11.02.2011. / 21:57

Autor: Nacional.hr

Ukupni prihodi 20 vodećih nogometnih klubova premašuju 4 milijarde eura

Svi klubovi s ovogodišnje Top 20 ljestvice dolaze iz Lige petice, pri čemu je Engleska zastupljena sa sedam klubova, Njemačka i Italija s po četiri kluba, Španjolska s tri i Francuska s dva kluba

Real Madrid nalazi se na čelu listeReal Madrid nalazi se na čelu listeUkupan prihod 20 svjetskih nogometnih klubova sa najvišim prihodima, po prvi put premašuje 4 milijarde eura, objavio je Deloitte u svojem izvještaju "Financijska nogometna liga". Klubovi su ostvarili prihod od 4,3 milijarde eura, zahvaljujući porastu od 8% u odnosu na prošlu godinu.

Već šestu godinu za redom, Real Madrid je vodeći klub na Deloitteovoj listi. Real Madridu sada nedostaju samo dvije godine da dostigne osmogodišnju uzastopnu vladavinu Manchester Uniteda na ovoj listi, koja je počela u sezoni 1996/1997, kada je izašla prva Deloitteova Lista nogometnih klubova s najvećim prihodom.

Barcelona je zadržala drugo mjesto, ispred Manchester Uniteda, i time je ponovljen uspjeh dva španjolska kluba koji predvode Deloitteovu Listu već dvije godine za redom.

Deloitteov analiza pokriva sezonu 2009/10. i predstavlja najnoviju i najpouzdaniju analizu financijskih pokazatelja nogometnih klubova.

"20 vodećih klubova, osim njih troje, su ostvarili rast prihoda u sezoni 2009/10., te time pokazali otpornost prema recesiji. Vodeći klubovi su dokazali da se, zahvaljujući velikoj i lojalnoj navijačkoj bazi, sposobnosti privlačenja televizijskih gledatelja te dobrim odnosima s korporativnim partnerima, mogu nositi s ekonomskim izazovima" komentira Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za sport.

Usprkos relativno skromnim rezultatima na terenu, Real Madrid je ostvario prihod koji je za 41 milijun eura veći od prihoda Barcelone u sezoni 2009/2010. Barcelonin prihod bi u sljedećem izdanju Liste trebao premašiti 400 milijuna eura i time postati drugi klub kome je to uspjelo. Klub je potpisao prvi plaćeni višegodišnji sponzorski ugovor za promociju na nogometnim dresovima. Zajamčeni iznos od 165 milijuna eura za vrijeme trajanja ugovora predstavlja novi svjetski rekord. Očekujemo da će se borba između dva španjolska kluba za prvo mjesto na Deloitteovoj Listi u nekoliko narednih godina nastaviti.

Španjolski klubovi su ponovno vodeći klubovi na Listi. Engleska je zadržala poziciju zemlje sa najviše zastupljenih klubova, njih čak sedam. Manchester United, Arsenal i Chelsea zadržali su prošlogodišnje pozicije, točnije treću, petu i šestu poziciju. Liverpool je pao za jedno mjesto, zauzevši osmo mjesto.

Manchester City postigao je najveći uspeh na ovogodišnjoj Listi, popevši se sa 20. na 11. mjesto. Nakon značajne investicije u tim, klub je osvojio peto mjesto u Premier ligi, što je najviši plasman od kada je Liga počela. Klub je također zabilježio rekordni prihod u iznosu od 153 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 44%. To je ujedno najveći apsolutni i relativni rast u odnosu na ostale klubove na Deloiteovoj Listi.

Tottenham Hotspur je zauzeo jedno mjesto iza Manchester City, ali s obzirom da se u 2010/11. godini plasirao u UEFA Ligu prvaka po prvi put, biti će konkurent Liverpoolu u borbi za četvrto mjesto po zaradi među engleskim klubovima, kao i za poziciju među prvih 10 u Listi nogometnih. Aston Villa se nakon pet godina vraća među prvih 20 klubova, poslije nastupa na Wembleyu kao i nastupa u oba domaća kupa u sezoni 2009/2010.

Svi klubovi s ovogodišnje Top 20 ljestvice dolaze iz Lige petice, pri čemu je Engleska zastupljena sa sedam klubova, Njemačka i Italija s po četiri kluba, Španjolska s tri i Francuska s dva kluba.

"Konzistentni učinak na terenu, kao i sudjelovanje u Ligi prvaka, pridonijeli su zadržavanju vodeće pozicije na Deloitteovoj Listi. Četrnaest od vodećih 20 klubova su sudjelovali u Ligi prvaka u sezoni 2009/2010., dok je šest klubova sudjelovalo u reorganiziranoj i preimenovanoj UEFA Europskoj ligi, od prednatjecanja po grupama pa nadalje," kaže Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjelu za sport.

Usprkos teškim ekonomskim uvjetima, nećemo biti iznenađeni ukoliko u našem izvještaju za sljedeću godinu ponovo dođe do rasta prihoda, zbog povećanja zarada od TV prava kao i velikih sponzorskih ugovora koji će dodatno povećati prihode engleskih klubova," kaže Paul Rawnsley, direktor u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju."

Osvrćući se na potencijalne implikacije UEFA-inih Pravila finansijskog fer pleja, Rawnsley je dodao: "Izuzev izuzetnih okolnosti, kao što su investicije u stadione ili promjene vlasničke strukture, prema UEFA-inim Pravilima zahtjevat će se da nogometni klubovi uravnoteže svoje financijske izvještaje i osiguravaju da im rashodi u značajnoj mjeri ne premašuju prihode. Jaka pozicija engleskih klubova na Deloitteovoj Listi, predstavlja ohrabrenje za buduću zdravu konkurentnost engleskog nogometa. Dva španjolska gigantska kluba lagano će zaostati, dok će se engleski klubovi nastaviti natjecati za vodeće transfere, i biti u mogućnosti ponuditi atraktivne plaće u odnosu na većinu svojih europskih konkurenata.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika