Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Berislav Jelinić

Nacional otkriva

Na Alki se 'trenira' državni udar

Prema Pašalićevu nalogu, koji će provesti HDZ-ovi zastupnici, agenti SIS-a, vojni i policijski časnici u Alkarskom društvu, alkari će tražiti ostavku Mesića i Račana te prijevremene izbore

Još nije službeno određeno tko će ove godine zamijeniti vojvodu Mirka NorcaJoš nije službeno određeno tko će ove godine zamijeniti vojvodu Mirka NorcaPredsjednik Stipe Mesić još nije odlučio hoće li ove godine biti pokrovitelj sinjske Alke. Iako su iz Ureda predsjednika procurile izjave da će se prihvatiti pokroviteljstva unatoč lanjskoj primitivnoj politizaciji tradicionalne sinjske viteške igre, izglednije je da su do Mesića doprle informacije kako će se scenarij vrijeđanja aktualne državne vlasti na Alci ponoviti i ovoga kolovoza. Zvižduci, psovke, uvrede upućene pokrovitelju Alke Stipi Mesiću, pogrde upućene premijeru Ivici Račanu, mržnja stotina Sinjana i njihovih gostiju koji su s posterima alkarskog vojvode generala Mirka Norca u rukama satanizirali koalicijsku vlast bili su rezultat političke kampanje dijela HDZ-a nad kojim Ivo Sanader nema utjecaj. Ideju da sinjsku Alku pretvori u otvorenu političku provokaciju, te da alkari i alkarski momci odbijanjem darova visokog pokrovitelja zapravo iskažu neposluh prema svom vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske, nije osmislio sinjski gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik VAD-a Mate Jukić. Krišom vadeći iz odijela ranije pripremljeni govor kojim je osramotio Sinj, Mate Jukić samo je poslušno provodio tuđe zamisli. Kako su aktualna vlast i predsjednik Mesić reagirali popustljivo i plašljivo, kako HDZ-ova političko-vojno-policijsko-fratarska mreža za stvaranje atmosfere linča političkom zlouporabom Alke nije razotkrivena, može se očekivati da će ista skupina prve nedjelje u kolovozu svoje nezadovoljstvo aktualnom vlašću pokušati pretvoriti u pokret koji će se preliti cijelom Hrvatskom. Prvi korak u zagrijavanju političke atmosfere u Sinju već je napravljen. Trojici ponajboljih alkara, lanjskom pobjedniku Ivici Periću, peterostrukom slavodobitniku Ognjenu Preostu i četverostrukom pobjedniku Stipi Breki, Uprava Viteškog alkarskog društva, u Sinju nazvana “gumene glave”, bez obrazloženja je zabranila pristup pripremama. Ali trojka će zatražiti službeno objašnjenje, a potom se samoinicijativno pojaviti na pripremama i vidjeti tko će im kao alkarima i članovima VAD-a spriječiti pojavljivanje na alkarskom trkalištu. Isključivanje Perića, Breke i Preosta s priprema očito je kažnjavanje osnivača Udruge veterana i poštovatelja Sinjske alke, koju su protivnici i neistomišljenici u Sinju nazvali “đavolja udruga”.
Alka i Viteško alkarsko društvo i ove će godine očito ponovno biti iskorišteni za napad na aktualnu državnu vlasti. Prema već razrađenom planu, konce ljetne sinjske pobune vući će HDZ-ovi saborski zastupnici, a provodit će je veći broj djelatnika HV-a i policije, među kojima i visoki vojni časnici i djelatnici vojne sigurnosno-informativne službe. Veći broj alkara i alkarskih momaka, pripadnika HV i MUP-a, naći će se u vrlo neugodnoj situaciji. Kao djelatne osobe u oružanim snagama i državni službenici sudjelovat će u politiziranoj Alki, suprotstaviti se legalno izabranoj državnoj vlasti i vrhovnom zapovjedniku Mesiću i tako djelovati suprotno Ustavu. Ako se pak neki od njih usprotive zlouporabi Alke u političke svrhe, mogli bi doživjeti sudbinu svojih izopćenih alkarskih kolega. Kako sada stvari stoje, alkari Boško Vladović i Ivica Filipović Grčić također su na redu za “odstrel”.
Sve je počelo samo nekoliko dana prije održavanja prošlogodišnje Bare. Viteško alkarsko društvo u svojim je Alkarskim dvorima organiziralo večeru za alkarske momke i njihova harambašu Boška Ramljaka, na kojoj je bio nazočan i Ivić Pašalić. Alkari, pod vodstvom lanjskog vojvode Ante Kotromanovića, na večeri su se našli u restoranu alaj-čauša Ivana Zorice u Hrvacama. Pašalić se s Matom Jukićem, Antom Kotromanovićem, Boškom Ramljakom, Ivanom Zoricom i Dinkom Bošnjakom dogovorio da se na Alki izazovu incidenti, vrijeđa koalicijska vlast, izigra tradicionalni protokol i odbiju darovi koje je slavodobitniku trebao dati izaslanik predsjednika Mesića general Milivoj Petković. Stožerni brigadir Ante Kotromanović, načelnik Stožera Zbornog područja Ston, ismijao je svoga pretpostavljenog, zapovjednika ZP Ston generala Petkovića, a potom oštro napao državni vrh. Alaj-čauš Ivan Zorica vješto je od pojedinih alkara skrivao plan politizacije viteške igre, vrijeđanja predsjednika i izazivanja nereda. Poslije je priznao da je svjestan kako bi petorica-šestorica alkara i šestorica alkarskih momaka odmah odbila sudjelovati u Alki da su znali kakva se gužva priprema. Uz otkaz tolikog broja alkara i momaka Alka se ne bi mogla održati.
Alkarski vojvoda Ante Kotromanović iz sela Podravlja kraj Sinja po zanimanju je tekstilni tehničar. Bio je zapovjednik 126. domobranske pukovnije, prije pripadnik njene diverzantske skupine. Zahvaljujući ratnoj hrabrosti, preporukama sinjskih fratara ministru obrane Gojku Šušku, i generalu Anti Gotovini, Kotromanović je napredovao do čina stožernog brigadira. Završio je Zapovjednu stožernu školu, Ratnu školu i Školu stranih jezika. Nedugo nakon predsjedničkih izbora i promjene vlasti 2000. načelnik Stožera ZP Ston Ante Kotromanović iz protesta je otišao na bolovanju. Od Ministarstva obrane dobio je stan od 110 četvornih metara na Bukovačkoj cesti u Zagrebu, neposredno do stana Mirka Norca. Međutim, načelnik Stožera ZP Ston na bolovanju i dopredsjednik Čondićeva Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, osim stana u Zagrebu, dobio je na raspolaganje i apartman u vojnom naselju Duilovo u Splitu, za koji, prema MORH-ovoj evidenciji, ne plaća ni najam. Čak i račune za struju i telefon plaća MORH. Iako ima stan u Zagrebu i apartman u Duilovu, Kotromanović je dobio kredit za novu kuću u Podravlju gdje mu žive roditelji. Tek 1999. stožerni brigadir Kotromanović stekao je status hrvatskog branitelja i povlastice koje iz njega proizlaze. Utjecajan je među razvojačenim braniteljima i udrugama Domovinskog rata, ali i u zapovjednom kadru aktivnog sastava HV-a. Kotromanović, koji i u zadnje vrijeme svojim izjavama otvoreno provocira i ministra obrane Radoša, u posebno je prisnim odnosima sa zapovjednikom 4. gardijske brigade Zvonkom Asanovićem. Najbolji Kotromanovićev prijatelj je Ilko Tomašević, bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Jurja Njavre.
Harambaša (zapovjednik čete alkarskih momaka) Boško Ramljak šef je Operativnog odjela bivšeg SIS-a u Splitu, jedna od glavnih Jukićevih i Kotromanovićevih uzdanica. Ali Ramljak je bio i uzdanica bivšeg načelnika SIS-a Ante Gugića. Pašalić i Mate Jukić zaigrali su na Ramljakov utjecaj među momcima i operativno-obavještajno iskustvo u događajima oko Alke. I nisu pogriješili. Kao nagradu, Ramljak je nakon lanjske Alke u Splitu dobio zamjenski stan. Bez odluke nadležne komisije Ramljak se u prosincu 2001. preselio u stan u zgradi za branitelje i stradalnike Domovinskog rata u splitskom predjelu Turska kula. No harambaša i šef SIS-ove operative, već je u Sinju 1995. dobio novi stan. U VAD-u djelatne vojne osobe imaju golem utjecaj. Dvojica visokih djelatnika MORH-a, članovi VAD-a, odmah su nakon smjene vlasti i Mesićeva preuzimanje dužnosti predsjednika, ne bi li se dodvorili, u Ured predsjednika dostavili kompromitantnu dokumentaciju o admiralu Davoru Domazetu, načelniku SIS-a Anti Gugići i bivšem savjetniku predsjednika Tuđmana Markici Rebiću. Kad su vidjeli da nova vlast neće zbog nezakonitosti procesuirati nikoga iz bivših obavještajnih službi, dvojac iz VAD-a postao je ljuti protivnik aktualne vlasti.
Sličnu ulogu odigrao je i Mate Jukić, najvažniji HDZ-ov čovjek u Sinju i Cetinskoj krajini. Nekadašnji aktivni član Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, kao dijete gastarbajtera, dogurao je vrlo daleko. Ako je točno da saborski zastupnik Jukić, predsjednik VAD-a, sinjski gradonačelnik i predsjednik Nadzornog odbora tvornice “Dalmatinka”, mjesečno uprihodi više od 30.000 kuna, riječ je o pravom bogatstvu uzme li se u obzir velik broj nezaposlenih i teška gospodarska i socijalna situacija u Sinju pod HDZ-ovom upravom.
Prvi Jukićev suradnik je Dinko Bošnjak, dopredsjednik VAD-a i gradonačelnik Hrvaca, nekoć najvećeg sela u sinjskoj općini, sada zasebne općine. Sinjani ljutito komentiraju da bi Bošnjak, zajedno s alaj-čaušom Zoricom kad bi mogao, Alku najradije preselio u Hrvace. Zahvaljujući podršci Mirka Norca i direktora sinjskog komunalnog poduzeća “Vještić Gora” Jure Bitunjca, Bošnjak je postao jednim od čelnih ljudi VAD-a. Bošnjaka prati glas da se okoristio obnovom ratom stradalih Hrvaca, u koju je golem novac uložila švicarska vlada. Jukić i Bošnjak pod kontrolom drže udruge branitelja i invalida Domovinskog rata, osiguravajući im povlastice, financirajući proslave, svečanosti, krnjevale i večere u restoranu alaj-čauša Zorice i njegove braće u Hrvacama. Tako je Darko Bilandžić, predsjednik sinjske udruge veterana i pričuvni časnik, iako stanuje u Sinju, dobio stan u Zagrebu, na Laništu. Pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić, Jukićev prijatelj, intervenirao je i Bilandžić je uspio dobiti stan.
Za Zoricu se tvrdi da je najlošiji alaj-čauš u povijesti Alke i jedan od najneuspješnijih alkara. Zadnju Alku uspio je dobiti daleke 1989. kad je pokrovitelj alkarskih natjecanja bilo Predsjedništvo SFRJ, u čiju čast je Zorica održao vatren govor. Do 1990. alaj-čauš je bio Stipe Batarelo, a te godine, u “mrtvoj trci” sa Stipom Brekom, Zorica je pobijedio za jedan glas. Uz veliku pomoć Ive Šimundže, od ožujka ove godine člana Časnog alkarskog suda umjesto generala Petra Šimca. Svi u Sinju tvrde da su 1990. i poslije pršuti i janjci bili pravi Zoričini izborni aduti. On je na Skupštini 1998. u izboru za alaj-čauša pobijedio Ognjena Preosta za 16 glasova, nakon što je u VAD nenadano ušlo 60 novih članova. Oni su platili članarinu za tu godinu i nestali iz društva. Nakon što je Peost pet puta pobijedio i treći put zaredom osvojio Alku, Zorica je izjavio da je Preost robot. Odluka da se Preosta izbaci s Alke zacijelo je i rezultat zavisti. Na sSkupštini VAD-a u ožujku Zorica je nadmoćno pobijedio protukandidata Boška Vladovića. Zorica je 1991. preko Radio Sinja pozivao svoje prijatelje, pukovnike JNA Stamenkovića i Stoisavljevića, da ne granatiraju Sinj, ali ni on ni njegovih šestero braće nisu bili sudionici Domovinskog rata. Ali svi skupovi HDZ-a održavaju se u Zoričinu restoranu. On je odani sponzor Mate Jukića i HDZ-a. Pojedini alkari i alkarski momci tvrde da je Zorica 1994. poticao alkare da ne podrže izbor Mirka Norca za vojvodu. Norac ne može biti vojvoda jer je počinitelj ratnih zločina, navodno je tada tvrdio Zorica. Unatoč tomu Zorica je sudjelovao u svim prosvjedima nakon Norčeva uhićenja. Štoviše, Zorica, Jukić i Bošnjak najčešće posjećuju Norca u riječkom pritvoru. U Sinju smatraju da Zorica, pasionirani uzgajivač konja, podržava napade na državnu vlast i Hrvatsku vojsku, jer se nada da će Uprava VAD-a prekinuti suradnju s HV-om u održavanju i hranjenju alkarskih konja. Zorica, čijih 11 konja trči Alku, nada se da će tako brže dobiti koncesiju nad sinjskim hipodromom. To što je ministar Šime Lučin deset MUP-ovih konja ustupio VAD-u, kako bi se poboljšala atraktivnost sinjske Alke, nikoga iz Uprave VAD-a nije se posebno dojmilo. Tako Jukić, Bošnjak, Zorica, Kotromanović i Ramljak, članovi Upravnog odbora VAD-a, u Sinju provode zamisli Ivića Pašalića. Oni u Sinju izazivaju histeriju, sukobe i netrpeljivost, potiču obračune i 300 godina staru Alku, uz pomoć HDZ-ovih političara, sinjskih franjevaca i pojedinih medija pretvaraju u stožer svenarodnog nezadovoljstva koalicijskom vlašću, tražeći odstup predsjednika Mesića i Račanove vlade uz prijevremene parlamentarne izbore. No taj scenarij sve više izmiče i kontroli HDZ-ove desnice i klizi prema poticanju pojedinaca u vojsci i policiji spremnih da se zbaci postojeća vlast. Neodgovorni političari tako od Alke žele stvoriti epicentar državnog udara. Njima je zasmetao osnutak Udruge veterana i poštovatelja Sinjske alke, koja traži Alku bez stranačkih utjecaja. HDZ-ova desnica u Upravi Alke od alkara traži da budu poslušnici koji će i ove godine pristati na obračun s Mesićem, Račanom i državnim vrhom.
Mirko Norac izričito se protivi takvim idejama. Nekoliko puta pojedini članovi Upravnog odbora VAD-a ovog proljeća u Sinj su se vraćali s Norčevim porukama iz zatvora – Alka se mora trčati, Alka mora biti najbolja, sve institucije hrvatske države moraju se poštovati. Jukić, Zorica i Ramljak varaju Norca i slušaju savjete političkih snaga koje su poražene na HDZ-ovu saboru početkom svibnja u Zagrebu.
Ako predsjednik Mesić prekine pokroviteljstvo nas Sinjskom alkom, čemu se nitko ne bi začudio, Alka će ostati bez 120.000 kuna pomoći koje je Ured predsjednika osigurao toj viteškoj igri. Ali za to Upravu nije briga. Ivo Šimundža, zadužen za financije, nekadašnji šef poslovnice Splitske banke koji je imao je podršku sinjskih fratara čak i u doba dok je vojvoda bio general JNA Bruno Vuletić, i ovog ljeta očekuje financijsku pomoć Crkve, osobito desničarskog gvardijana franjevačkog samostana fra Mirka Marića, za kojega se misli da je napisao lanjski Kotromanovićev govor. Ali Šimundža, uz Andriju Grčića i Antu Vučića, član Časnog suda, očekuje značajnu financijsku pomoć Ljube Ćesića zvanog Rojs i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta kojom raspolaže Ivić Pašalić. Očekuje se pomoć i iz drugih HDZ-ovih fondova. Za Ćesića se sumnja već godinama sponzorira Alku. U Sinju se vjeruje da se i novac iz “Herceg Bosne” prao preko računa VAD-a. Zašto se Ministarstvo financija i Porezni ured ustručavaju poslati financijsku kontrolu u VAD? Temeljita kontrola vrlo bi brzo utvrdila kako je i čime poslovalo to društvo i što je sve prošlo preko njegova računa.
U dvije godine čak pet alkara udaljeno je iz natjecanja. Perić i Breko zaposleni su u HEP-u, a Preost u Hrvatskoj vojsci. Oni su se nedolično ponašali za vrijeme Alke jer su davali intervjue kojima Jukić, Zorica i Kotromanović nisu bili zadovoljni. Ali već 1999. Mirko Norac je bez obrazloženja iz Alke isključio alkara Ivu Miluna. Ove godine nije pozvan ni mladi alkar Zlatko Filipović Grčić kojega je nakon lanjskog natjecanja udario konj. Kad ga danima iz Uprave nitko nije posjetio, Filipović je zatražio odštetu za pretrpljene ozljede. Ispostavilo se da VAD uopće nije osigurao alkare nego samo konje. On je ustrajao na odšteti pa mu je Uprava VAD-a odlučila isplatiti 5000 kuna. Ali za kaznu što se usudio tražiti odštetu i otkriti prijevaru, mladog alkara nisu pozvali na pripreme. Svakog se dana očekuje odluka kojom će Mate Jukić s popisa alkara za ovogodišnje natjecanje izbaciti još dva konjanika koji ne podržavaju politizaciju Alke i konfrontaciju s aktualnom državnom vlašću: dugogodišnjeg alkara Boška Vladovićai Ivicu Grčića Filipovića iz Učilišta HRM-a u Splitu.
Među alkarima i alkarskim momcima veći je broj djelatnih vojnih osoba i policajaca: alkar Joško Marić je u 4. gardijskoj brigadi, alkar Duško Ivandić u 95. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Divuljama kod Splita, alkar Nenad Bikić u Zapovjedništvu HRM-a, alkari Boško Vladović i Ivica Filipović Grčić u Učilištu HRM-a, dok su alkarski momci Ante Vučković u Učilišta HRM-a, Miro Bulj i Darko Bogdan u 4. gardijskoj brigadi, Ivica Marić u Vojnoj policiji, Petar Tomašević u MUP-u, Tonči Bešlić, zapovjednik Policijske postaje Sinj, koja je provodila istragu protiv direktora marketinga Alke Ivana Bulja, osumnjičenog da je sudjelovao u ubojstvu mlade Sinjanke Anđele Bešlić. Momački harambaša Boško Ramljak časnik je bivšeg SIS-a a brigadir Ante Vučić, član Časnog suda, šef je Odjela za ekshumaciju pri Vladi RH. Čak 80 posto momačke čete i 70 posto alkara su državni djelatnici, zaposleni u HV-u i policiji. Uprava VAD-a očekuje od alkara i momaka da krše Ustav ponovno se konfrontirajući s predsjednikom države i vrhovnim zapovjednikom. Inače neće sudjelovati u Alci.
Hoće li predsjednik Mesić i premijer Račan nezainteresirano promatrati što se događa oko Alke ili će zaštititi tu stoljetnu povijesnu i kulturnu manifestaciju? Na Skupštini VAD-a u ožujku alkar Ivica Perić pobrojao je 17 kršenja Statuta Alke na lanjskom natjecanju. Predsjednik VAD-a Mate Jukić prekršio je Statut jer je na samom kraju Alke održao govor u kojem je najavio da slavodobitnik Alke neće primiti darove predsjednika Mesića. Čak 70 posto momaka, zajedno s harambašom, nedolično se ponašalo, jer su za vrijeme Alke pjevali u gostionici. Pojedini alkari su pušili na konju, bušili djeci balone cigaretama, a harambaša Ramljak je čak spriječio ulazak gostiju, čestitara, među njima i ravnatelju Hrvatskih voda, u kuću slavodobitnika Perića. Dvojica alkara nisu smjela sudjelovati u Alci, jer nisu rođeni u Cetinskoj krajini: Mario Šušnjara rođen je u Šibeniku, a Nenad Bikić u Karlovcu. Stoga, iako Sinjem još dominiraju ratni bubnjevi Jukićeve i Pašalićeve družine, iako još nije službeno određeno tko će ove godine zamijeniti vojvodu Mirka Norca, nije čudno što Udruga veterana i poštovatelja Sinjske alke dobiva sve više pristaša.

Viteško alkarsko društvo sve je pripremilo za novi pokušaj destabiliziranja države: već je provedena i čistka alkara koji ne podržavaju politizaciju natjecanja - iz Alke su izbačeni Ivica Perić, Ognjen Preost i Stipe Breko, na pripreme nije pozvan Zlatko Filipović-Grčić, a svakog se dana očekuje odluka kojom će se s popisa alkara izbrisati Boško Vladović i Ivica Grčić-Filipović Prema Pašalićevu nalogu, koji će provesti HDZ-ovi zastupnici, agenti SIS-a, vojni i policijski časnici u Alkarskom društvu, alkari će tražiti ostavku Mesića i Račana te prijevremene izbore

Desničari iz vojnih i policijskih krugova nisu zadovoljni samo vrijeđanjem državnog vrha već žele da ovogodišnja Alka bude epicentar državnog udara i početak zbacivanja sadašnje vlasti

Ako ostanu bez 120.000 kuna pomoći koju je osigurao Ured predsjednika, alkarski šef financija Ivo Šimundža očekuje financijsku pomoć sinjskih fratara, Ljube Ćesića Rojsa i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koju vodi Ivić Pašalić

Čak 80 posto sastava momačke čete i 70 posto alkara su državni djelatnici, zaposleni u HV-u i policiji, no Uprava VAD-a tjera ih da i javno iskažu neposluh svom vrhovnom zapovjedniku

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika