14.02.2011. / 11:49

Autor: Sanija Hasanić

Humanitarna akcija: Hrabra obitelj Pejak u velikim problemima

Lidija i Stjepan Pejak, iz sela Andrijaševci, imaju četvero djece od kojih je dvoje ozbiljno bolesno. Ostalo dvoje djece su školarci,a osim o njima skrbe i o tromjesečnom unuku Patriku. Stjepan Pejak, iako zaposlen, plaću nije dobio od srpnja prošle godine

Obitelj Pejak: otac Stjepan u krilu drži 10-godišnjeg Mateja, kći Valentina sa svojim sinom Patrikom te supruga Lidija i trogodišnja MartinaObitelj Pejak: otac Stjepan u krilu drži 10-godišnjeg Mateja, kći Valentina sa svojim sinom Patrikom te supruga Lidija i trogodišnja MartinaU slavonskom selu Andriješevci živi obitelj Pejak, supružnici Lidija i Stjepan njihovo četvero djece i tromjesečni unuk. Velika obitelj ima i velike probleme o kojima je priču napravila i ekipa HRT-ove emisije "Misija zajedno", a Zagreb News i Nacional.hr se pridružuju sa željom da im se pomogne.

Kako je objasnila Lidija Pejak njihov 10-godišnji sin Matej je 100 postotni invalid, a ima dijagnosticiran Di Georgeov sindrom, nema imuniteta, dječak ima problema sa srcem, refluks bubrega kao i deformacije zglobova i kostiju.

"Matej ima dijagnosticiranu i tešku mentalnu retardaciju, a donji dio tijela uopće mu ne raste, potpuno je ovisan o tuđoj pomoći. Osim našeg Mateja bolesna je i trogodišnja Martina koja je rođena kao zdravo dijete, no s tri mjeseca imala je izljev krvi u mozak. Do sada je tri puta operirana, ima hidrocefalus i pumpicu u glavi. Nju vodimo u Centar za rehabilitaciju Mala Terezija u Vinkovcima i u bolnicu u Osijek i u Zagreb", ispričala je Lidija Pejak.

Objasnila je da ona ima status njegovateljice, a njen suprug Stjepan od srpnja prošle godine do danas nije dobio plaću iako je zaposlen u jednoj privatnoj tvrtki.

"Mi živimo od oko sedam tisuća kuna mjesečno koje dobijemo kada se zbroje sve invalidnine, dječji doplatci i moja naknada koju sam dobila jer o Mateju brinem 24 sata dnevno. S nama živi i naša kćer Valentina koja ima 17 godina i nedavno je rodila sina. Dok ne završi školu bit će kod nas s našim unukom, o kojem skrbe i drugi djed i baka, no i djetetov otac je nezaposlen, tako da je to sve skupa jako komplicirano", objasnila je Lidija Pejak.

S novcem kojim mjesečno imaju na raspolaganju, dalje pojašnjava Lidija, teško je živjeti jer su mjesečni troškovi života daleko iznad tog iznosa. "Pored ovih dvoje bolesnih mališana brinemo i o dvoje školaraca. Digli smo i kredit kako bi kupili automobil kojim ćemo Martinu voziti liječnicima, tako da sad i to otplaćujemo. Stvarno je teško živjeti ovako. Ja sam čak jedno vrijeme zarađivala kao kućna pomoćnica, no morala sam potpuno preuzeti brigu o bolesnoj djeci", rekla je Lidija Pejak. Iako velik dio troškova liječenja Mateja i Martine snosi HZZO, njihova majka objašnjava kako Matej mora jesti posebnu hranu. Plaćaju vitamine, poseban lijek od 400 kuna, posebno ulje, omega 3 tablete i to ih mnogo košta.

"Teško je, nas je mnogo, a primanja je premalo. Nadam se da ćemo se nekako izvući iz svega i da će ipak na koncu doći bolji dani. Da će suprug dobiti novac koji je zaradio", zaključila je Lidija Pejak.

Ako želite pomoći obitelji Pejak, novčane donacije možete uplatiti na tekući račun Lidije Pejak otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Broj računa: 3211137871

Broj žiro računa Hrvatske poštanske banke: 2390001-1070000029

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 14.02.11. 14:46

'Svaka čast' poslodavcu koji radniku sa takvim stanjem u obitelji ne isplaćuje pošteno zarađenu plaću preko pola godine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika