Objavljeno u Nacionalu br. 797, 2011-02-22

Autor: Dean Sinovčić

Jeff Bridges - povratak vesternu osebujnog filmskog individualca

Slavni američki glumac, koji je za ulogu ostarjelog kauboja u filmu 'True Grit' šesti put nominiran za Oscara, govori o svojoj reputaciji 'coolera' među glumcima, glazbenoj karijeri i suradnji s braćom Coen

Berlinale Jeff Bridges bio je jedna od zvijezda Filmskog festivala u Berlinu, gdje je predstavljen njegov novi film 'True Grit', koji je dobio deset nominacija za Oscara, a ovog tjedna stiže u hrvatska kinaBerlinale Jeff Bridges bio je jedna od zvijezda Filmskog festivala u Berlinu, gdje je predstavljen njegov novi film 'True Grit', koji je dobio deset nominacija za Oscara, a ovog tjedna stiže u hrvatska kinaVeć šesti put 61-godišnji Jeff Bridges nominiran je za Oscara, i to za ulogu u filmu “True Grit” koji su režirali braća Joel i Ethan Coen. Ovom nominacijom Bridges je i drugi put zaredom nominiran za Oscara, što ga je lani osvojio ulogom glazbenika u filmu “Crazy Heart”. Dodamo li tomu i njegove uloge u komercijalnim hitovima poput “Iron Man” i “Tron: Legacy”, on je jedan od najznačajnijih današnjih glumaca. Rođen je u filmskoj obitelji, otac Lloyd bio je poznati glumac, a majka Dorothy Dean TV glumica. Osam godina stariji brat Beau uspješan je televizijski i filmski glumac, ali Jeff je najpoznatiji i najuspješniji.

Nakon početne karijere u TV serijama već je za jednu od prvih filmskih uloga, u filmu “Last Picture Show” iz 1971., bio nominiran za Oscara, kao i tri godine kasnije za ulogu u “Thunderbolt and Lightfoot”, gdje je glumio sa Clintom Eastwoodom. Godinu kasnije snimao je “Rancho Deluxe”. Na ranču gdje je taj film sniman upoznao je Susan Geston, s kojom je i danas u braku. Imaju tri kćeri i Bridges često kaže da bez njezine neizmjerne podrške nikad ne bi uspio kao glumac. U to vrijeme filmskom scenom zagospodarili su Al Pacino, Robert De Niro i Dustin Hoffman, a Bridges je zbog ležernog pristupa glumi i životu (priznao je da s užitkom puši marihuanu) ostao nekako po strani.


Treći je put nominiran za Oscara 1984. za ulogu u “Starmanu” Johna Carpentera, a 1989. je filmom “Fabulous Baker Boys,” u kojem glumi s bratom i Michelle Pfeiffer, počela njegova uspješna komercijalna karijera (“Fisher King”, “Fearless”, “Blown Away”, “Arlington Road”, a posebno “Veliki Lebowski”), film braće Coen koji u to vrijeme nije bio osobito prihvaćen, a danas ga smatraju klasikom. Iako se činilo da će Bridgesova popularnost splasnuti nakon njegove 50. godine, dogodilo se upravo suprotno. Razgovarali smo prošlog tjedna u Berlinu gdje je prikazan vestern “True Grit”, koji ima deset nominacija za Oscara i ovog se tjedna počinje prikazivati u hrvatskim kinima kao “Čovjek zvan hrabrost”. Nastao je prema istoimenoj knjizi Charlesa Portisa iz 1968., kad je i prvi put ekranizirana, a za svoju ulogu John Wayne je dobio jedinog Oscara. Jeff Bridges u verziji braće Coen također glumi lovca na glave Roostera Cogburna, kojega će 14-godišnja djevojčica Mattie Ross (Hailee Steinfeld) angažirati da pronađe ubojicu (Josh Brolin) njezina oca.

NACIONAL: Kad ste lani osvojili Oscara, rekli ste da je to rezultat kumulativnog učinka, uspjeh filma "True Grit" također ste objasnili kumulativnim učinkom rada braće Coen. Je li to baš tako?

- Doista sam to rekao? Valjda sam to rekao onako, bez veze, a vi ste se toga odmah uhvatili. Zapravo, to što sam rekao o braći Coen i njihovu uspjehu bilo je glupo, jer su njih dvojica ipak osvojili četiri Oscara, što možemo smatrati popriličnim uspjehom. U ovom je poslu sve kumulativno. I to što sad sjedim s vama rezultat je kumulativnosti, moji dosadašnji filmovi doveli su me do toga da se toliko zanimate za mene. Kad sam lani osvojio Oscara, u govoru sam se prvo zahvalio roditeljima, jer sam njihov nastavak. I to je kumulativnost.

NACIONAL: Je li vam Oscar donio povoljniji položaj kod producenata?

- Ne znam, nadam se da ga sada imam. Očekivao sam da mi ponude što više dobrih scenarija. A potom zaključio da mi i bez toga nude jako dobre scenarije pa ne znam jesam li došao u povoljniji položaj. Oscarom sam privukao pažnju na stvari kojima se bavim mimo glume. Sigurno je da sam došao u povoljniji položaj glede svoje glazbe. Tema filma "Crazy Hearta" bila je glazba, a ja jako volim glazbu. Snimam album s T-Bone Burnettom, a zahvaljujući Oscaru sad privlačim medijsku pažnju na svoj glazbeni rad. Postao sam glasnogovornik organizacije No Kid Hungry jer se godinama angažiram za gladne ljude pa sam medijsku pozornost iskoristio i za taj projekt. Želim omogućiti bolji život i sebi, i svojoj djeci i unucima.
uloge osebujnih individualaca

NACIONAL: Bavite li se još uvijek i fotografijom?

U filmu 'Crazy Heart' Jeff Bridges glumi country
pjevača koji nastoji srediti
svoj život i karijeru nakon
što počne vezu s mladom
novinarkomU filmu 'Crazy Heart' Jeff Bridges glumi country pjevača koji nastoji srediti svoj život i karijeru nakon što počne vezu s mladom novinarkom- To možete vidjeti na mojoj internetskoj stranici jeffbridges.com. Na toj stranici naći ćete moje fotografije. Prije četiri godine objavio sam knjigu svojih fotografija "Pictures by Jeff Bridges". U uredu u svojoj kući imam policu sa scenarijima više od 50 filmova uvezenima u kožu. Svaki taj uvezeni scenarij ima i dio s mojim crno-bijelim fotografijama. Te me slike podsjećaju na to koliko sam se veselio snimajući filmove. Sve su to divna sjećanja, dovoljno je da pogledam nekoliko fotografija i sjetim se veselja i suza što ih je izazvao neki film.

NACIONAL: Čini se da ste s vremenom dobivali sve bolje uloge?

- Zaista sam sretan što sam glumio u nekim sjajnim filmova. Često kažem: "Pa ovaj film je imao sjajnu priču". Radio sam i s odličnim redateljima i glumcima, zato i jesam sretan. Posljednjih godina, osobito s filmovima "Crazy Heart" i "True Grit" sve se to i nastavilo. Postoje sličnosti između uloga koje sam nekoć imao i onih koje sada dobivam. To su uloge osebujnih individualaca.

NACIONAL: "True Grit", kojim ste zaradili novu nominaciju za Oscara, vestern je. Je li ovo dobro vrijeme za vesterne?

- Nadam se. Nisam puno glumio u vesternima, ali se jako dobro sjećam jednoga, "Heaven's Gate" iz 1980. Michaela Cimina. Taj je film zabio zadnji čavao u lijes vesterna. Europski novinari više su ga cijenili nego američki. Moj otac Lloyd Bridges kudikamo je više od mene glumio u vesternima, bio je sjajan kauboj. Znali smo zajedno jahati, bilo je to divno.

NACIONAL: Što je prava hrabrost?

- Poštovanje određenih načela. To se odnosi i na privatni život i na glumačku karijeru. U ovom filmu svi su likovi hrabri, svaki na svoj način. Zbog toga i jest popularan.

NACIONAL: Imate podvojeno mišljenje o pravoj hrabrosti u novijoj američkoj povijesti?

- To se ne odnosi samo na Ameriku. Hrabrost može svakoga inspirirati. U Americi u novije vrijeme lako odustajemo kad se nađemo pred problemima. Lakše nam je razvesti se i naći drugu ženu nego riješiti bračne probleme.
umjetnička posebnost braće coen

NACIONAL: Kako je nastala vaša suradnja s braćom Coen na "True Grit"?

- Ethan Coen nazvao me i rekao da žele snimiti "True Grit". Odmah sam pristao jer su oni sjajni redatelji, ali sam ga pitao zašto rade remake. Ethan mi je rekao da ne žele to nego snimiti film prema knjizi "True Grit". Rekao mi je da ju pročitam pa ćemo razgovarati. Kad sam ju pročitao, sve mi je bilo jasno. Kao da čitam scenarij idealan za film braće Coen. Neobična priča, neobični likovi i neočekivani obrati. Nakon toga više nisam obraćao pažnju na Johna Waynea jer je ovo posve nov film.

NACIONAL: S braćom Coen ste 1997. snimili film "Veliki Lebowski". Koliko su se otada promijenili?

Bridges i sinovi Pokojni glumac Lloyd Bridges,
zvijezda 40-ih i 50-ih godina, sa sinovima, glumcima Beauom i JeffomBridges i sinovi Pokojni glumac Lloyd Bridges, zvijezda 40-ih i 50-ih godina, sa sinovima, glumcima Beauom i Jeffom- Ne previše. Pogledate li odjavnu špicu, vidjeti ćete da i dalje rade s istim ljudima. Roger Deakins je snimatelj, on je snimao i "Veliki Lebowski", Mary Zophres je kostimografkinja, a i ostali suradnici su isti, kao i pristup poslu. Oni se uvijek okruže umjetnicima čiji rad jako cijene i puste ih da obave posao. Oni su poput jahača konja koji puste suradnike da naprave i prilagode sedlo, a oni uzjašu tog konja. Tek su mi tu i tamo sugerirali male promjene u glumi, ništa više. Na snimanju "Lebowskoga" ponekad smo improvizirali, ali ja sam se uvijek držao scenarija. To je kao kod glazbe. Možete improvizirati svirajući Bacha, ali zašto? Tako je i s braćom Coen, čemu improvizirati kad imate sjajan scenarij.

NACIONAL: Jesu li oni posebni u današnjem filmu?

- Jesu. Već samim tim što su dvojica. Danas postoje dva izraza za redatelje. Jedni su cool, dobri, a drugi hot, također dobri. Braća Coen su cool, a drugi redatelji s kojima sam radio su hot. Izraz hot znači pun entuzijazma. Braća Coen su sušta suprotnost, posve su opušteni. I to daje odlično rezultate. Imam brata, jako ga volim, ali ne mogu zamisliti da radim na istom projektu s njim. Zato sam mislio da će se braća Coen razmimoilaziti u razmišljanju. Naprotiv, jako je mirno. Na snimanju "Velikog Lebowskog" pitao sam ih: "Kako uspijevate tako funkcionirati?" Objasnili su mi da se godinu dana pripremaju pišući scenarij. I zato nema svađa na snimanju.

NACIONAL: Zar se kod njih ne osjeća entuzijazam?

- Kod njih ima malo enzuzijazma, ali to malo zapravo je puno. Scottu Cooperu je "Crazy Heart" prvi film koji je režirao i napisao scenarij. On je bio hot, stalno je skakao, bio pun entuzijazma. Ali to je bilo divno, njegov entuzijazam ulije vam dodatno samopouzdanje.
'Veliki lebowski' prepoznat
u europi

NACIONAL: Kada mi novinari pitamo braću Coen da nam objasne svoj film, oni kažu - priča nam je bila zanimljiva i to je sve. Kako su oni vama objasnili svoj film, osobito mračne strane priče?

- Uvijek sam volio njihove filmove, ali, u pravu ste, oni kao da žele misterioznost oko svog rada pa ne pričaju puno o njemu. To čini njihov cool stil o kojem sam govorio. Njihova opskurnost pokazuje da o filmu treba govoriti publika, a ne oni.

NACIONAL: Dude, lik iz "Velikog Lebowskog", jedna je od vaših najpoznatijih uloga. Za vas kažu da ste i privatno kao Dude, ležerni i opušteni.

- To je lik iz tako dobrog filma. Čak postoji i Big Lebowski Film Festival gdje se okupljaju obožavatelji tog filma, koji sam nekoliko puta posjetio. Oduševljeni su kad me vide. Ondje se prodaju kugle za kuglanje s mojim imenom i slične sitnice koje podsjećaju na taj film. Kad gledam televiziju, a jedan sam od onih koji mahnito mijenjaju kanale, "Kum" je jedan od filmova koji zadrži moju pažnju, kao i "Veliki Lebowski". Prije godinu dana cijeli je scenarij napisan iznova u Shakespeareovu stilu. Nešto kao "Two Dudes in Venice". I onda se prisjetim da su prve reakcije kritičara i publike na "Velikog Lebowskog" bile mlake. Nikad to nisam mogao razumjeti. Publika u Europi naknadno je prepoznala kvalitetu toga filma, što se prelilo na Ameriku.

NACIONAL: Hoće li se Dude ikad vratiti u nekom novom filmu?

Roostera Cogburna, kojega Bridges glumi u filmu 'True Grit', u verziji iz 1969. glumio je John WayneRoostera Cogburna, kojega Bridges glumi u filmu 'True Grit', u verziji iz 1969. glumio je John Wayne- To je pitanje za braću Coen. John Turturro htio bi napraviti nastavak utemeljen na liku koji je on glumio, Jesus Quintano, vidjet ćemo hoće li uspjeti.

NACIONAL: Priča se da je vaš sljedeći projekt nastavak filma "Last Picture Show" iz 1971. i da će ga opet režirati Peter Bogdanovich?

- Nastavak "Last Picture Showa" već je snimljen, 20 godina kasnije Bogdanovich i ja napravili smo "Texasville", a sad, nakon još 20 godina, spremni smo na još jedan nastavak. Volio bih snimiti i treći dio jer je sve utemeljeno na sjajnoj knjizi jednog od najboljih američkih pisaca, Larryja McMurtyja.

NACIONAL: Iako imate 61 godinu, kao da niste nostalgični, ne volite govoriti o prošlosti.

- Na neki način jesam. Volim svoju prošlost, samo ne volim duboka filozofska pitanja o svojoj prošlosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika