22.02.2011. / 11:35

Autor: Nacionalova redakcija

Nacional:

Najskuplja Sanaderova afera: Kako su iz HAC-a opljačkane milijarde kuna

Budući da su sve afere i isisavanja novca iz cestogradnje premrežene gomilom dokumentacije i troškova od kojih je, istini za volju, veći dio zaista utrošen u izgradnju autocesta, istražiteljima ostaje tek da detaljnim istraživanjem utvrde koji su računi, odnosno troškovi, bili fiktivni, odnosno preplaćeni

Novac koji je velika korupcijska hobotnica isisala iz hrvatskih državnih tvrtki preko marketinške agencije Nevenke Jurak prava je "sitnica" u usporedbi s dugogodišnjim izvlačenjem novca kroz cestogradnju: dok se preko tvrtke Fimi-medije u različite džepove izvuklo oko osamdeset milijuna kuna, iznosi koji su "zamračeni" preko cestogradnje mjere se - u milijardama kuna.

Samo u slučaju gradnje dionice autoceste od Dugopolja do Ravče istražitelji Uskoka sumnjaju da je lažnim prikazivanjem utrošenog materijala i radnih sati u konačnu cijenu gradnje pridodano petnaestak nepostojećih kilometara autoceste.

Ako se uzme u obzir da je cijena gradnje jednog kilometra na tom dijelu iznosila oko sedam milijuna eura, nepostojeći troškovi za 15 kilometara iznosili su oko osamsto milijuna kuna, koji, uz uobičajene dodatne, izvantroškovničke radove, ukupne troškove približavaju vrtoglavom iznosu od milijardu kuna.

Hrvatska javnost zasad još ne zna ni epilog istrage oko famoznog čvora Vučevica na autocesti Zagreb-Split. Riječ je o izlazu s autoceste koji vodi prema rodnom selu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je bivšim čelnicima HAC-a naložio da se taj čvor izgradi bez obzira na cijenu i na to što za tako nešto nije bilo nikakve ekonomske opravdanosti. Za taj projekt HAC je 2005. godine tvrtki Viadukt platio 62 milijuna kuna, a riječ je o poslu koji je stvarnom izvođaču, Skladgradnji, bio jedan od prvih poslova cestogradnje.

Tvrtka braće Žužul u to vrijeme još nije mogla direktno ugovarati poslove s HAC-om jer nije imala reference za tako velike poslove, a izgradnja čvora Vučevica koji vodi do Sanaderova rodnog sela tako im je poslužila kao bitna referenca za daljnje poslove u cestogradnji. Budući da su sve afere i isisavanja novca iz cestogradnje premrežene gomilom dokumentacije i troškova od kojih je, istini za volju, veći dio zaista utrošen u izgradnju autocesta, istražiteljima ostaje tek da detaljnim istraživanjem utvrde koji su računi, odnosno troškovi, bili fiktivni, odnosno preplaćeni.

Za taj posao nedvojbeno su potrebni mjeseci minucioznog rada koji bi u konačnici mogao završiti optužnicama "teškim" i - nekoliko milijardi kuna.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
19/10/10

lunar, 22.02.11. 13:20

Inresantno kako se nitko ne pita kako se to moglo pokraj ministra financija odnosno njegovog ministarstva događati pa i u drugim okvirima pljački, i to godinama.
Kako to da se se inosredsva zadužena filtrirala kroz "ušpricavanje" u razne projekte naknadno izvlaćila a carinski prihodi jednostavno izopčavali iz uplačivanja a da se to na razini mistraodn. ministarstva nije uoćilo.
Pa i državna revizija razumije poziciju prihoda i rashoda i stanja.
A ministar nam potiho (s)maknut i nečuje se za njega ni u tragovima. Zašto? I iz kojih razloga?


registracija
18/12/10

ivaeva, 22.02.11. 21:58

Drugo ministarstvo i drugi, odjedanput prišućivan ministar iz ove slavne afere, Božo Biškupić!? Kako je moguće da isti tip još uvijek hoda slobodan!? I dokle?


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 23.02.11. 14:28

Davno davno su pravi stručnjaci izracunali da je potroseno toliko novaca za izgradnju hrvatskih cesta da je cijela hrvatska mogla biti asvaltirana. Niko se na to nije obazirao jer se mislilo ko nam sto moze. I sada sve ide jaaaaaaako sporo a jasno je ko dan da su krali planski šakom i kapom. Kada bi prioritetno riješili ove lopovluke, novaca bi bilo ali ne, ajmo mi po sitnim jadnicima koji to nisu trebali nikada biti, trenirati sudstvo i zakone.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.02.11. 19:02

Zasto ne kazu otvoreno,ukraden je zamalo jos jedan autoput.


registracija
15/12/10

afrikanac, 26.02.11. 08:45

Prema sluzbenoj procjeni iz EU na gradnji autocesta u Hrvatskoj ukradeno je 3.2 milijarde eura priblizno 24 milijarde kuna... Umijesane treba strijeljati (kao u Kini) , a familijama poslati racun za metak.


registracija
10/2/11

racional, 26.02.11. 16:51

kažu da je gadafi uzurpirao vlast. on je mala beba za našeg ex premijera i njegove drugove. sve je malo slovo, jer drugo nisu zaslužili


registracija
12/1/11

siziff, 28.02.11. 00:37

Ovo nema nikakve veze sa bakljavarom Kaljmetom.
Svaka sličnost sa njegovim marifetlucima je slučajna i svodi se na puke izmišljotine kako bi se ocrnila državotvorna stranka kleptomana

DOKADA ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika