Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Mladen Pleše

DEMONTAŽA PAŠALIĆA

Raspored snaga unutar HDZ-a s Glavašem kao glavnim tajnikom stranke

Pašalić je u srijedu 23. travnja susreo Vladimira Šeksa koji mu je pošao u susret pružajući mu ruku na pozdrav. Pašalić mu je međutim odbio dati ruku. Prošao je pokraj njega procijedivši "odj…".Pašalić je u srijedu 23. travnja susreo Vladimira Šeksa koji mu je pošao u susret pružajući mu ruku na pozdrav. Pašalić mu je međutim odbio dati ruku. Prošao je pokraj njega procijedivši "odj…".U subotu 27. travnja prije podne Ivo Sanader zaprepastio je sve: svoje najvjernije pristalice, ali još puno više svoje protivnike. Sanader je, iznenađujućom odlučnošću, demonstrirao snagu i spremnost da ide do kraja u obračunu s Ivićem Pašalićem i njegovom klijentelističkom sljedbom. Protivno orkestriranim najavama nekih medija i Pašalićevih suradnika, Ivo Sanader je u samo nekoliko sati, na prepad, stavio pod nadzor Predsjedništvo HDZ-a. Zahvaljujući statutarnim ovlaštenjima Sanader je u petak uvečer saznao hitnu sjednicu Predsjedništva na koju, zbog nedostatka vremena, nisu stigli doći Ivan Šuker, Branimir Lukšić i Krešimir Ćosić, svi iz Pašalićeva tabora. I bez njih, odnosno uz njihovo telefonsko izjašnjavanje, Predsjedništvo HDZ-a donijelo je najprije odluku da se smjesta sazove izborna skupština “Katarine Zrinske”, zajednice žena HDZ-a čija predsjednica automatski postaje članica Predsjedništva HDZ-a. Istog trenutka kada je Predsjedništvo donijelo tu odluku, dosadašnja predsjednica Udruge, a sada zamjenica predsjednika stranke Jadranka Kosor spustila se kat niže, u prostorije gdje su članice Udruge samo čekale znak da izaberu novu predsjednicu. Unatoč tome što su se u sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma sjurile Đurđa Šušak, Zdravka Bušić i još neke pripadnice Pašalićeva klana, koje su pokušale onemogućiti izbor nove predsjednice, po žurnom postupku na tu funkciju izabrana je liječnica i saborska zastupnica Karmela Caparin, inače pripadnica Sanaderove frakcije. Time je Sanader samo šest dana nakon Sabora HDZ-a osigurao prevagu u Predsjedništvu stranke.
Dok je još trajao izbor predsjednice zajednice žena HDZ-a, Predsjedništvo HDZ-a donijelo je još jednu, jednako važnu odluku kojom je Sanader zacementirao svoju prevlast u stranci. Razriješilo je dužnosti sve stranačke funkcionare koje su na te dužnosti izabrala tijela kojima je istekao mandat na VII. Saboru HDZ-a. Tako su razriješeni Ivan Penić i Marija Bajt, koji su bili na čelu Središnjeg odbora, ali, što je puno važnije, smijenjeni su i glavni tajnik stranke Jozo Škara, koji je po funkciji bio član Predsjedništva, i njegov zamjenik Krešimir Alerić. Budući da će Sanader već za nekoliko dana imenovati novog tajnika stranke, dakako, iz redova svojih pristalica, osigurat će još uvjerljiviju prevlast u vrhu stranke. Nakon Sabora Pašalić je, posebice kroz Večernji list i Jutarnji list, ali i preko nekih napisa u Novom listu, Vjesniku i Slobodnoj Dalmaciji, stvarao dojam da je odnos snaga u Predsjedništvu izjednačen, a da u Središnjem odboru ima veliku prednost. U Predsjedništvo su, naime, s Pašalićeve liste ušli Ivan Šuker i Božidar Kalmeta kao izabrani potpredsjednici, te Krešimir Ćosić, Dario Vukić i Branimir Lukšić. Sa Sanaderova popisa članovi Predsjedništva postali su Andrija Hebrang, Marijan Mlinarić i Ante Bagarić, a po funkcijama u njega ulaze još Ivo Sanader i njegova zamjenica Jadranka Kosor. Namjerno se međutim “zaboravljalo” da će Predsjedništvo biti kompletirano s još četiri člana, od kojih je samo Hrvoje Zoričić, predsjednik Mladeži HDZ-a, Pašalićev igrač. Dvoje, od troje, koji automatski postaju članovi Predsjedništva, na Sanaderovoj su strani: Vladimir Šeks kao predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a te Karmela Caparin kao predsjednica ženske Udruge “Katarina Zrinska”. Dakle Sanader je već u subotu 27. travnja imao prevagu od 7 naprama 6, a ta će se prednost još i povećati kada umjesto Jose Škare za tajnika stranke bude izbran netko od Sanaderovih bliskih suradnika, navodno Branimir Glavaš. Tada će Sanader imati uvjerljivu većinu od 8 prema 6. No vremenom će Sanader još više ojačati svoju poziciju: oni koji bolje poznaju Ivana Šukera i Božidara Kalmetu, uvjereni su da oni neće dugo podnositi boravak u gubitničkom taboru. Njihove su ambicije prevelike da bi ih žrtvovali za bilo koga, pa i Ivića Pašalića, koji im je dosada najviše pomagao u političkoj promociji.
. Ivića Pašalića iznimno je teško pogodio poraz na VII. Saboru HDZ-a, njegov prvi veliki javni posrtaj u političkoj karijeri. No subotnji pohod Sanadera na njegove pristalice Pašalića je politički dokusurio. Toliko snažno da je izgubio samokontrolu kojom se toliko dičio. Javno je najavio Sanaderu rat, tvrdeći da je njegovo strpljenje isteklo već na Saboru stranke.
No već i nekoliko dana ranije Pašalić je pokazao da je potpuno izgubio živce. Na ulasku u zgradu Sabora na Markovu trgu, Pašalić je u srijedu 23. travnja susreo Vladimira Šeksa koji mu je pošao u susret pružajući mu ruku na pozdrav. Pašalić mu je međutim odbio dati ruku. Prošao je pokraj njega procijedivši “odj…”. Svjedoci tvrde da se zatečeni Šeks ipak brzo snašao te da nije ostao dužan: uzvratio mu je na isti način, još grubljom psovkom. Taj verbalni okršaj Pašalića i Šeksa najbolje potvrđuje da su se ionako napeti odnosi u vodstvu HDZ-a, nakon pobjede Ive Sanadera, još više zategnuli.
Nakon što se djelomice osvijestio od izbornog poraza i šoka, ali ne i oporavio – što svjedoče oni koji su kontaktirali s njim proteklih dana, Ivić Pašalić, uz pomoć članova svog izbornog stožera, ali i uz asistenciju nekih medija, nastojao je stvoriti dojam kako je on pravi pobjednik Sabora HDZ-a, a ne Sanader, koji da je zapravo veliki gubitnik. Njegove pristalice obasipaju medije bajkama kako će Ivić Pašalić, a ne Ivo Sanader upravljati HDZ-om, a krunski dokaz za to trebala je biti fešta koja je organizirana u četvrtak 24. travnja uvečer u zagrebačkom restoranu “Okrugljak”. Tamo je Ivić Pašalić okupio svoj izborni stožer i pristalice, koji su se, uz bogatu trpezu i tamburaški orkestar, međusobno uvjeravali da su pobijedili, da nisu gubitnici, štoviše da će svi zajedno, kao da se ništa nije dogodilo, nastaviti upravljati HDZ-om. Pašalićev govor, opisuju svjedoci, nije bio ni izdaleka tako samouvjeren kao na Saboru HDZ-a, bio je prepun demagoških fraza i hinjenja zadovoljstva zbog “ostvarenih, izvanrednih izbornih uspjeha na Saboru”, ali i pokazivanja zubi i otvorenih prijetnji “Sanaderu i njegovima” da neće bez otpora promatrati eventualne pokušaje “čistki i obračuna”. Pašalić je obećao zaštitu svojim sljedbenicima te najavio da će nastaviti voditi “izvornu i autentičnu politiku HDZ-a i predsjednika Tuđmana” bez obzira što o tomu mislili njegovi politički protivnici. U ime Pašalićevih sljedbenika “slavljeniku” se obratio Bosiljko Mišetić, novi član Središnjeg odbora HDZ-a. Obećao je u ime Doktorove momčadi da neće odustati od puta kojim su krenuli, da će ga vjerno slijediti do konačne pobjede. Nakon toga društvance se opustilo, te uz janjetinu i tradicionalan glazbeni repertoar, među kojima najistaknutije mjesto imaju pjesme poput “Jure i Bobana”, slavodobitno zaključilo da će uskoro do kraja kapitalizirati “trijumf na Saboru”.
Farsa koju su smislili Pašalićevi rashodovani tajni policajci, specijalisti za obavještajno psihološko ratovanje, međutim vrlo je prozirna: Pašalić je tom lakrdijom pokušao povratiti samopouzdanje koje je izgubio, ohrabriti svoje utučene, dezorijentirane i dobrano uzdrmane pristalice, ali i demonstrirati u javnosti kako jedino on ima razloga slaviti. No teško da će itko razuman nasjesti na tu najnoviju podvalu Pašalićeva tabora, premda se već danima dio medija utrkuje uvjeriti javnost kako će Sanader biti tek lutka na koncu koji će, preko svojih ljudi u vodstvu HDZ-a, potezati Ivić Pašalić.
Takve tvrdnje doista su apsurdne jer dvije najvažnije funkcije, predsjednika stranke i njegova zamjenika, obnašaju upravo Ivo Sanader i njegova kandidatkinja Jadranka Kosor. Njih dvoje će sasvim sigurno, kako je to uostalom uobičajeno u svim strankama, određivati kojim će putem HDZ te određivati kadrovsku politiku, pa nebulozno zvuče tvrdnje da će Sanader biti zarobljenik Doktorova tima. Tim više što su Ivić Pašalić i Ljerka Mintas-Hodak, dakle udarne pesnice antisanaderovske frakcije, doživjele poraze i neće biti niti u jednom relevatnom političkom stranačkom tijelu, dakle niti u Predsjedništvu, a niti u Središnjem odboru HDZ-a u kojemu će za razliku od njih, sjediti upravo Ivo Sanader i Jadranka Kosor.
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dobio je ovih dana nove, uvjerljive dokaze da je klan Ivića Pašalića namjeravao manipulirati VII. Izbornim saborom HDZ-a. Nacional je saznao da novo vodstvo HDZ-a raspolaže informacijama koje upućuju na povezanost tajnika HDZ-a Jose Škare s Marinom Marinović, vlasnicom tvrtke “Pamakod” koja je dobila posao izrade vjerodajnica i akreditacija za VII. Izborni sabor HDZ-a. Supruga Jose Škare, koja je zaposlena u marketingu Hrvatske televizije, već dulje surađuje s Marinom Marinović, koja, uz ostalo, sudjeluje u realizaciji “Porina”, pa ju je zapravo ona angažirala na izradi dokumenata za Sabor. To, dakako, u normalnim okolnostima ne bi predstavljalo nikakav osobit problem, da se u međuvremenu nije otkrilo da je Joso Škara Pašalićeva krtica koja je vukla poteze za Doktorov račun. Sumnje u Škarinu objektivnost definitivno su se potvrdile kada je otkriveno da su se, uoči tiskanja akreditacija, u jednom zagrebačkom restoranu sastali Marina Marinović, Joso Škara i Ivić Pašalić. Ta je vijest izazvala pravi šok i zaprepaštenje u Sanaderovu stožeru: sumnje da će Pašalićevi sljedbenici pokušati izvesti nešto mimo Statuta i protokola pokazale su se opravdanima. Stoga je Sanader odlučio da Branimir Glavaš, praćen zaštitarima osječke tvrtke “Borbaš security” te Živkom Nenadićem i Bertom Paračem, koje je kontroliraju završne pripreme za Sabor, a Glavaš je iznenadio Josu Škaru u trenutku kada je u prostorijama “Pamakoda” trebao preuzeti vjerodajnice i akreditive od vlasnice Marine Marinović. Na taj način željelo se utvrditi je li otiskan potreban i dogovoren broj akreditacija. Pokazalo se da je noćni prepad u petak 19. travnja bio potpuno opravdan: Glavaš je novinarima nakon te akcije pokazao oko 150 iskaznica viška za redare i organizatore te oko stotinjak akreditacija viška za goste koje je pronašao kod Škare. Time su se potvrdile sumnje da će se u dvoranu “Lisinski”, gdje se održavao Sabor, pokušati ubaciti i oni koji ni po kojoj osnovi nisu trebali nazočiti Saboru. Njihova je zadaća bila, tvrde u Sanaderovu taboru, da ometaju rad Sabora, da bučno podržavaju Pašalića i njegove sljedbenike, a zvižde i protestiraju protiv Sanadera i njegovih pristalica. Upravo zbog takvih “padobranaca” u Sanaderovu taboru pribojavali su se da će Pašalićevi sljedbenici, ako dožive poraz, izazvati sukobe i nerede i tako onemogućiti potvrdu Sanaderove pobjede.
Upravo zbog vremena koje radi za Sanadera, a ne za Pašalića, nitko, naime, ne uživa u mazohizmu gubitnika, i situacija u Središnjem odboru HDZ-a vrlo brzo će se preokrenuti u korist Sanadera. U Odbor će uskoro ući po dva zastupnika iz svakog županijskog odbora te predsjednici brojnih hadezeovskih udruga tako da će on brojati gotovo sto članova. A u takvoj situaciji posve je nevjerojatno da većina članova Središnjeg odbora neće priznati izborne rezultate te da će odricati legitimitet Ive Sanadera. Sasvim sigurno Sanader neće žuriti s konstituiranjem Središnjeg odbora: vrijeme radi za njega i on će sustavno lomiti najslabije karike u Pašalićevu lancu. Kako će vrijeme odmicati tako će oni biti sve ranjiviji: Sanader je taj koji će sastavljati liste za sljedeće parlamentarne izbore, a tu priliku htjet će propustiti tek nekolicina najvjernijih Pašalićevih pristalica.
Posljednji istupi Ivića Pašalića pokazuju da su bila lažna njegova obećanja da će biti, ako je to interes stranke, i portir u HDZ-u. Sada se potvrđuje da je Pašalićev jedini cilj destabilizirati stranku, produbiti sukobe u njoj i izazvati raskol: to je, naime, jedini način da prikrije svu tragiku svog poraza. Fućka se Pašaliću za HDZ: njegova je zadaća sačuvati privilegije svoje klijentelističke sljedbe. A ulog je doista enorman: valja sačuvati golemo bogatstvo i privilegije koje su se prigrabile za desetogodišnje vladavine HDZ-a. Zbog toga u obrani tih stečevina Pašalić i njegove pristalice neće birati sredstva. Tim više što je i Pašalić svjestan, da će, ne bude li u tomu uspio, biti prvi na listi žrtvovanih: ako ih ne može zaštiti, njegovi će ga poslušnici bez milosti odbaciti i potražiti nekoga drugoga, snažnijeg i utjecajnijeg, koji će ih znati obraniti.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika