Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Eduard Šoštarić

General Džanko odgovara Janku Bobetku

I čuvari Dretelja bili su pod Bobetkovim zapovjedništvom

Bobetka je Tuđman u travnju 1992. imenovao zapovjednikm svih snaga HV-a i HVO-a od Zadra do Crne Gore uključujući i područje Hercegovine

General bojnik u mirovini - Luka DžankoGeneral bojnik u mirovini - Luka DžankoGeneral bojnik u mirovini Luka Džanko, prvi zapovjednik Južnog bojišta, sudionik najvećih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske, bliski suradnik generala Janka Bobetko u najtežim borbama na jugu Hrvatske 1991. i 1992. i sukobima u Hercegovini, razgovarao je u Splitu s novinarom Nacionala. Odgovarajući na teške optužbe generala Bobetka koji ga proziva da je bio odgovoran za lošu obranu juga Hrvatske i gradova Metković i Ploče, te da je vrlo loše vodio svoje postrojbe u operaciji “Bljesak”, Džanko iznosi i neke negativnosti vezane za rat u Hercegovini i pritom tvrdi kako bi umirovljeni general Bobetko imao mnogošto reći o nekim lošim stvarima u Hercegovini iz tog vremena.
NACIONAL: Na što mislite kad generala Bobetka stavljate u negativan kontekst ratnih zbivanja u Hercegovini? – General Bobetko je po zapovijedi predsjednika Franje Tuđmana u travnju 1992. imenovan zapovjednikom svih snaga Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane na potezu od Zadra do Crne Gore te na području Hercegovine. Prema tome, morao je znati i za postojanje zloglasnih logora Hrvatskog vijeća obrane Gabela i Dretelj u koje su bili dovođeni muslimanski zarobljenici, a poznato je iz raznih svjedočenja zarobljenika kako se s njima postupalo. S obzirom na svoju tadašnju funkciju i odgovornost za vojnike morao je znati i za postupke vojnika kojima je zapovijedao. Bilo bi zanimljivo kad bi Bobetko objasnio svoju ulogu 1994. prilikom napada na selo Blagaj, većinski naseljeno muslimanskim stanovništvom.
NACIONAL: O kakvoj je ulozi riječ? General Bobetko tvrdi da je s Muslimanima uvijek bio u dobrim odnosima? – General Bobetko osobno bio je u Bosni i Hercegovini za vrijeme napada na selo Blagaj koje je bilo naseljeno civilnim muslimanskim stanovništvom, no detalje prepuštam generalu Bobetku koji vjerojatno mnogo više zna o tome. Stvar je kudikamo ozbiljnija uzme li se u obzir da se tada već ratovalo između Hrvata i Muslimana, a general Bobetko bio na čelu Glavnog stožera Hrvatske vojske, dakle, više nije imao nikakvu odgovornost za događaje u Hercegovini.
NACIONAL: Optužuje vas da ste odgovorni za propuste u obrani Metkovića i loše zaprječavanje i miniranje prilaza gradu. – Deset sam godina šutio i dopustio da Bobetko pokrade sve zasluge iz Domovinskog rata od mene i drugih časnika Hrvatske vojske. Nisam ničiji čovjek ili igrač pa sam vjerojatno i zbog toga umirovljen s 50 godina. Što se tiče Bobetkovih tvrdnji da sam ga lažno informirao o stanju u Metkoviću i poduzetim aktivnostima, mogu samo izjaviti da Bobetko laže ili je senilan pa zbog toga gubi pamćenje. Njegova tvrdnja da su Metković branila dva policajca najobičnija je laž kojom vrijeđa sve poginule branitelje s tog područja koji su poginuli od jeseni 1991. do travnja 1992., a bilo je već tada pedeset mrtvih.
Na položajima obrane Metkovića a time i Ploča, a to su Bistrina, Gola Brda, Cerovica, Vid i Bistrina, sudjelovale su brigade iz Metkovića, Makarske, 4. gardijska brigada, 1. gardijska brigada , samostalna satnija 4. gardijske brigade, nekoliko tisuća branitelja. Upravo sam te podatke iznosio generalu Bobetku 14. travnja 1992. u nazočnosti zapovjednika svih postrojbi. O tome sam vodio ratni dnevnik koji imam i danas.
Bobetko bi te podatke vjerojatno znao da je kao zapovjednik na sastancima bio budan duže od pedesetak minuta. Bio je vrlo koncentriran u komunikaciji s časnicima iz zapovjedništva, ali samo do podne, jer već poslije ručka komunikacija s njim bila je vrlo upitna zbog njegova umora i neracionalnog trošenja energije. Potpuno je na sebe htio preuzeti sve poslove, bio je opterećen poslom i sve je želio sam rješavati.
NACIONAL: Koliko ima istine u tome da niste dovoljno upotrebljavali eksplozivna sredstva i mine za sprječavanje udara srpskih postrojbi u dolini Neretve ? – Do dolaska generala Bobetka potrošene su tone eksploziva za obranu Metkovića i Ploča. Na područje Neumske kose postavljeno je 900 tona eksploziva, zapriječen je i Vukov klanac, svi mostovi od Čapljine bili su minirani. Posve je besmislena njegova tvrdnja da je u obranu utrošeno 2 kg eksploziva. Za svaki kilogram eksploziva imam precizne podatke kako je i gdje utrošen, no ne znam može li Bobetko objasniti utrošak eksploziva kojim je on raspolagao nakon što je preuzeo zapovjedništvo Južnog bojišta.
NACIONAL: Jedan ste od glavnih zapovjednika bili i u operaciji “Bljesak”. Bobetko vas prikazuje kao nesposobnog časnika čije su postrojbe kasnile u provedbi operacije dva i pol sata. – Odmah nakon operacije Maslenica general Bobetko je zapovjedio moj premještaj u Bjelovar, gdje sam trebao započeti pripreme za napadnu operaciju “Bljesak” koja se trebala provesti u zoni moje odgovornosti. Bobetko bi trebao objasniti javnosti kako je on to vodio operaciju iz bolničkog kreveta i na temelju kojih informacija optužuje mene i moje vojnike za kašnjenje u provedbi plana. General Mareković iz smjera Novske, general Markač iz Pakraca i ja iz smjera Nove Gradiške trebali naći u Okučanima. Moji vojnici zajedno sa mnom prvi ulaze u Okučane i jedva izbjegavaju udare vlastitog topništva, javljamo se generalu Markaču gdje potvrđujemo naš ulazak, pa je besmislena tvrdnja o kašnjenju mojih postrojbi. Naprotiv, sa svojim sam se vojnicima prvi počastio kavom u Okučanima. Čim smo stigli u Okučane, osigurali smo prilaze gradu i nismo dopustili ulazak u grad novinarima i političarima radi njihove sigurnosti. Očito je netko htio dezinformirati Bobetka u vezi s mojim napredovanjem kako bi eventualno iznudio moju smjenu i sebe postavio za jednog od zapovjednika operacije i time stekao uvjete za brzo napredovanje.
NACIONAL: Kako na temelju informacija koje ste iznijeli objašnjavate negativnu sliku koju general Bobetko ima o vama? – Bobetko nije volio čuti suprotna mišljenja, okružio se poltronima, uvijek je isticao negativnosti pojedinih zapovjednika dok je uspjehe uglavnom pripisivao sebi. Čim je postao zapovjednik Južnog bojišta, smijenio je niz dobrih časnika ili ih je poslao u mirovinu. U nekoliko sam se navrata prilikom naših susreta znao upustiti u polemiku o njegovu pretjeranom isticanju vlastitih zasluga u ratu. Očito mi je to uzeo za zlo. Najbolji je primjer moje promaknuće u čin generala. Čim je izašao iz bolnice, koliko sam čuo od svojih suradnika, Bobetko nije htio ni čuti za moje promaknuće nego je samo bio za moje umirovljenje. Generalski čin sam ipak dobio, ali ne na prijedlog tadašnjeg načelnika stožera Janka Bobetka. Međutim, kad se već ističu ratne zasluge, zašto ljudi, veličajući svoje uspjehe, ne spominju i vlastitu odgovornost za pogibiju naših vojnika. Ako sam i ja učinio nešto takvo, i svojom nepromišljenom akcijom izazvao smrt svojih vojnika, prvi ću odgovarati, ali tražim da svi odgovaraju jednako, uključujući i generala Bobetka. Neka se prisjeti propusta postrojbi pod svojim zapovjedništvom.

Bobetko bi trebao objasniti što je radio u BiH za vrijeme napada na selo Blagaj koje je bilo naseljeno civilnim muslimanskim stanovništvom

Ratni put
General bojnik u mirovini Luka Džanko došao je u Hrvatsku vojsku s činom potpukovnika JNA, postao je brigadir Hrvatske vojske i u kolovozu 1991. postao prvi zapovjednik Južnog bojišta. U travnju 1992. na čelo zapovjedništva Južnog bojišta dolazi general Janko Bobetko, a brigadir Džanko postaje jedan od njegovih najbližih pomoćnika. Uspješno brani dolinu Neretve od prodora srpskih snaga, osobito Ploče i Metković.
Nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske u dubrovačkom zaleđu Džanko postaje zamjenik zapovjednika Operativne zone Split generala Ante Gotovine i u tom svojstvu odlazi u Zadar kako bi sudjelovao u pripremi operacije Maslenica 1993. Potom je na prijedlog tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka brigadir Luka Džanko imenovan zapovjednikom Zbornog područja Bjelovar, gdje se već od 1994. priprema za operaciju “Bljesak” kojom se oslobađa zapadna Slavonija 1995.
Sa svojim postrojbama napada srpske položaje iz smjera Nove Gradiške i prvi ulazi u Okučane. Sudjelovao je i u operaciji “Oluja”, u borbama u sjevernom sektoru na području Banovine, te je umirovljen u činu general bojnika u ožujku 1996.

Vezane vijesti

Bobetkova posveta Tuđmanu

Bobetkova posveta Tuđmanu

K njigu “Sve moje bitke” Janko Bobetko poklonio je i Franji Tuđmanu. Posveta je datirana sa 11. listopadom 1996. a u njoj preko čitave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika