18.02.2011. / 15:28

Autor: Hina

Razbijanje predrasuda: Muškarci pričaju više od žena, ali i lošije

Muškarci u danu izgovore više riječi od žena, ali slabije barataju jezikom u društvenim situacijama, ponavljaju riječi i daju neuvjerljive komplimente, kazali su britanski znanstvenici

Žene bolje komuniciraju od muškaraca i zapravo manje pričaju od njih, pokazala je britanska studija objavljena u petak.

Muškarci u danu izgovore više riječi od žena, ali slabije barataju jezikom u društvenim situacijama, ponavljaju riječi i daju neuvjerljive komplimente, kazali su britanski znanstvenici pošto su proučili način na koji muškarci i žene komuniciraju.

Znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru otkrili su da se muškarci i žene koriste sličnim jezikom kada razgovaraju o ozbiljnim pitanjima, ali velike razlike nastaju kada je u pitanju "čavrljanje" u društvu. Žene se u tome puno bolje snalaze, vještije i raznovrsnije barataju riječima, zaključili su istraživači.

"Puno je vjerojatnije da će se muškarci upustiti u razgovor razgovora radi i to reciklirajući svoje riječi i koristeći se suhoparnim rječnikom koji ne sadrži nove informacije", rekao je Geoffrey Beattie s manchesterskog sveučilišta.

Znanstvenici su u tjedan dana snimili pedesetak stvarnih razgovora muškaraca i žena s ozbiljnim i socijalnim sadržajem. Zatim su transkripte tih razgovora dali dobrovoljcima i dobrovoljkama, ali su iz njih izbrisali svaku petu riječ i zatražili ih da umjesto njih koriste svoje.

Muškarci su koristili nekoliko jednostavnih riječi u društvenim razgovorima, a ograničenost njihova vokabulara postala je još istaknutija kada je trebalo udijeliti kompliment. Pokazalo se da su njihovi komplimenti u 90 posto slučajeva predvidljivi i da su najkorištenije riječi - "ti", "stvarno" i "lijepo", dok su žene u istim situacijama bile puno detaljnije, manje predvidljive i time zvučale iskrenije.

Znanstvenici iz Machestera su također razbili mit o tome da žene "blebeću" i otkrili da su muškraci zapravo ti koji više brbljaju. U analiziranih pedeset i šest muško-ženskih razgovora pokazalo se da su samo u dva žene koristile više riječi, a u 24 su to činili muškarci. U ostalim slučajevima bili su podjednaki.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika