaposlenost, posebno visokoobrazovanih ljudi. Ne čudim se što su akciju inicirale novine. Valja očekivati da novinari budu osjetljivi na negativne tendencije u društvu, poput nezaposlenosti i loše socijalne situacije, koja otežava mladima studiranje. Tom akcijom novine su na sebe preuzele zadaću ne samo da javnosti prezentiraju probleme, nego se sada, u dramatičnoj situaciji, uključuju u rješavanje problema.

Zdravko Jelenović, savjetnik u Uredu predsjednika:

Financijski, to je za ukupnu masu studenata simbolično, ali je na simboličkoj razini velika prekretnica, značajna jer promovira drukčiji način razmišljanja. Nadam se da će akcija biti stimulativna i za druge i da bi mogla preokrenuti smjerove i poručiti onima koji imaju pameti a nemaju novaca da, ipak, žive u zemlji koja cijeni znanje. A ulog u dobre studente bit će posve malen u usporedbi s onim što oni mogu vratiti.

Dubravka Bjegović, prodekanica za nastavu Građevinskog fakulteta:

Ovakve akcije pomažu mnogim mladim ljudima koji su prisiljeni tražiti posao i baviti se zvanjima ispod svojih realnih sposobnosti. Projekt je divan i nadam se da će se i drugi pridružiti. Mi na fakultetima žalimo što sami nismo bili dovoljno uporni u zahtjevima poduzećima da pomognu našim studentima. Zato treba pozdraviti to što su poduzeća to sama prepoznala. Ovakvi potezi omogućuju da se prepoznaju kvaliteta i vrijednost mladih ljudi.

Ivo Pukanić, direktor Nacionala:

Ovaj je projekt ogledni model koji pokazuje novim vlasnicima kako bi se trebali ponašati. U Hrvatskoj treba promijeniti mišljenje o obrazovanju i shvatiti da ulaganja nisu potrošnja nego investicija u budućnost. I to upravo za novu struktura vlasnika.

Joško Pavković, član predsjedništva Studentskog zbora, član Senata Sveučilišta i predstavnik studenata društveno-humanističkog znanstveno-nastavno-teološkog područja (50.000 studenata):

Ovo je društveno iznimno korisna ideja, jer potiče i kvalitetu i konkurenciju, a kvaliteta je ono što omogućuje daljnji prodor i gospodarski oporavak Hrvatske. Vjerujem da je ulaganje u obrazovanje jamstvo uspjeha i razvoja potrošačkog društva. Kao što su novinari avangarda u otkrivanju istina i razobličavanju laži, trebaju biti i motor koji će afirmirati nove društvene snage, projekte i osobe koje potiču daljnji razvoj.

mr.sc. Tatjana Holjevac, predsjednica Uprave VIPnet d.o.o.

Ove stipendije nisu zamišljene samo kao pomoć u financiranju studija najboljih studenata, već i kao svojevrsna nagrada onima koji su dokazali svoju izvrsnost u oštroj konkurenciji mnogih odličnih studenata. Ovaj bi projekt ujedno trebao poslužiti i kao poticaj svim ostalim studentima u nastojanju da ostvare što bolje rezultate.
Naša je želja da ovim projektom uspostavimo trajnu vezu sa studentima i hrvatskim sveučilištima sudjelujući tako u razvoju visokog školstva u Hrvatskoj i doprinoseći ukupnom razvoju našeg društva.

Christian Maetz, direktor marketinga i prodaje VIPnet d.o.o.

Mi u Vipnetu vjerujemo da će ove stipendije pružiti studentima mogućnost da poboljšaju svoje akademske uspjehe kao i da ih potaknemo da ostvare svoje ciljeve bez da brinu hoće li imati dovoljno novaca za knjige, seminare i tečajeve, stručna putovanja ili kavu u studentskoj kantini. Naša je želja da im pomognemo da se u potpunosti posvete svojem studiju i ostanu najbolji. Isto tako, želja nam je potaknuti i sve ostale studente da postanu najbolji.

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika