Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Mladen Pleše

Sanader kreće u završni obračun s Pašalićem

Sanader će suspendirati HDZ šibenske županije

Sastanak Središnjeg odbora HDZ-a održat će se već 15. lipnja jer je Sanader uvjeren da je osigurao većinu

Krunoslav GašparićKrunoslav GašparićPredsjednik HDZ-a Ivo Sanader, ohrabren od najbližih suradnika, počinje završni obračun s frakcijom Ivića Pašalića: sljedećih tjedana vodstvo stranke suspendirat će ogranak HDZ-a Šibensko-kninske županije zbog otkazivanja poslušnosti. Preispitat će i legalnost VI. konvencije Mladeži HDZ-a. Te prekretničke vijesti Nacionalu su u ponedjeljak, 3. lipnja ujutro, potvrdili krugovi bliski Predsjedništvu HDZ-a. Na takvu radikalnu odmazdu, kakva se na pamti od osnutka HDZ-a, Sanader se odlučio, objasnili su isti izvori, jer ga je Pašalić u samo nekoliko dana triput bezobzirno ponizio. To Sanader, želi li očuvati autoritet vođe stranke, više ne smije dopuštati.
Najprije je Pašalićeva frakcija 22. svibnja, bez ikakva razloga, protiv volje većine članova HDZ-a i Sanadera, smijenila šibensko-kninskog župana Gordana Baraku koji je podržavao Sanadera na VII. saboru HDZ-a. Potom je Pašalić 26. svibnja, ignorirajući vodstvo stranke, na prepad sazvao konvenciju Mladeži HDZ-a na kojoj je za predsjednika instalirao svog juniorskog klona Krunoslava Gašparića. I na kraju, 29. svibnja, Pašalić je za svoje pristaše na Medvedgradu ponad Zagreba upriličio proslavu bivšeg Dana državnosti, začinjenu vatrometom i pjevanjem ustaških budnica.
Nakon što je Pašalić u zadnjih nekoliko dana tri puta ponizio Sanadera – smjenjivanjem župana Barake u Šibeniku koji je poznat kao Sanaderov čovjek, instaliranjem Krunoslava Gašparića za predsjednika stranačke mladeži i proslavom bivšeg Dana državnosti na Medvedgradu, Sanader se odlučio na hitnu protuakciju Sanaderova ekipa najavljuje i preispitivanje legalnosti Konvencije Mladeži HDZ-a na kojoj je pašalić za predsjednika instalirao Krunoslava Gašparića Time je Pašalić, ocijenjeno je u vrhu HDZ-a, nanio nepopravljivu štetu stranci i, što je još gore, javno omalovažio demokratski izabrano vodstvo. Vrh HDZ-a lojalan Sanaderu zaključio je da je nasilničko uklanjanje župana Barake novi pokušaj Pašalićeve frakcije da nametne nasilje kao metodu političke borbe. To potvrđuje i fizički napad Pašalićevih sljedbenika na Sanaderove pristaše u Šibeniku u utorak, 4. lipnja, kad je morala uredovati i policija. Potpredsjednik Mladeži HDZ-a Marin Koudela zadobio je teške ozljede, a Krešimir Škugor “samo” modrice po licu. Takvo ponašanje još je jedan težak udarac vjerodostojnosti HDZ-a kao demokratske stranke.
Pašalić je, kažu, dodatno kompromitirao HDZ urotivši se s članovima Srpske demokratske samostalne stranke čija su tri zastupnika pomogla da se smijeni župan Baraka. “Sve to Pašalić je učinio u Šibensko- kninskoj županiji u kojoj se srpski agresor pamti po najvećim zvjerstvima. To se ne može oprostiti”, izjavio je za Nacional član vodstva HDZ-a, zaključivši kako je Pašalić još jednom pokazao da neće birati sredstva u nastojanju da sruši legalno izabrano vodstvo stranke. Osnivači HDZ-a u Šibeniku ocijenili su pak da je lokalni HDZ, pod vodstvom Ive Baice, “najnepopularnijeg političara Šibenika”, postao “dno balkanskog lonca”. Stoga će provesti referendum među članovima HDZ-a od kojeg očekuju da će osuditi nasilnu Barakinu smjenu. To će, naviješteno je, vodstvu HDZ-a poslužiti kao povod za raspuštanje županijskog ogranka.
Pašalić, suprotno raspoloženju većine u Predsjedništvu HDZ-a, postavio je Krunoslava Gašparića, koji je to bio do prije devet mjeseci, opet za predsjednika Mladeži HDZ-a. Kako je predsjednik Mladeži ujedno i član Predsjedništva HDZ-a, bio je to novi težak udarac Sanaderu: daljnje popuštanje Pašaliću dokraja bi destabiliziralo Sanadera i dovelo do definitivnog raskola u stranci. Sanader, osim toga, zna da je Pašalić od Mladeži HDZ-a stvorio privatni jurišni odred za obračune s političkim suparnicima, pa mora reagirati na vrijeme ne želi li postati slijedećom žrtvom Pašalićeva stroja za gaženje političkih protivnika.
Ni smjena župana Barake ni nasilna promjena u Mladeži HDZ-a nisu, međutim, zadovoljile Pašalićeve apetite. On je nastavio provocirati pa je 29. svibnja još jednom demonstrirao samovolju postrojivši pred Sanaderovim nosom na Medvedgradu, u povodu bivšeg Dana državnosti, članove svoje frakcije. Njih stotinjak, predvođeni Milanom Kovačem, Josom Škarom, Đurđom Šušak, predsjednikom zagrebačke Mladeži HDZ-a Pavom Gagulićem, bivšom ministricom prosvjete Ljiljom Vokić i nekadašnjim glavnim urednikom HTV-a Obradom Kosovcem te glavnim urednikom Plavog radija Miljenkom Manjkasom i njegovom novinarkom Ivanom Ivančić, otpjevali su, uz pratnju tamburaša, “Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije”. Groteskno slavlje bilo je popraćeno čak i vatrometom. Naravno, i prijetnjama brzim povratkom na vlast u stranci i državi. Ne treba posebno isticati da Sanader i njegovi pristaše nisu bili pozvani na Medvedgrad.
Takvo izazivanje Sanader više ne može trpjeti. Stoga je prisiljen zaigrati va banque i staviti HDZ pred izbor: ili on ili Pašalić. To više što mu je u subotu, 1. lipnja, Pašalić zadao još jedan podmukli udarac, kad je predsjednik HSP-a Anto Đapić najavio raskid svih lokalnih koalicija s “ovakvim, nedržavotvornim HDZ-om”. Takvih je koalicija više i HDZ će izgubiti vlast u mnogim sredinama. Time je Pašalić otvorio još jednu frontu protiv Sanadera: njegov politički lutak Đapić okrenuo je leđa HDZ-u kako bi ga dodatno destabilizirao. Poznato je da je Pašalićev program stvaranje Hrvatskog bloka, koalicije stranaka desnice, HDZ-a, HIP-a Miroslava Tuđmana, HSP-a Ante Đapića, HKDU Ante Kovačevića. Sanader je, međutim, odlučio koalirati sa strankama centra i zbog toga mu se sada Đapić, navođen od Pašalića, osvećuje.
Sanader je, nasuprot svim prognozama, odlučio sazvati konstituirajuću sjednicu Središnjeg odbora stranke već za 15. lipnja. Malo je tko očekivao takvu brzinu jer se vjerovalo da Sanader neće imati većinu te da će zbog toga odugovlačiti s utemeljenjem najvažnijeg stranačkog tijela. Takvo stanje paraliziralo bi HDZ, a to bi odgovaralo Pašaliću koji bi tada mogao raditi što mu se prohtije. Medijskim manipulacijama Pašalić je čak stvorio dojam da će imati većinu u Središnjem odboru te da će preko njega upravljati strankom. Nova Pašalićeva medijska podvala, međutim, vrlo je brzo raskrinkana: na izborima za preostale članove Središnjeg odbora Sanaderovi pristaše osigurali su, tvrdi se, većinu od najmanje desetak glasova. Stoga sada Sanader žurno saziva ključno stranačko tijelo kako bi i tu moćnu polugu iskoristio za obračun s Pašalićem.
Vodstvo HDZ-a zgranuto je načinom na koji je Pašalić pripremio i izmanipulirao izbornu konvenciju Mladeži HDZ-a. Županijske organizacije dobile su jedva desetak dana prije obavijest da moraju izabrati izaslanike za konvenciju. Zbog toga u barem četiri županije, Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj, Dubrovačkoj i Šibensko-kninskoj, rečeno je Nacionalu, uopće nisu održane izborne sjednice. Budući da se broj izaslanika određivao prema broju članova organizacija, u nekim županijama ispalo je, tvrdi se, da ima više članova Mladeži HDZ-a nego svih članova stranke. Utvrđen je i znatan broj tzv. vikend članova, koji su se učlanili u Mladež HDZ-a nekoliko dana prije izborne konvencije. Pašalićevi pristaše koji su organizirali konvenciju nisu pokazali popis članova Mladeži niti se mogao utvrditi broj izaslanika. Jedino se zna da je na konvenciju stiglo deset izaslanika Mladeži HDZ-a BiH koji su uredno glasovali.
Šestu izbornu konvenciju Mladeži HDZ-a Pašalićeva svita organizirala je po uzoru na nedavno održani sabor stranke u Zagrebu: dvorana je bila puna zaštitara koje je angažirao Dario Vukić, predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije. On je, navodno, podmirio i ostale organizacijske troškove, jer je račun Mladeži HDZ-a s 2 milijuna kuna već dugo blokiran. Pašalić i Vukić, okruženi bivšim tajnim agentima SIS-a Antom Bakovićem i Mariom Kapulicom, vukli su sve konce: pozive članovima Predsjedništva HDZ-a uputili su samo 36 sati prije konvencije pa nitko od gostiju, osim Pašalića i Vukića, nije stigao na sastanak. Premda su bila tri kandidata za predsjednika, na Konvenciji se glasovalo samo o jednom, Pašalićevu favoritu Krunoslavu Gašpariću. Drugog kandidata, dosadašnjeg predsjednika Antu Zoričića, Pašalić je nemilosrdno odbacio jer je procijenio da nije dorastao predstojećoj borbi za vlast. Treći kandidat, Ivan Drmić, predsjednik Mladeži Osječko-baranjske županije, povukao je svoju kandidaturu uvjerivši se da će biti samo demokratska kulisa za manipulaciju izbornim listićima. Iako je bio jedini kandidat, protiv Gašparića se izjasnilo čak 40 izaslanika. Stanje Mladeži HDZ-a odaju kuloarske priče o uzajamnom ucjenjivanju Zoričića i Gašparića, udrugama i tvrtkama preko kojih se pere novac, o zloporabama službenih automobila i enormnim neplaćenim računima.
Većini članova HDZ-a očito je navrh glave Pašalićeva bahatost i samovolja: kninski gradonačelnik Vinko Marić poručio je Pašaliću da kadrovira u Šuici, a uvijek mlaki i bojažljivi Jure Radić neočekivano se osokolio u intervjuu – “na Sanaderovu mjestu “ne bih pozivao Pašalića na ostavku nego bih ga, ako imam snage, odmah smijenio”.
Stoga ne iznenađuje brzi raskol u HDZ-u: Pašalić je odmah nakon poraza nasrnuo na novo vodstvo stranke, svjestan da vrijeme radi protiv njega. No Sanader je skupio dovoljno snage i hrabrosti da mu se suprotstavi. Stoga Pašalić vuče poteze očajnika u nadi da će Sanadera natjerati na pogrešan korak. To se, međutim, nije dogodilo, djelomice i stoga što je Sanader okružen političarima, poput Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša, koji imaju snage stati na kraj Pašalićevoj samovolji. Njih dvojica znaju da je otpor Pašaliću moguć samo argumentima koje on i njegova sljedba jedino razumiju i uvažavaju – silom i nasiljem. Spremno su prihvatili taj stil i već su na VII. saboru HDZ-a pokazali koliko su jaki kad su do nogu porazili Pašalićevu frakciju. Da je većina u vodstvu HDZ-a doista odlučila razračunati se s Pašalićem, potvrđuje i najava bliskih Sanaderovih suradnika da su “obračun ognjem i mačem” i “rezanje političkih glava” jedini način da se iz “tijela HDZ-a napokon ukloni politički karcinom zvan Ivić Pašalić”.

Vezane vijesti

HNS suspendirao Hajduk, Karlovac i Šibenik

HNS suspendirao Hajduk, Karlovac i Šibenik

Predsjednik Disciplinske komisije Hrvatskog nogometnog saveza Tin Dolički donio je u srijedu odluku o suspenziji NK Karlovac, HNK Šibenik i HNK… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika