15.02.2011. / 19:51

Autor: Hina

Odlazak Lastana: Preminuo istaknuti autor stripova i crtač Ivica Bednjanec

Istaknuti hrvatski crtač i cijenjeni strip-autor Ivica Bednjanec preminuo je danas u Zagrebu u 77. godini, priopćio je večeras zagrebački nakladnik Školske knjige, d.d.

Ivica Bednjanac (Foto:Marko Prpić/Večernji list/Pixsell)Ivica Bednjanac (Foto:Marko Prpić/Večernji list/Pixsell)Istaknuti hrvatski crtač i cijenjeni strip-autor Ivica Bednjanec preminuo je danas u Zagrebu u 77. godini, priopćio je večeras zagrebački nakladnik Školske knjige, d.d.

Ivica Bednjanec je autor popularnih strip-albuma “Jasna i osmoškolci”, “Durica”, “Genije”, “Nježni sport” te je bio klasik hrvatskoga stripa, uz koji su odrastale poslijeratne generacije, ističu u Školskoj knjizi.

Bednjančeva velika produktivnost i želja da uvijek dobro komunicira s publikom u zornoj čitljivosti njegova rada priskrbili su mu epitet “pučkog zabavljača” i autora koji se ponajprije obraća djeci. Od 1967. godine, puna tri desetljeća, objavljivao je popularnog “Lastana” i serijal “Osmoškolci i genije” u školskom časopisu "Modroj lasti".

Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena.

Rodio se u Zagrebu 1934. godine, a diplomirao je na višoj Grafičkoj školi 1962. godine. Prve je stripove objavio 1952. godine. Bavio se i grafičkim dizajnom, a prvu nagradu dobio je 1957. godine za strip "Crveni se šuma".

Jednu od zadnjih većih izložbi priredila mu je Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu.

Osebujan talent Ivice Bednjanca cijeloga se života "brusio" u jedinstvenom rukopisu i crtežu, a u nasljeđe nam je ostavio preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, navode u Školskoj knjizi.

Posljednji ispraćaj Ivice Bednjanca bit će u petak, 18. veljače, u 13,20 na groblju Miroševac.

Komemoracija u spomen Ivici Bednjancu obržat će se u ponedjeljak, 21. veljače, u 12 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, izvijestila je Sonja Brhanić iz Odnosa s javnošću Školske knjige d.d.

Komentari

registracija
23/10/09

spinner, 15.02.11. 22:37

ode još jedna zagrebačka i hrvatska legenda...


registracija
30/9/09

davor12345, 15.02.11. 22:38

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika