Objavljeno u Nacionalu br. 797, 2011-02-22

Autor: Davor Pašalić

'Dvor' - reality trash na balkanski način

U reality showu 'Dvor' na TV Pink natjecatelji se uzajamno vrijeđaju riječima poput smradu, uši i nakazo, ali neke epizode gledalo je više od 2 milijuna ljudi

Pjevač Miloš Bojanić
(desno sa šeširom) potukao se u showu 'Dvor' i izbačen je,
ali su ga mimo pravila vratili da radi incidente; pokraj njega
je makedonski pjevač Bojan Jovanovski, zvani Bojan 13Pjevač Miloš Bojanić (desno sa šeširom) potukao se u showu 'Dvor' i izbačen je, ali su ga mimo pravila vratili da radi incidente; pokraj njega je makedonski pjevač Bojan Jovanovski, zvani Bojan 13'Nakazo, glupane, smradu, uši, govno, bezobrazniče, šizofreničarko, lopove, izdajico, lažljivče!” Tako se uzajamno časte, uz povremeno pljuvanje i udarce, sudionici reality programa “Dvor” srpske televizije Pink. Gledaju ga i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, gdje postoje Pinkove filijale.
 Pink je najavljivao “Dvor” kao svoj autentični format, kakav nije emitiran nigdje u svijetu, show u kojem će 20-ak poznatih iz nekadašnjih jugoslavenskih republika pred kamerama živjeti na srednjovjekovnom dvoru u ulogama kralja, kraljice, slugu, dvorske lude, seljaka, ne bi li se tko od 
njih nakon 50 dana domogao glavne nagrade od 50.000 eura.
 Pokušavajući premostiti razdoblje između završetka “Farme” i početka novog “Big Brothera”, Pink je “Dvor” počeo emitirati nespreman: sudionici su u siječnju ušli u prostor bez grijanja i tople vode, krov je prokišnjavao.

Danima su spavali odjeveni, pod kapama, u mokrim krevetima, zbijeni u jednoj prostoriji, u autentičnim uvjetima mračnoga srednjeg vijeka, dok su radnici nastojali završiti objekte za novi program. 
Budući da bi malo poznatih osoba pristalo na višetjedno ponižavanje pred kamerama, među stanarima “Dvora” dominiraju nekadašnje estradne zvijezde s iskustvom sudjelovanja na “Farmi” ili u “Big Brotheru” – pjevačice Lepa Lukić, Maja Nikolić i Baby Doll, nekadašnji bubnjar Ekatarine Velike Ivan Fece Firči, pjevač Miloš Bojanić.


Početak “Dvora” obilježila je srpskoj publici posve nepoznata Slovenka Urška Čepin. Plavokosa starleta najavljena je kao TV voditeljica poznata po obnaženim fotografijama u slovenskom Playboyu, ali nitko nije očekivao predstavu kakvu je priredila na samom startu “Dvora”. Već nakon prvih nekoliko sati sjedila je u krilu crnogorskog pjevača Amela Ćemana i ljubila se s njim, a noć je provela u krevetu s reperom Markom MC Stojanom Stojkovićem. Idućih dana gotovo su svi sudionici “Dvora”, kao i neki gosti programa, poput pjevača Mitra Mirića, ispipali njezine silikone, a iz Pinka su demantirali da je dobila veći honorar ne bi li izazivala muške dvorjane i pravila skandale.
 Nakon žestokog početka "Dvor" se našao u sjeni skandala svog “oca” – vlasnika Pinka Željka Mitrovića, koji je iz bolnice u Njemačkoj poručio da je žrtva trovanja i da mu o glavi radi netko iz njegova bliskog okruženja. Danima su mediji nagađali je li ga, tko i zašto trovao i pisali o pojačanim mjerama sigurnosti, otkazima i paranoičnoj atmosferi u beogradskom sjedištu Pinka.

ISTODOBNO SE na televiziji Happy/Košava emitira reality 'Parovi':
deset parova živi u luksuznom prostoru uz obilje alkohola, dosadne igre i
beskrajne razgovore o seksuISTODOBNO SE na televiziji Happy/Košava emitira reality 'Parovi': deset parova živi u luksuznom prostoru uz obilje alkohola, dosadne igre i beskrajne razgovore o seksuZa to vrijeme na "Dvoru" se nije mnogo toga događalo – uvjeti života su poboljšani, “vladarski par” i "seljani" živjeli su u slozi, priželjkivani i očekivani seks je izostao jer se Urška Čepin “smirila”, pa je Pink povećao gledanost ubacivanjem u program konfliktnih sudionika “Farme” – bubnjara Firčija i pjevača Miloša Bojanića i Maje Nikolić. Maja Nikolić za samo se nekoliko dana uspjela posvađati sa svim sudionicima, a onda se na “Dvoru” pojavio Bojanić. Pink je naglo promijenio pravila igre, pa su Bojanić i Maja Nikolić, na užas ostalih, postali kralj i kraljica. Vladarski je par provocirao dvorjane, kupovao sve cigarete kako ostali ne bi mogli pušiti, predlagali su da “seljani” sedam dana budu u lancima i da ne jedu ništa osim poparenog i zamašćenog starog kruha. Kad je Bojanić dvaput izjavio da je Fece spolno zlostavljao svoju polusestru, Firči ga je ispolijevao sokom i pogodio polupraznom plastičnom bocom u glavu. Bojaniću je zbog ozljede oka pružena pomoć u bolnici, a bivši muž pjevačice Marine Perazić izbačen je s “Dvora”. 
Istodobno se na televiziji Happy/Košava emitira reality “Parovi”, čijih se 20 sudionika bori za nagradni fond od 500.000 eura. U programu sudjeluje deset parova koji bi trebali “promovirati gospodsko ponašanje”. Premda su najavljeni kao javne osobe, za većinu je malo tko u Srbiji čuo prije pojavljivanja u toj emisiji, a teško će im i nakon tog programa porasti popularnost, jer je znatno manje gledan od “Dvora”. Akteri “Parova” žive u luksuznom prostoru, uz obilje alkohola, dosadne igre i beskrajne razgovore o seksu.
 Za skandal u “Parovima” pobrinuo se pobjednik srpskog “Big Brothera” iz 2007., bivši jugoslavenski nogometni reprezentativac, nekadašnji igrač beogradskog Partizana i engleskih klubova Bolton Wanderers, Aston Villa i Crystal Palace Saša Ćurčić.

U 'Dvoru je i pjevačica Baby Doll,  koja
je nedavno primila infuziju jer joj je bilo loše, neki tvrde, zbog alkoholaU 'Dvoru je i pjevačica Baby Doll, koja je nedavno primila infuziju jer joj je bilo loše, neki tvrde, zbog alkoholaTijekom šestogodišnje karijere u Engleskoj Ćurčić je bio poznat po ekscentričnom izgledu, narkotiziranju i kupnji “double decker” autobusa u kojem je priređivao zabave. Londonski Times 1997. je sastavio listu 50 
najgorih transfera u engleskoj Premier ligi svih vremena, na kojoj je prelazak Ćurčića iz Boltona u Aston Villu zauzeo 16. mjesto. Pijani Ćurčić u "Parovima" se potukao s reperom Daliborom Andonovom Gruom, zbog čega je izbačen iz programa.
 Naskon fizičkog nasilja, krvi, potoka alkohola i lavine psovki na “Dvoru” i u “Parovima” postavljeno je pitanje da li objašnjenja da “narod to voli” i da su reality programi gledani mogu opravdati njihovo emitiranje i je li propagiranje primitivizma i najnižih strasti ono najbolje što srpske televizije mogu ponuditi publici.

Zatraženo je da reagira regulacijsko tijelo Republička radiodifuzna agencija (RRA). Vijeće RRA održalo je hitnu sjednicu i u uopćenom priopćenju naložilo da Pink i Happy iz programa “Dvor” i “Parovi” uklone sadržaje koji “teško ugrožavaju fizički, mentalni i moralni razvoj maloljetnika i narušavaju dostojanstvo ličnosti”. Od Pinka je zatraženo da se sudionicima programa više ne poslužuje alkohol, da im se onemogući pušenje i da se psovke prekrivaju zvučnim signalima. Vijeće RRA pokrenulo je prekršajni postupak protiv Pinka. Prekršajna prijava koju je Vijeće RRA podnijelo protiv Pinka za prekršaj tijekom jednoga od ranijih reality programa još nije dobila sudski epilog, premda je pokrenuta još potkraj 2009.
 Dok je trajala sjednica Vijeća RRA, u “Dvoru” je jedva spriječena tučnjava između Amela Ćemana i Miloša Bojanića. 
Mitrović je iz Njemačke poručio da reality programi u svijetu čine 40 posto ukupnog programa, što znači da ih publika voli gledati.

“Mi smo ‘Dvor’ napravili prema najboljim svjetskim standardima. Kandidati su prošli razgovore s psiholozima i obavili brojne testove. Ako do fizičkog obračuna dođe, to nije stvar za RRA, nego za policiju. Ništa što smo pripremili u okviru formata ‘Dvor’ ne potiče ljude na fizičko nasilje, ni na obračune i svađe”, izjavio je Mitrović, iako se Pink potrudio da angažiranjem aktera poznatih po sukobima podigne tenzije u programu koji se emitira sedam sati dnevno. Kad je Miloš Bojanić odlučio napustiti “Dvor”, svi sudionici programa bili su oduševljeni. Sljedećeg jutra Bojanić se vratio u reality, premda je odlaskom prekršio pravila igre, ali je Pinku, po svemu sudeći, bilo važnije da se zadrži napetost u programu. I Saši Ćurčiću je, unatoč tučnjavi, TV Happy dopustio da se nakon nekoliko dana vrati u “Parove”. Pink je priopćio da je onoga dana kad su se sukobili Firči i Bojanić “Dvor” gledalo više od 2 milijuna ljudi. Ako netko izgubi život pred kamerama, može se pretpostaviti da će gledanost biti još veća.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika