Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Eduard Šoštarić

Obračun s nacionalističkim vlastima u Banja Luci

NATO-ov udar na vojni vrh Republike Srpske

Nakon otkrića da je Vojska Republike Srpske prisluškivala SFOR pokrenuta je istraga širih razmjera: ako se potvrde sumnje da je u prisluškivanje bio upleten vojni i civilni vrh RS, to bi moglo značiti njegovu smjenu kadrova od kojih su mnogi bili povezani s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy AshdownNovi visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy AshdownKomitet za nacionalnu sigurnost Republike Srpske u sastavu predsjednik Mirko Šarović, premijer RS-a Mladen Ivanić, predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić, te ministri unutarnjih poslova Dragan Jovičić i obrane Slobodan Bilić, pod čijom su kontrolom i sve civilne i vojne tajne službe RS-a, izravno je odobrio i nadzirao prisluškivanje NATO-a u Bosni i Hercegovini u suradnji sa srbijanskim vojnim vrhom, još od napada NATO-ova zrakoplovstva na položaje bosanskih Srba 1995. preko rata na Kosovu 1999. do danas, doznaje Nacional iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Smjenom sadašnje političke i vojne vladajuće garniture bosanskih Srba stvorilo bi se povoljno političko ozračje za provedbu reformi u pravosuđu, zakonodavstvu i racionalizaciji državne uprave, najavljenih u nastupnom govoru novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Paddyja Ashdowna, dok bi se kompromitacijom i smjenjivanjem nacionalističkih generala bliskih ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću uspostavila jedinstvena bosanskohercegovačka vojska, zbog čijeg su nepostojanja Bosni i Hercegovini dosad bile nedostupne euroatlantske integracije, doznaje Nacional iz hrvatskih obavještajnih krugovaPolitički i vojni vrh RS-a naći će se pod opsežnom istragom mirovnih snaga i zapovjedništva SFOR-a zbog umiješanosti u nezakonito prisluškivanje NATO-a, što će imati dalekosežne političke posljedice za budućnost RS-a, odnosno Bosne i Hercegovine.

Nacional doznaje kako se opravdano sumnja da je i civilna Služba za obavještajno-sigurnosne poslove u sklopu MUP-a RS-a prisluškivala i aktivnosti međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini u svojim prislušnim stanicama u Banjoj Luci, Bijeljini, Trebinju, Bosanskom Brodu i Foči, zbog čega će istraga SFOR-a vjerojatno biti proširena i na civilni obavještajni sektor, što će razbiti sigurnosno-obavještajni i vojni sustav RS-a, a time i tvrdolinijaški i korumpirani politički sustav RS-a.

Prošlotjednom suspenzijom general potpukovnika vojske bosanskih Srba i zapovjednika ratnog zrakoplovstva RS-a Milana Torbice, zbog protuzakonitog prisluškivanja mirovnih snaga SFOR-a, te nastavkom istrage očito usmjerene prema državnom vrhu RS-a, NATO je naizgled izolirani incident s neposlušnim generalom Torbicom iskoristio kao povod za početak definitivnog obračun s rigidnom nacionalističkom strujom u vladi i oružanim snagama RS-a koja je postala glavna smetnja demokratizaciji i integraciji Bosne i Hercegovine, a istraga SFOR-a o prisluškivanje bila je samo povod za operaciju širih razmjera, doznaje Nacional iz hrvatskih obavještajnih krugova.

Na udaru će se uskoro naći i generali Novica Simić, Grujo Borić i Zdravko Tolimir, te Marko Lugonja, kao i drugi vojni dužnosnici poznati po stajalištu kako je Daytonski sporazum okupacija RS-a i kako ni jedna vrsta integracije i jačanja državnih institucija Bosne i Hercegovine neće biti moguća dok su oni na čelnim pozicijama. Novica Simić je načelnik generalštaba VRS-a, Grujo Borić zamjenik ministra obrane, a Marko Lugonja načelnik obavještajno-sigurnosne uprave ministarstva obrane RS-a.

Da je otkriće prisluškivanja SFOR-a zaista bilo samo povod za operaciju širih razmjera, potvrdili su i hrvatski obavještajni izvori: zapovjedništvo SFOR-a u Bosni i Hercegovini već godinama raspolaže pouzdanim informacijama kako vojska bosanskih Srba prisluškuje njihove radijske i komunikacijske veze s nekoliko lokacija na Kozari, Motajici, Jahorini i Sitnici i sve obavještajne informacije dostavlja vojnom vrhu u Beogradu. No to je saznanje tek sada poslužilo za obračun s nacionalističkim političkim i vojnim krugovima RS-a.

Istraga SFOR-a, koju je naložio njegov zapovjednik, američki general John Sylvester, mogao bi ne samo kompromitirati političare RS-a nego će omogućiti SFOR-u da proširenjem istrage sljedećih dana stekne uvid u tajne dokumente koji bi mogli otkriti povezanost sadašnjeg i bivšeg državnog vodstva s ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, zločinačku ulogu Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić u progonu nesrpskog stanovništva, veze državnog vrha SRJ s bosanskim Srbima i suradnju Vojske Jugoslavije s vojskom bosanskih Srba. Mogli bi se otkriti i detalji šverca cigaretama pod okriljem državne sigurnosti RS-a prije nekoliko godina radi punjenja državnog proračuna, nešto slično kao i crnogorsko financiranje budžeta pod patronatom Mila Đukanovića, a vjerojatno i podaci o korupciji i kriminalu u državnim strukturama, osobito carini i pravosuđu.

Smjenom sadašnje političke i vojne vladajuće garniture bosanskih Srba stvorilo bi se povoljno političko ozračje za provedbu reformi u pravosuđu, zakonodavstvu i racionalizaciji državne uprave, najavljenih u nastupnom govoru novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Paddyja Ashdowna, dok bi se kompromitacijom i smjenjivanjem nacionalističkih generala bliskih ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću uspostavila jedinstvena bosanskohercegovačka vojska, zbog čijeg su nepostojanja Bosni i Hercegovini dosad bile nedostupne euroatlantske integracije, doznaje Nacional iz hrvatskih obavještajnih krugova.

Suspenzija generala Torbice samo je jedna od mjera čiju je provedbu naložio glavni zapovjednik SFOR-a general John Sylvester. Inspekcijski tim SFOR-a prošlog je tjedna provjeravao djelovanje dvaju radara na planini Lisini blizu Prijedora u sjevernoj Bosni i pritom se posumnjalo da je tako prisluškivan SFOR. Istraga u proteklih tjedan dana pokazala je da je odjel Vojske RS-a (VRS) za nadziranje radijskih frekvencija elektronski pratio aktivnosti SFOR-a i NATO-a.

SFOR je 29. svibnja oko 11 sati proveo i inspekciju vojnih objekata VRS-a na aerodromu u Zalužanima kod Banje Luke. Zaplijenjena je sva oprema s tajnom dokumentacijom, dnevne obavještajne informacije, zapovijedi, planovi za djelovanje elektronskog prisluškivanja, elaborati i godišnja obavještajna izvješća upućena najvišim državnim tijelima RS-a.

Preliminarnom istragom SFOR je utvrdio da su prisluškivanje zapovjedili viši zapovjednici vojske bosanskih Srba. Zabranjena je obuka i kretanje zračnih snaga i protuzračne obrane, sve dok zapovjednik SFOR-a John Sylvester zapovjedi drukčije. Dopušteni su jedino uništavanje eksplozivnih naprava, reorganizacija lokaliteta za uskladištenje oružja i pružanje usluga u hitnim slučajevima.

Hitno se moraju objaviti sve VRS-ove operacije elektronskog ratovanja i elektronskog izviđanja protiv zračnih i kopnenih snaga SFOR-a i NATO-a. General Sylvester će do kraja istrage iz službe otpustiti sve pripadnike VRS-a koji su sudjelovali u protuzakonitom prisluškivanju, a to može značiti cijeli vojni vrh koji je to znao.

Međunarodna zajednica nekoliko je puta prozvala RS kao najvećeg krivca za sporost i neučinkovitost reformi koje Bosnu i Hercegovinu trebaju približiti demokratskim standardima. Neprovođenje odluke o povratku izbjeglica, financiranje oružanih snaga iz proračuna Srbije, korupcija i kriminal, nepoštovanje privatnog vlasništva, samo su dio prigovora vlasti RS-a.

U RS-u vlada tvrdo krilo SDS-a, kao od 1992. do 1995., personificirano u diktaturi predsjednika SDS-a i parlamenta RS-a Dragana Kalinića. Premijer Ivanić postao je marioneta SDS-a koji je zauzeo sve ključne položaje u RS-u. Ivanić je više puta htio rekonstruirati vladu, ali mu Kalinić to ne dopušta. Zbog nedostatka sluha bosanskosrpskih političara za bilo kakvu promjenu svojih stajališta, NATO je ovom akcijom posredno nagovijestio velike promjene u političkom i vojnom životu RS-a.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika