16.02.2011. / 10:16

Autor: Deutsche Welle

Berlusconi ima razloga za zabrinutost: Sve afere talijanskog premijera

Protiv premijera Silvija Berlusconija bit će pokrenut sudski postupak. Njega se optužuje za odnose s maloljetnim prostitutkama i zlouporabu vlasti, no ovo možda neće biti posljednje suđenje talijanskom političaru

Silvio BerlusconiSilvio Berlusconi74-godišnji talijanski premijer se optužuje za zlouporabu vlasti jer je u svibnju prošle godine na njegovu osobnu intervenciju odlazak u zatvor zbog krađe izbjegla 17-godišnja Marokanka zvana "Ruby". Inače, po njoj je i ova afera dobila ime "Rubygate".

Berlusconi priznaje te navode, ali tvrdi kako se radilo o sprečavanju izbijanja diplomatskog incidenta, budući da je vjerovao kako je Ruby nećakinja bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Osim toga, Berlusconi je optužen i za odnose s maloljetnim prostitutkama. I tu se radi o Ruby. Njezini su telefonski razgovori prisluškivani i iz njih proizlazi da je već u dobi od 16 godina zajedno s drugim prostitutkama sudjelovala u raskalašenim zabavama u premijerovoj vili u Milanu.

I Berlusconi i Ruby opovrgavaju da su imali seksualne odnose.No, istražna sutkinja smatra da za obje točke optužbe postoji dovoljno dokaza te da zato može biti pokrenut hitni postupak protiv premijera. Ubrzana procedura je prema talijanskim zakonima moguća ako sud ocijeni da je prikupljeno dovoljno dokaza. Za zlouporabu vlasti prijeti mu kazna od 12, a za prostituciju s maloljetnicom tri godine zatvora.

I službene i privatne afere

Ovo nije prvi pokušaj izvođenja Silvija Berlusconija pred sud, no on se uvijek pozivao na imunitet. Postupak protiv njega zbog sumnji u korupciju privremeno je obustavljen 2008. godine, jer mu je jedan novi sporni zakon davao imunitet. Talijanski Ustavni sud u međuvremenu je ukinio dio odredbi tog zakona, što znači da bi protiv premijera moglo biti pokrenuto još nekoliko postupaka. Recimo, zbog davanja 600.000 dolara mita britanskom odvjetniku Davidu Millsu 1998. godine za lažno svjedočenje u suđenjima protiv Berlusconijevog medijskog koncerna.

Dva daljnja slučaja zbog kojih bi se predsjednik talijanske vlade mogao naći pred sudom odnose se na utaju poreza. Berlusconijeva sklonost zgodnim i mladim djevojkama već ga je nekoliko puta dovela u nezgodnu situaciju. Tako je kao kandidatkinje svoje stranke na izborima za Europski parlament 2009. godine progurao tri mlade ljepotice: jednu televizijsku voditeljicu, jednu glumicu i jednu pjevačicu. Njegova tadašnja supruga Veronica Lario podnijela je nakon toga zahtjev za razvod braka. Prethodno je burne reakcije izazvala i njegova navodna afera s maloljetnom učenicom iz Napulja. Berlusconi je bio čak gost na proslavi rođendana 18-godišnjakinje, koja ga je, prema vlastitim navodima, zvala "papi". Premijer je opovrgavao vezu s djevojkom, dok je njegova supruga javno govorila da se on "sastaje s maloljetnicom".

Talijanima je dosta

Nakon svih tih ispada Talijanima je očito dosta njihovog premijera. U nedjelju (13.2.) je širom Italije protiv Berlusconija prosvjedovalo na stotine tisuća žena. One su tom prilikom upozorile na mnoštvo neriješenih problema poput državnih dugova, nezaposlenosti i vala izbjeglica dok njihov predsjednik vlade istodobno novinske stupce puni skandaloznim vezama s "lakim" djevojkama. Čak i ako Berlusconi ne bude osuđen, njegova politička sudbina će biti vrlo neizvjesna. Katolička crkva i poduzetnici već su se ogradili od njega, a od stranih državnika uže kontakte s njim još jedino održavaju ruski premijer Vladimir Putin i libijski predsjednik Gadafi.

Sudski postupak u slučaju "Rubygate" počinje 6. travnja u Milanu, a sudsko vijeće je sastavljeno od tri sutkinje.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika