Objavljeno u Nacionalu br. 797, 2011-02-22

Autor: Berislav Jelinić

Uskoro iza domaćih rešetaka

Sredinom svibnja bivši premijer Ivo Sanader stiže u Remetinec

To je krajnji rok do kojega se očekuje da će Austrija izručiti Sanadera, a to su dužnosnicima mjerodavnih hrvatskih institucija najavili njihovi austrijski kolege u neformalnim razgovorima

IVO SANADER, prema neslužbenim informacijama, mogao bi biti izručen Hrvatskoj već za dva i pol mjesecaIVO SANADER, prema neslužbenim informacijama, mogao bi biti izručen Hrvatskoj već za dva i pol mjesecaBivši hrvatski premijer Ivo Sanader trebao bi se naposljetku u svibnju naći u pritvoru u Remetincu, ispričali su za Nacional upućeni pravosudni izvori. To je krajnji rok do kojega se očekuje da će Austrija izručiti Sanadera, a to su dužnosnicima mjerodavnih hrvatskih institucija najavili njihovi austrijski kolege u neformalnim razgovorima. Upućeni austrijski izvori ispričali su pak za Nacional da se istodobno bliže kraju istrage o mogućim neprimjerenim vezama bivšega hrvatskog premijera s dužnosnicima Hypo Alpe Adria grupe. "Ti se procesi odlično razvijaju, a može se već sada tvrditi da će biti puno iznenađenja", izjavio je visoki pravosudni izvor.

Pritom se ponajprije misli na slučajeve što ih je protiv Sanadera počela istraživati austrijska specijalna istražiteljska jedinica Sonderkommando, odnosno Soko Hypo. Ta je jedinica potkraj 2009. počela istraživati sve poslovne transakcije banke Hypo Group Alpe Adria, a posebno veze koje su s tom bankom imali Sanader, Ivić Pašalić, nekoć moćni savjetnik prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i general Vladimir Zagorec. Upućeni austrijski izvori još su potkraj 2009. otkrili za Nacional da će ta jedinica podrobno istražiti 13 slučajeva u kojima je Sanader u Austriji intervenirao u Hypo Alpe Adria banci za razne kredite.

Da je Sanader najmanje 13 puta intervenirao u toj banci, otkrili su čelnici Hypo Alpe Adria banke u izvještaju koji su o stanju u banci morali poslati Austrijskoj narodnoj banci. Austrijski izvor blizak Hypo Alpe Adria banci potvrdio je za Nacional da je Sanader potkraj 90-ih bio jedan od najzaslužnijih ljudi za to što je ta banka imala iznimno velik broj kreditnih plasmana što su u Hrvatskoj bili pokriveni državnim jamstvima. Isti izvor tvrdi da je Sanaderov angažman u to vrijeme bio koristan i za banku i za Hrvatsku, ali da se to poslije mijenjalo, te da je on taj svoj prvotni angažman poslije iskoristio kao pokriće za vlastiti utjecaj na poslovanje banke, a posebice i na neke transakcije, od čega je poslije ili HDZ, ili on osobno mogao imati posredne ili čak izravne osobne koristi. Od početka rada Sonderkommanda na tom predmetu prošlo je nešto više od godine dana, a sad se aktivnosti te istražiteljske jedinice bliže kraju. Moguće je da će se rezultati rada austrijskih istražitelja gotovo podudariti s datumom Sanaderova izručenja Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 22.02.11. 04:32

"SREDINM SVIBNJA SANADER STIZE U REMETINEC"
Ako na vrijeme napravi rezervaciju...


registracija
31/1/10

STTony, 22.02.11. 08:44

Hoće li i Sanadera pustiti iz Remetinca da ne utječe na svjedoke?


registracija
24/4/10

fiorano, 22.02.11. 10:58

Što će nam u remetincu da ga OPET MI HRANIMO.UZMITE MU NOVAC PISTITE GA VAN I DAJTE MU POSAAO U KONZUMU


registracija
8/7/10

Maroje, 23.02.11. 14:24

fiorano, slažem se s tobom


registracija
12/12/10

Klarens, 26.02.11. 07:03

Nishta osim kruha i vode....do slobode !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika