15.02.2011. / 19:14

Autor: Nacional.hr

Virtualna napast: Virus Stuxnet napada iranska industrijska postrojenja

Otkrilo se da je pet industrijskih organizacija napadnuto ovim virusom jer je Stuxnet skupljao informacije o lokaciji, imenu i vremenu zaraze svakog računala, što je omogućilo analitičarima da otkriju gdje se virus širio

Stručnjaci procjenjuju da je virus veoma sofisticiranStručnjaci procjenjuju da je virus veoma sofisticiranInternetski virus Stuxnet je 10 mjeseci u više navrata napadao industrijska postrojenja u Iranu. Stuxnet je otkriven prošle godine, a tvrtka za sigurnost Symantec otkrila je kako su inačice ovog virusa poslane na iranska industrijska postrojenja. Virus je privukao pažnju javosti nakon što je prošle godine nakon analize utvrđeno da je ovaj virus stvorila neka država sa ciljem da ugrozi iranski nuklearni program, uključujući i centrifuge za obogaćivanje urana koje se nalaze u postrojenju u Natanzu, prenosi BBC.

Ruski abmasador u NATO-u nedavno je izjavio da bi ovaj virus mogao dovesti do novog Černobila, misleći na nesreću koja se dogodila 1986. Iako postoje nagađanja koje bi države mogle biti uključenje u stvaranje ovog virusa, još se ne zna od kuda virus potječe. Iranski dužnosnici potvrđuju postojanje virusa, no tvrde da nije naštetio iranskom nuklearnom programu, iako se zna da je program obogaćivanja urana imao neke poteškoće.

Otkrilo se da je pet industrijskih organizacija napadnuto ovim virusom jer je Stuxnet skupljao informacije o lokaciji, imenu i vremenu zaraze svakog računala, što je omogućilo analitičarima da otkriju gdje se virus širio. Symantec je odbio imenovati napadnute organizacije i ne želi potvrditi da se one uključene u iranski nuklearni program. No, potvrđeno ja da bi virus mogo ometati centrifuge za obogaćivanje urana.

Smatra se da je virus podmetnut od nekoga tko radi u napadnutim organizacijama jer je virus napadao industrijske sisteme koji iz sigurnosnih razloga nisu priključeni na internet pa su zaključili da je virus, namjerno ili slučajno, podmetnut pomoću USB-a. Sumnja se da je virus mogabo biti proširen od zajedničkog dobavljača napadnutih organizacija.

Zbog neobičnosti ovog virusa i mogućnosti da pronađe do sada nepoznate slabe točke Windowsa, mnogi smatraju da je Stuxnet jedan od najsofisticiranijih kompjutorskih virusa do sada, no Tom Parker, iz osiguravajuće tvrtke Securicon tvrdi da pojedini djelovi virusa nisu uopće napredni. Orla Cox iz osiguravajuće tvrtke Symantec se slaže s njim, no tvrdi da je virus, kad se cjelokupno pogleda, itekako sofisticiran.

Vezane vijesti

Mit da antibiotici liječe prehladu i dalje živi

Mit da antibiotici liječe prehladu i dalje živi

Četvrtina ljudi u Britaniji pogrešno vjeruje da antibiotici liječe kašalj i prehladu, iako oni ne djeluju na viruse koji uzrokuju većinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika