Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Mladen Pleše

Istarski župan o novim nasrtajima na Istru

Tuđman je imao više razumijevanja za Istru od Račana

Tragično je da glavni ljudi nove vlasti svojim ponašanjem doprinose stvaranju atmosferu koja je iznimno opasna za cijelo društvo: žao mi je to reći jer su sve to moji politički prijatelji s kojima sam puno toga zajedno prošao, no oni vode suicidalnu politiku

Ivan Jakovčić, župan Istarske županije i predsjednik IDS-aIvan Jakovčić, župan Istarske županije i predsjednik IDS-aNajava da će u Hrvatskoj vrlo brzo doći do novog teritorijalnog preustroja po kojemu će biti ukinuto svih 21 županija izazvala je golemu nervozu u lokalnim organima uprave. To, naime, znači gubitak tisuća radnih mjesta, ali i utjecajnih pozicija na kojima su do sada bili uhljebljeni mjesni moćnici. Takve najave najviše su briga izazvale u Istri jer su se čuli prijedlozi da se Istra uključi u Primorsko-goransku ili neku još širu regiju. Kako se to poklopilo s prijetnjama da će novi izborni zakon zbrisati s nacionalne scene regionalne stranke, Ivana Jakovčića, župana Istarske županije i predsjednika IDS-a, najsnažnije regionalne stranke u Hrvatsko, upitali smo kako ocjenjuje najnovije inicijative službenog Zagreba i kako se one doživljavaju u Puli.
“U sadašnjoj vladajućoj koaliciji postoje političke snage koje zagovaraju regionalni ustroj u kojem bi Istra nestala kao jedinica regionalne uprave. Čak je i Franjo Tuđman rekao da HDZ uvažava Istru kao zasebnu regionalnu cjelinu i ne želi sukobe, premda je HDZ bio tvrdokorni protivnik regionalizma. Istodobno ima najava iz vladajuće koalicije da bi se izbornim zakonodavstvom i inženjeringom moglo IDS izbaciti s nacionalne političke scene. O tome mogu razmišljati samo političke budale koje nemaju osjećaja za politička promišljanja. Ako Istri pokušaju oduzeti regionalni identitet, ako se još i IDS pokuša izbaciti iz igre, onda se širom otvaraju prostori za opasne sukobe. U tom slučaju političko djelovanje IDS-a prebacit ćemo na županijske skupštine, općine i gradove, što, naravno, nije ni izbliza ono što je parlament, ali će to biti iznimno zahtjevan poligon za vlast u Zagrebu. Nadam se da kolege iz petorke neće ignorirati Istru i da nas neće gurati u zagrljaj HDZ-a koji Istru, za razliku od nekih u vladajućoj koaliciji, priznaje kao posebnu regiju. Stoga još jednom upozoravam prijatelje u Zagrebu da samo želimo odlučivati o svom novcu i resursima, a Zagrebu prepuštamo da vodi državnu politiku.”
NACIONAL: Takvi prijedlozi opravdavaju se standardima EU koji traže da regije imaju najmanje 800 tisuća stanovnika. – Regionalizam i ono što Europska unija traži od zemalja koje ulaze u EU dva su različita pojma. Naime, regije koje imaju svoju potpuno izgrađenu osobitost – od povijesne, kulturne i ekonomske do razvojne – i statističke regije kakve zahtijeva EU dva su potpuno različita pojma.
Nedvojbeno je da će EU tražiti da Hrvatsku podijelimo na nekoliko makroregija. Bilo bi logično da Vlada razmišlja o jadranskoj regiji, koja bi išla od Umaga do Dubrovnika, zatim o središnjoj regiji koja bi obuhvatila Zagreb, Karlovac, Varaždin i Koprivnicu te istočnoj Hrvatskoj s Osijekom, Slavonskim Brodom, Vinkovcima, Vukovarom. Mislim da bi tri takozvane statističke regije bile dovoljne da zadovoljimo standarde EU. Unutar njih Istra mora postati jedna od jedinica regionalne samouprave sa svim ovlastima koje su predviđene u Ustavu. Kada se to ostvari, IDS će biti spreman razgovarati o svemu, pa i o ponovnom ulasku u Vladu.
NACIONAL: Neće li se zbog novog regionalnog ustroja obnoviti sukobi između Istre i Vlade u Zagrebu? – U ovom trenutku odnosi između Pule i Zagreba su u čudom statusu quo. IDS, kao stranka koja dominira u Istri, ne želi rušiti Vladu nego će je poduprijeti u njezinim reformskim zahvatima. No tu potporu ne treba shvatiti kao “carte blanche” da Vlada radi što hoće. Stoga zadržavamo pravo da upozoravamo na ono s čime se ne slažemo. Očekivao sam kvalitetniju suradnju s Vladom, no na žalost prošla je gotovo godina dana otkako sam župan, a još nisam razgovarao s premijerom Ivicom Račanom o istarskim problemima. Nisu ispunjena ni mnoga obećanja koja su mi dali neki moji bivši kolege ministri. Zbog toga u Istri prevladava uvjerenje da neki problemi nisu riješeni zbog sporosti Vlade i zbog izostanka političke volje da se pomogne Istri.
NACIONAL: U čemu vas Zagreb ne podržava? – Najvažnija pitanja su dovršetak izgradnje Istarskog ipsilona, prenamjena vojnih objekata u gospodarske objekte te početak gradnje nove bolnice u Puli. Nevjerojatno je što u trenutku kada se iz MORH-a namjerava otpustiti 15 tisuća zaposlenih, nema sluha i volje da se brzom prenamjenom vojnih objekata u južnoj Istri omogući brži gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Već dvije godine tražimo od MORH-a da nam ustupi oko 1000 hektara iznimno atraktivnog zemljišta koje može u vrlo kratkom roku i u najvećoj mjeri odmah biti prenamijenjeno za turizam. Postoji veliki interes investitora. Vrlo jasno smo rekli da prihvaćamo sva rješenja samo da dođe do investicija koje jamče gospodarski rast. Tražimo samo ovlasti da sami upravljamo svojim resursima, a ne novac. Ne mogu razumjeti da se Vlada ne boji tako opasne bombe od više tisuća novo nezaposlenih. Dajemo jamstva da ćemo na tim objektima u sljedećih nekoliko godina ostvariti investicije od milijardu eura i otvoriti gotovo deset tisuća radnih mjesta. Kad to napiše i potpiše župan, mislim da je vrijedno pažnje. Međutim još nisam dobio odgovor od Vlade i MORH-a. Sve to dokazuje zabrinjavajuću neefikasnost Vlade i nefunkcioniranja sustava.
NACIONAL: Zabrinjavaju li vas signali iz Italije gdje pojedinci iz ekstremne desnice opet posežu za Istrom? – Talijanska desnica i sadašnja vlada u Italiji nisu pokazale nikakav senzibilitet prema Istri i politici koja se u njoj vodi. Pozorno pratimo što se zbiva i neke poruke što nam dolaze iz Rima za nas su neprihvatljive. Međutim, kako je riječ o drugoj državi i mogućim diplomatskim problemima, ne želimo prenagliti. Zabrinjavaju nas signali koji pokazuju da Italija ima ambicije da sufinanciranje Talijanske unije iskoristi za političke igre i kadroviranje u Uniji, što je za nas u IDS-u i Istri apsolutno neprihvatljivo.
NACIONAL: Jeste li nakon gotovo godinu dana od kada ste izašli iz Vlade još uvjereni da je to bila dobra odluka? – Samo je jedna loša strana tog poteza – Istra ponovno u najvišim državnim tijelima nema predstavnika. Odlazak Veljka Ostojića i mene stvorio je rupu koja nažalost nije popunjena ni kolegama iz drugih stranaka. Za IDS je međutim bilo višestruko korisno što sam izašao iz Vlade. U životu IDS-a, kao regionalne stranke, nastupila je druga faza u razvoju. Nakon što smo se deset godina borili za demokratizaciju Hrvatske i njezino približavanje Europi, u čemu smo, zajedno s ostalim strankama, uspjeli, IDS je svoje aktivnosti kompletno preusmjerio na Istru i sada se može baviti konkretnim problemima i projektima. Uz to pokazalo se da je krajnje vrijeme da predsjednik IDS-a dođe na čelo Istre.
NACIONAL: Što će to konkretno značiti za Istru? – Odlučni smo da do kraja mandata otvorimo pet tisuća novih radnih mjesta, počnemo graditi nove bolnice, kao ključni element razvoja istarskoga zdravstvenog sustava. Namjeravamo osnovati istarsko sveučilište, dovršiti izgradnju infrastrukture, ponajprije drugog kraka Istarskog ipsilona, te početi s plinofikacijom Istre. Počet ćemo i s izgradnjom istarskog eko-sustava, s naglaskom na educiranju građana za zaštitu okoliša. Zaokružit ćemo imidž Istre kao jedne od vodećih turističkih destinacija na Mediteranu najviše kvalitete, s vrhunskim vinima, poljoprivrednim proizvodima i hranom. Želimo pokazati da naša politika razvijanja stotina malih obiteljskih gospodarstava u sinergiji s velikim, hotelskim turizmom daje sjajne rezultate. Upravo dovršavamo makroplan istarskog turizma koji će definirati razvoj Istre u sljedećih 15-20 godina. Očekujemo da će porasti kvaliteta turističkih kapaciteta u Istri, što će možda smanjiti broj gostiju, ali povećati potrošnju. I na kraju, potvrdit ćemo se kao regija kulture: osnovat ćemo nekoliko kulturnih institucija. Uvjeren sam da ćemo uspjeti realizirati sve projekte.
NACIONAL: Svojedobno ste bili žrtva sukoba unutar vladajuće koalicije. Kako vam sada izgledaju sukobi vaših nekadašnjih partnera? – Tragično. Osobito sada s pozicije prvog čovjeka u Istri, kada sam se uvjerio da se može učinkovito organizirati vlast ne samo na razini županije, nego i države. Petorka se iscrpljuje sukobima između sebe i oko potpuno nepotrebnih stvari pa sam još više uvjeren da sam imao pravo kada sam napustio Vladu. Sigurno bih poludio da sam posljednjih mjeseci morao sjediti na sastancima koordinacije i slušati njihove svađe. Žao mi je to reći jer su to moji politički prijatelji s kojima sam puno toga prošao zajedno, no oni vode suicidalnu politiku. Svojim ponašanjem pridonose stvaranju atmosfere koja je iznimno opasna za cijelo društvo.
NACIONAL: Na što ciljate? – Na to da društvo u cjelini postane bolesno. Kada vidite što se događa u HDZ-u i u ostalim strankama, kada vidite kakvo je stanje u petorci, doista se može dogoditi da na sljedećim izborima glasuje vrlo malo građana. Ako se to dogodi, bit će to vrlo jasna poruka građanima: tko vas jebe! Zasigurno ću za mnoge biti odviše brutalan i izravan, ali jedino se tako naši političari mogu uvjeriti da se nad takvim većinskim raspoloženjem građana moraju itekako zamisliti. U situaciji u kojoj građani ne žele sudjelovati u političkom odlučivanju ili pak glasuju za najradikalnije opcije, to je iznimno opasno, posebice za naše društvo koje je u vrlo osjetljivoj fazi tranzicije: ekonomija nije stabilna, previše je nezaposlenih, mogu se dogoditi najrazličitiji potresi dramatičnih razmjera. Iz istarske perspektive stječe se dojam da hrvatski političari nemaju dovoljno osjećaja odgovornosti za sadašnju situaciju u državi. Jer ako nastave kao do sada, može se dogoditi da Hrvatsku nepovratno gurnu u ralje onih koji će je do kraja upropastiti.
NACIONAL: Može li vladajuća koalicija izvući Hrvatsku iz krize? – Bojim se da ovaj sastav Vlade neće napraviti velike pomake i neće ostvariti ciljeve. Bavljenje samim sobom i perifernim stvarima, ne rješavanje ključnih problema, kao što je privredni rast i nezaposlenost, neće po njih završiti dobro. Dok sam bio u Vladi, u šestorki nikada nismo ozbiljno raspravljali o stanju u gospodarstvu. To što Slavko Linić radi 24 sata na dan, a u njegove dobre namjere ne sumnjam, ne znači da će izvući Hrvatsku iz ove ekonomske situacije.
NACIONAL: Gdje je po vama izlaz? – IDS je spreman podržati manjinsku vladu koju bi sastavile dvije stranke, SDP i HSS ili SDP i HSLS. Uz uvjet da se obvežu na radikalne zahvate. Možda će se zbog te ideje neki moji kolege iz HNS-a i LS-a naljutiti na mene, no siguran sam da bi imali puno čišću situaciju, da bi vodeći ljudi bili odgovorniji jer ne bi mogli prebacivati odgovornost jedni na druge.
NACIONAL: Zbog sukoba s HSLS-om i HSS-om izašli ste iz Vlade, a sada predlažete da upravo oni budu okosnica nove vlade? – Time pokazujem da svojoj zemlji želim samo dobro. IDS je živcirao neke koalicijske partnere i kada smo to osjetili, povukli smo se iz Vlade. Pokazali smo da nam nije stalo do vlasti po svaku cijenu. Vrlo je časno i ugodno biti ministar, no ja se nisam rodio niti ću umrijeti kao ministar. Istodobno omogućili smo našim partnerima da se oslobode našeg tereta te da bez nas lakše funkcioniraju. Kada bi među vodećim strankama i političarima bilo većeg međusobnog povjerenja i manje taštine, kada bi se prestalo inzistirati na tomu da svaka stranka, bez obzira na kvalitetu kadrova, dobije neku funkciju, bilo bi najbolje dati mandat dvjema strankama da slože učinkovitiju vladu. IDS je spreman poduprijeti takvu, manjinsku vladu. Naravno uz obvezu da radikalnim metodama izvede zemlju iz krize.

Vezane vijesti

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika