Objavljeno u Nacionalu br. 797, 2011-02-22

Autor: Berislav Jelinić

crkveni luksuz usred ekonomske krize

Obijesni biskupi grade palaču od oniksa

Fasada od poludragog kamena vrijedna 1,2 milijuna eura, panoramski liftovi, privatni apartmani za biskupe i odstupanje od projekta arhitekta Fabijanića: cirkus oko izgradnje sjedišta HBK u kojem biskupi žele dočekati Papu u lipnju

Članovi HBK s maketom svoje nove
zgrade koja se upravo
dovršava na Ksaveru,
snimljeni prilikom
polaganja kamena
temeljca 2008. godineČlanovi HBK s maketom svoje nove zgrade koja se upravo dovršava na Ksaveru, snimljeni prilikom polaganja kamena temeljca 2008. godineVeliki skandal potresa hrvatsku katoličku crkvu u ovo najdelikatnije vrijeme prije dolaska pape Benedikta XVI. u posjet Hrvatskoj. Štoviše, taj je skandal posredno povezan i s tim posjetom. Neki svećenici iz samog vrha Katoličke crkve upozorili su Nacionalove novinare na mogućnost da bi papa Benedikt XVI. mogao biti neugodno iznenađen ako ga domaćini u sklopu posjeta odvedu da pogleda velebnu novu zgradu Hrvatske biskupske konferencije, koja se još gradi, ali bi trebala biti gotova do papina posjeta. Sumnja se, naime, da papa neće biti zadovoljan kada vidi kako se u to zdanje utrošilo puno novca - prije svega za neopisiv i nepotreban luksuz - u vrijeme kada katolički vjernici zbog ekonomske krize prolaze kroz svoje možda najteže razdoblje od kada se Hrvatska izborila za svoju nezavisnost.

Zgrada je opločena specijalnim skupocjenim kamenom, u nju su ugrađeni specijalni panoramski liftovi, a ugrađen je i iznimno skup sustav grijanja. Uz to, prvotni se projekt arhitekta Nenada Fabijanića stalno mijenja, čini se da se u gradnji krši i zakon, pa su zbog toga donedavni nadzornici radova napustili taj projekt. Dio klera, međutim, najviše je ogorčen što se tako razbacivao novac, daleko preko prvotno predviđenog troškovnika gradnje. Zgrada Hrvatske biskupske konferencije velika je 6 tisuća četvornih metara.


Zapravo bi to trebalo biti vrhunsko djelo suvremene arhitekture, koje se treba graditi po Fabijanićevu projektu koji je izabran još 2004. Fabijanićeva vizija te zgrade bila je minimalistička, s jednostavnim građevinskim linijama. Međutim, time se sada poigravaju razni skriveni crkveni talenti za dizajn interijera. U zgradi se po planu trebaju smjestiti sva tijela Hrvatske biskupske konferencije i njeno tajništvo, uključujući Iku, Tiskovni ured, Hrvatski katolički radio, Nacionalni katehetski ured, Hrvatski Caritas i druge institucije. Zgrada bi trebala imati svoje kapelice, dvorane za sjednice, apartmane za biskupe i slično. Gradnja tog objekta započela je u rujnu 2008. Na svečanosti otvaranja radova kamen temeljac te građevine blagoslovio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, a svečanosti su prisustvovali brojni crkveni uglednici, ali i dužnosnici Vlade i lokalnih vlasti. Jedno se vrijeme prošle godine pokušavalo stvoriti privid da Crkva razmišlja o konzerviranju radova na tom i nekim drugim objektima zbog teške ekonomske krize i recesije.

Međutim, očito je da su mogući nedavni financijski problemi prevladani, pa su radovi ponovo uzeli maha, ali i podijelili crkvene dužnosnike zbog raznih odstupanja od prvotnih arhitektonskih zamisli, a vjerojatno i troškovnika. Izvori bliski Crkvi ispričali su Nacionalu da zgrada Hrvatske biskupske konferencije ne bi trebala dobiti uporabnu dozvolu, jer se već mjesecima krši arhitektonski projekt poznatog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića. To su Nacionalu otkrili crkveni izvori koji se zbog toga boje velike javne blamaže, te koji imaju i brojne druge zamjerke na projekt izgradnje zgrade Hrvatske biskupske konferencije. Jedan dio crkvenih dužnosnika smatra da je posve neprimjereno da se pročelje fasade tog objekta štiti tzv. blendom od poludragog kamena oniksa. Oniks je u antičkom dobu spadao u najvažniji nakit i ljekovito kamenje.

Benedikt XVI. Papa u Hrvatsku stiže u
lipnju, a dio biskupa nada se da će ga uspjeti ugostiti u dovršenom zdanju na
KsaveruBenedikt XVI. Papa u Hrvatsku stiže u lipnju, a dio biskupa nada se da će ga uspjeti ugostiti u dovršenom zdanju na KsaveruKroz povijest su ga razni narodi koristili kao zaštitni kamen protiv crne magije, čarobnjaštva i čarolija, a smatralo se i da oniks stvara veći sklad između duše i tijela. Spomenuta blenda zapravo je zaklon pročelja fasade kroz koji bi se trebala prelamati Sunčeva svjetlost i koji kod zgrade Hrvatske biskupske konferencije ima pretežno estetsku funkciju. Problem je u toj priči to što izrada blende od poludragog kamena oniksa stoji 2000 eura po četvornom metru. U tu je cijenu uključena i čelična potkonstrukcija. Izvori upućeni u zbivanja na gradilištu zgrade Hrvatske biskupske konferencije ispričali su Nacionalu da se tzv. blenda fasade sastoji od ukupno 600 četvornih metara oniksa te da samo taj građevinski zahvat stoji 1,2 milijuna eura. Spomenuta zaštitna blenda radi se od odvojenih kamenih ploča oniksa. Svaka od tih kamenih ploča ima oko 3 četvorna metra, debela je oko 4 milimetra i izrađena je od jednog komada tog poludragog kamena, a nalazi se smještena između dva komada stakla.

Dodatni je problem to što je dobar dio tih kamenih ploča već sada popucao, pa se postavlja pitanje tko bi za to trebao odgovarati. Neki crkveni dužnosnici smatraju da je odabir tako skupog materijala nepotreban i neprimjeren aktualnom društvenom trenutku. Usporedbe radi, na standardnim stambenim objektima cijena četvornog metra fasade može iznositi oko 60 eura po četvornom metru. Za stotinjak eura može se dobiti kvalitetnija fasada, a ako bi se fasada na stambenim objektima oblikovala i kombinirala od skupljih materijala, poput stakla, kamena i aluminija, ta bi se cijena maksimalno mogla podići do tisuću eura po četvornom metru, ispričali su Nacionalu izvori iz građevinskog miljea. Prema tvrdnjama iz crkvenih krugova, i ta je cijena dvostruko jeftinija od one koja je dogovorena za gradnju pročelja fasade zgrade Hrvatske biskupske konferencije. Isti izvori tvrde da se unutar zgrade nalaze i panoramski liftovi. Svaki od njih navodno je napravljen od kroma i kaljenog neprobojnog stakla debljine 2 x 2 milimetra.

Dio crkvenih dužnosnika posebno je frustriran zbog toga jer se u zadnjih nekoliko mjeseci u više navrata grubo mijenjao arhitektonski projekt. Neki su se stropovi znatno spuštali, pojavili su se i neki dodatni pregradni zidovi unutar objekta, neke su se prostorije smanjivale, a neki su se zidovi i rušili, odnosno nisu bili izvedeni, iako je to bilo predviđeno u glavnom arhitektonskom projektu. Osobe upućene u ta zbivanja ispričale su Nacionalu da su izvođači radova vodili računa o temeljnoj statici zgrade i ostalim sigurnosnim aspektima, ali da je arhitektonski projekt Nenada Fabijanića u velikoj mjeri unakažen. Nacional je prošlog tjedna kontaktirao s Nenadom Fabijanićem i zamolio ga komentar o toj temi, ali je on odbio o tome javno govoriti. “Sada smo u jednom osjetljivom i zahtjevnom razdoblju i teško mi je bilo što komentirati. Možda bi bilo bolje da me nazovete kada se sve završi, pa ću onda moći suvislije komentirati ova zbivanja. Dotad vas molim za razumijevanje jer se stvari još uvijek mogu razvijati na razne načine”, izjavio je Fabijanić.

IŽIVLJAVANJE NA PROJEKTU Nenad Fabijanić doživio je da mu crkveni talenti za dizajn interijera mijenjaju autorski projektIŽIVLJAVANJE NA PROJEKTU Nenad Fabijanić doživio je da mu crkveni talenti za dizajn interijera mijenjaju autorski projektOsobe upućene u zbivanja oko izgradnje zgrade Hrvatske biskupske konferencije tvrde da je Fabijanić već mjesecima očajan zbog toga što se na tom gradilištu događa. On bi u povijesti trebao ostati zapamćen kao autor tog projekta, investitor ga je odabrao na javnom natječaju, a posljednjih nekoliko mjeseci iz nepoznatih razloga počeli su se svako malo mijenjati neki dijelovi njegova arhitektonskog projekta. Dodatni je problem u tome što se ne zna tko su te osobe koje traže da se promjene rade. Primjerice, uvelike su promijenjeni vanjski oblik i izgled kapelice unutar tog objekta. Trebao je to biti zaobljeni kamen, ali je izgrađeno nešto što uopće ne podsjeća na zaobljeni oblik. Zbog opisanih zbivanja nadzor izvođenja građevinskih radova na spomenutom objektu više ne vrši tvrtka Capital Ing, u kojoj je direktor Zlatko Tomčić, bivši šef HSS-a i bivši predsjednik Sabora.

Tomčić je također odbio dati bilo kakav službeni komentar o zbivanjima vezanima uz taj projekt. Upućeni crkveni krugovi ispričali su Nacionalu da je Tomčić u posljednjih nekoliko mjeseci pokušao urazumiti i izvođače radova i konzultante crkvenih investitora. On je ponajviše htio utjecati na Branimira Markotu, čija se tvrtka navodno pojavljuje kao konzultant investitora u tom projektu. Za Markotu se inače u crkvenim krugovima tvrdi da je jedan od utjecajnijih članova tzv. ekonomskog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, koji bi se mogao i smatrati odgovornim za toleriranje nepotrebnog luksuza i neprimjereno visokih troškova izgradnje tog projekta. Dio crkvenih dužnosnika tvrdi da ga Hrvatska biskupska konferencija zapravo koristi kao stručno pokriće za svoje investicijske odluke, ali i da on svoj utjecaj koristi na neprimjeren način.

Zlatko Tomčić odustao
je od pokušaja da urazumi izvođačeZlatko Tomčić odustao je od pokušaja da urazumi izvođačeOni koji se načelno protive rasipništvu tvrde da Markota zajedno s dijelom crkvenih dužnosnika i nekim građevinskim tvrtkama stvara interesnu spregu i želi kontrolirati potrošnju crkvenog novca u većini građevinskih projekata koje Crkva izvodi, ili namjerava izvoditi. Kako to u praksi izgleda, s jedne strane možda najzornije ocrtava pročelje fasade od oniksa, a s druge strane skriveni crkveni dužnosnici koji prema vlastitim hirovima i uz prešutno odobravanje Markote mijenjaju arhitektonski projekt Nenada Fabijanića. Upućeni u zbivanja na gradilištu tvrde da je Tomčiću svega bilo dosta. Kada je nakon nekoliko mjeseci upozoravanja shvatio da na njegova dobronamjerna upozorenja nitko ne reagira, Tomčić je zamolio Markotu da mu da otkaz, odnosno da sporazumno raskinu suradnju. Zapravo se Tomčić želio ograditi od bezakonja koje se na tom gradilištu događa.

On bi na kraju trebao potvrditi da su svi radovi na gradilištu napravljeni u skladu s projektima iz pravomoćne građevinske dozvole. Budući da to nije tako, Tomčić nije htio dati stručno pokriće za kršenje zakona. Sada će to morati napraviti netko drugi, ili će mjerodavne institucije morati “zažmiriti” na kršenje zakona i izdati uporabnu dozvolu mimo pravila. Zapravo je Tomčić odustao od rada na projektu jer nije mogao osigurati zakonitost izvođenja radova, niti zaštititi interese investitora, tvrde upućeni u ta zbivanja. Cijeli je ovaj slučaj specifičan i zbog još jednog razloga. Nitko se otvoreno ne želi zamjerati Crkvi. Moguće je da ni Markota zapravo ne zna kako adekvatno reći ne nekom visokom crkvenom dužnosniku koji si je umislio da zna bolje od Fabijanića kako bi trebala izgledati unutrašnjost te zgrade, ili vanjski izgled kapelice unutar tog objekta. To je vjerojatno i glavni razlog što ni Tomčić ni Fabijanić ne žele javno govoriti o frustracijama kroz koje su prolazili, ili još prolaze.

Tomčić si je olakšao situaciju raskidom suradnje i tako još jednom neizravno upozorio crkvene investitore da se drže zakona. Međutim, Fabijaniću je to mnogo teže učiniti. U takvim se okolnostima zapravo nameće i pitanje zašto je investitor uopće raspisivao javni natječaj za idejno rješenje za taj objekt. Dobro je u svemu to što se upravo u jednom dijelu crkvenih krugova probudila savjest i pojavila inicijativa da se neslužbenim informiranjem javnosti o propustima radovi na dovršenju ovog objekta pokušaju vratiti u okvire zakona i skromnosti kakvi bi se od Crkve očekivali.

Vezane vijesti

Papu na Trgu revolucije dočekale stotine tisuća ljudi

Papu na Trgu revolucije dočekale stotine tisuća ljudi

Papa Benedikt XVI. je stigao u srijedu prije podne na Trg revolucije u Havani gdje su ga uoči njegove druge mise na otvorenom tijekom pohoda Kubi… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 22.02.11. 09:29

Bagra rasipna! Okružili su se luksuzom i plivaju u bogatstvu, bez grižnje savjesti! Narod gladuje, a oni svoje novovjeke dvorce oblače u oniks! U isto vrijeme crkve, koje su nulti spomenici kulture, propadaju jer Ministarstvo kulture financira neke druge objekte.. Nije li vrijeme da se ukine apanaža koju Crkva u Hrvata dobiva iz državnog proračuna? Takvo rasipanje novca nema baš nikakvog opravdanja. Ali, u ovoj državi nitko više nema ni srama ni morala... prestrašno!


registracija
31/5/09

tvrtko3, 22.02.11. 12:12

Ova ista škvadra promjenila je i Bašićev projekt crkve na krbavskom polju koji je bio odabran putem javnog natječaja. Ustvari potpuno su ga odbacili te izgradili repliku srednjovjekovne crkve iz Nina jer se to više dopalo nadbiskupu i nikom ništa.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.11. 14:57

uuuu pola ure cenzure, izgleda da Nacional brise postove koji kriticno pisu o crkvi. Biblija kaze: prije ce deva provi kroz usicu igle nego li ova politikanska sebicna crkvena banda kroz vrata raja. Hajde nacional, izbrisite ovaj citati iz "biblije".


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.11. 14:57

religija, opium za neobrazovane izmanipulirane mase


registracija
10/11/09

ruvil, 23.02.11. 14:15

Ova banda izgleda zivi u nekom svom svijetu daleko od naroda i stvarnosti!


registracija
11/1/10

fluid, 23.02.11. 16:18

A zakaj ne ?Ovce su uvijek bile ovce a pastiri su uvijek vodili ovce gdje im je odgovaralo.I ovce idu.idu idu... i idu...


registracija
27/7/09

verina, 23.02.11. 19:14

da, i usput daju mlijeko i vunu..


registracija
4/1/09

miroljubiv, 23.02.11. 21:22

Hoće li već netko javno reći tim shizofrenim prodavačima Boga u magli da će i njihov ugovor s vragom na kičmi svih nas koji rade za te hohštaplere uskoro biti ukinut? Ako netko mađija i koristiti seksualnu magiju onda su to ovi pedofili i perverznjaci u haljecima.


registracija
1/2/11

bura, 24.02.11. 00:56

Dobro je uputiti rijeci kritike i treba kritizirati ali njie dobro vrijedjati necije vjerske osjecaje! Onaj tko ne vjeruje ne moze uzeti sebi za pravo da vrijedja one koji vjeruju i obratno! Lijepo je kritizirati ono u cemu crkva grijesi ali molim bez vrijedjanja vjerskih osjecaja!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 25.02.11. 01:47

Napokon me je netko čuo.Papa je optužen pred Međunarodnim sudom u Hagu za zločine protiv čovječnosti zbog prikrivanja pedofilije i pedofila u svojim redovima,kao i zabrane upotrebe kondoma.takvom čovjeku koji je optužen za teška djela treba zabraniti dolazak i tražiti da se potrošena sredstva vrate u državni proračun.napokon je i njemu odzvonilo.tek će se sada doznati pravi srazmjer koliko je pedofilija u Vatikanu od samih osnutaka te crkve.


registracija
8/7/10

Maroje, 25.02.11. 08:28

Crkva zaslužuje sve najljepše, jer u njoj slavimo Boga. Na kraju će se vidjeti tko je "ovca" u cijeloj toj priči.


registracija
16/2/11

pro, 25.02.11. 09:48

vjernici ,dajte još crkvi da bi ista imala jer vi ionako nemate ništa


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 25.02.11. 11:39

Maroje, zašto bi dali crkvi a ne hrvatskoj znanosti! Plivini znastvenici su pomogli mnogim ljudima, otovorili radna mjesta, i na kraju obogatili crkvu i političke lopove. Misliš da Bog nije bio na strani tih ljudi kada su pravili nove lijekove? Što je Hrvatska crkva uradila za Hrvatsku u zadnjih 20 godina, do uzimala za sebe, i podupirala ustaše. Misliš da je Bog slijep, i da ne vidi tko je pravi mučenik, a tko lopov u HR? Platiti će taj oniks svečenici na svom sudnjem danu. Crkva gubi potporu, i dogadaju joj se sve ove nesreće samo zato što je Bog kažnjava.


registracija
25/2/11

felapton, 25.02.11. 13:36

Ovaj članak je tipični primjer perfidne kampanje sekularnih medija masonske pozadine, gdje se mogu bez ikakvih posljedica konstruirati proizvoljne insinuiacije, utemeljene ni na kakvim dokazima. 'Kaprolski krugovi', 'jedan dio svećenika', 'povjerljivi izvori' i sl. tipične su floskule za konstantnu klevetničku kampanju koju takvi izvori provode (gdje Nacional zauzima eminentnije mjesto), što se već bezbroj puta potvrdilo. Sjetimo se samo laži o zlatnim slavinama u Vojnom ordinarijatu. Dakle, dok se ne otkriju ti 'anonimni izvori' (a naravno, neće biti nikad otkriveni nego će se otkriti da je ovo još jedna od podmetačina, za koju nitko neće odgovarati) koji mogu imenom i prezimenom stajati iza svog svjedočanstva, ovakve insinuacije posve su bezvrijedne. Dotad, pouka za ovakve primjere, a također i za slično đavolski inspiriranu kampanju o pedofiliji:

http://www.katolik.hr/nekatolickeskupinemnu/sekularizammnu/194-qneslubeno-doznajemoq

http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrtimnu/312-fenomen-sveenici-pedofili-u-sjedinjenim-amerikim-dravama

http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrtimnu/347-fenomen-seksualnog-zlostavljanja-djece-u-dravnoj-skrbi


registracija
17/10/07

Radmila, 26.02.11. 22:10

Sto treba u kuci ne nosi se u crkvu.Tek kada pretekne darujmo. Ali kad narod gladuje ONIX je previse.Netreba vrijedjati nicija vjerska osjecanja ,no moze se promatrati kuda idu lipe od poreza ovoga i svakog drugog naroda.


registracija
17/7/07

budjoni, 27.02.11. 13:59

Što ste se svi okomili na Jacu?
Pa ona ima valjani legitimitet kojega joj je dao Ivo Sanader, koji je budući da nije pravomoćno osuđen, apsolutno nevin.
Barem se tako stalno govori.
Obećala je da će slijediti njegove stope (kud Ivo tud i ja) i nemamo razloga sumnjatu u njenu nesposobnost ili loše namjere.
Ona jako voli Hrvatsku, što dokazuje držanjem ruke na srcu za intoniranja državne himne.
Možda joj je jedini nedostatak inzistiranje da hrvatski nezahvalan narod uvede u blagostanje europske unije.
Narod to jednostavno ne zaslužuje, ali našoj milosnoj premijerki je na umu jedino dobrobit naroda.
To što nam u posljednjih sto godina, nije uspjelo zajedništvo u nekoliko državnih zajednica, (što smo platili krvlju), nije nikakva prepreka daljnjim nastojanjima da ponovo uletimo (kao guske u magli) u zagrljaj neke nove hegemonije.
Ili se možda varam?
Možda će hrvatska uspjeti izboriti status ravnopravne članice s ostalima?
Tvrdo vjerujem da će, zahvaljujući nadnaravnim sposobnostima naše Jadrančice, Hrvatska uspjeti osigurati relaksirajuće i respektabilno mjesto unutar Europske unije.
Naročito uz pripomoć HBK, koja će združenim molitvama iz novog biskupskog doma optočenim oniksom, zdušno zazivati Božju pomoć.
No sve mi se čini, koliko smo potonuli, da nama više ni Bog ne može pomoći¨!


registracija
12/1/11

siziff, 27.02.11. 22:19

Vatikanske ispostave ( ne samo ova u HR, nego i šie), su i prije bile poznate po skromnosti i bogobojaznosti.

Pogledajte samo isposničke redove; ..... samo rade i rade i mole se, neki se još i mlate bićem po leđima.
Pa na primjer pokojnu majku Terezu.
Da ne nabrajam dalje.
A sada, eto, šta malo bogatije grade....Ćemu tolika frka?
Ne grade oni to zbog sebe,....nego za narod i povijest, koja će jednoga dana u perspektivi - unatrag govoriti o skromnim neimarima koji su odkidajući sebi od usta gradili u slavu Oca Stvoritelja i za gladni narod.

Pa tako je izgrađen čitavi Vatikan.
Skromno i pobožno, iz vana i iz nutra, od najsitnijeg detalja arhitekture, preko skromnoih i jeftinih oltara, pa sve do isposničkih obrednih haljina koje govere o onima koji ih nose više negoli Sveto pismo.
Posvuda skromnost i isposništvo, kao šta je i red za ovaj ništavni, prolazni i jadni život koji nam je dan, Njegovom voljom na korištenje, samo zato da bi slavili Njega na visinama, uzdrhtalim bićem nestrpljivo u skromnosti očekajući dan kada će mo ga sresti i sjediniti se sa Njime.
Svi oni koji govore o neskromnim i KURČEVITIM pastirima koji su izgubili orijentir i kompas još u Starome Rimu, debelo i podlo rade protiv Majčice Crkve i bogobojaznih i skromnih trudbenika vatikanske filijale na području HR.


registracija
19/2/11

johni, 28.02.11. 02:16

UVIJEK SE BAVE KOMENTARIMA I KRITIKAMA O CRKVI SAMO NJENI NEPRIJATELJI I NIKADA IM NEĆE NIŠTA VALJATI( OD VREMENA ISUSA KADA JE HODAO ZEMLJOM PA DO DANAS) MA ŠTO DA RADI ILI NE ALI CRKVA NIKADA,NIKADA I NIKADA NEĆE PROPASTI.,NEPRIJATELJI SU NESTAJALI,PROPADALA A CRKVA JE OSTAJALA,OSTAJE U SVE VIJEK VIJEKOVA-


registracija
12/1/11

siziff, 28.02.11. 09:09

Ostaje i ostati će, ali ne za dugo, zahvaljujući ovakvim ...... (nabroji si sam; imaš ogromni izbor jer se poznaješ predobro)


registracija
8/7/10

Maroje, 01.03.11. 10:33

Kakva izmišljotina,kakav oniks, to je čvrsta podloga premazana specijalnim namazom na koju dolazi staklo ili kamene ploče.Tko hoće provjeriti neka se provoza tramvajem linija 8 i 14 prema Mihaljevcu i uvjeri se.


registracija
12/1/11

siziff, 01.03.11. 22:31

Maroje sinko...brzo prguglaj malo ičitaj više (Nikada neće biti previše, za tebe!)

Oniks je jedna vrsta skupog kamena koji se postavlja u pločama


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika